L4-7520 - Uporabna vrednost genskih virov navadnega fižola za trajnostno izboljšanje pridelkov in zdravo hrano

Predstavitev projekta

Ime projekta

Uporabna vrednost genskih virov navadnega fižola za trajnostno izboljšanje pridelkov in zdravo hrano

Šifra / SICRIS

L4-7520

Obdobje

1. 1. 2016 31. 12. 2018

Nosilec

Vladimir Meglič (KIS)

Sodelujoče organizacije

Kmetijski inštitut Slovenije

Inštitut za nutricistiko, Ljubljana

Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

Center for Plant Diversity Tapioszele, Madžarska

Sofinancerja

 

Navadni fižol (Phaseolus vulgaris L.) je najpomembnejša stročnica za prehrano ljudi na področju Južne in Vzhodne Evrope. Predstavlja bogat vir beljakovin, ogljikovih hidratov, prehranskih vlaknin ter ostalih komponent. Zaradi navedenih razlogov je fižol vključen v žlahtniteljske programe razvojno-raziskovalnih inštitucij, z več tisoč akcesijami pa tvori pomembno zbirko materiala v evropskih genskih bankah.  V vzhodni in južni Evropi akcesije fižola še niso bile ustrezno okarakterizirane niti na osnovi morfoloških niti molekularnih značilnosti.

V projektu bomo identificirali in ovrednotili  jedrno zbirko, ki bo predstavljala material za analizo genskih virov, alelno rudarjenje, raziskave genoma, razvoj markerjev in molekularno žlahtnjenje. Rezultat bo predstavljal pomemben prispevek h krepitvi odzivnega potenciala rastlinske pridelave na sodobne okoljske izzive. Opravljene raziskave bodo osnova za program selekcije, z namenom ohranjanja tradicionalnih sort in zagotavljanja  razpoložljivosti semena za kmeta in potrošnike.

 

Raziskovalno delo

  • Oblikovali bomo jedrno zbirko fenotipsko in genotipsko raznolikih akcesij fižola iz različnih  habitatov proučevanega območja  shranjenih  v genskih bankah v Sloveniji in na Madžarskem.
  • V akcesijah jedrne zbirke bomo ovrednotili lastnosti ter odziv na abiotske in biotske stresne dejavnike (npr. toleranca na sušo, odpornost na Colletotrichum sp., hranilna vrednost semen itd.), ki vplivajo na količino in kakovost pridelka.
  • Ovrednotili bomo fitnes rastlin v povezavi s pridelkom, hranilno vrednostjo in odpornostjo na patogene.
  • Preučili bomo odvisnost rastlin od simbiotskih razmerij. Na vzorcih korenin bomo ovrednotili intenziteto kolonizacije z mikoriznimi glivami in ocenili njihovo raznolikost.

Podatki o morfoloških, biokemičnih in genetskih značilnostih shranjenih akcesij fižola bodo dodani v baze podatkov v genskih bankah na Kmetijskem inštitutu Slovenije (KIS) in na Centru za rastlinsko raznolikost v Tápiószele na Madžarskem (CPDT), in bodo služili znanstveni skupnosti, žlahtniteljem, kmetom in vrtičkarjem.

 

Prehranski vidik

Projekt bo omogočil pridobivanje pomembnih informacij genetskih in okoljskih razlik v ključnih prehranskih lastnostih, kot so beljakovine, vlaknine, antioksidanti, fenolne spojine, folna kislina, minerali (Fe, Zn, itd.). Spodbudil bo tudi razvoj žlahtniteljskih strategij v smeri dodane hranilne ali senzorične vrednosti živil.

 

Koristi za kmetovalce in končne uporabnike

V zadnjih treh stoletjih so se razvile številne avtohtone domače sorte in mnoge od njih so se do nedavnega proizvajale v velikem obsegu. Na žalost te domače sorte izginjajo iz proizvodnje, čeprav so še vedno zelo priljubljene med potrošniki in vrtičkarji v celotni regiji.

Z organizacijo terenskih ogledov bomo izobraževali pridelovalce in jih spodbujali k pridelavi tradicionalnih sort.  Revitalizacija in ponovna uvedba tradicionalnih sort in populacij bo kmetom pomenila dodano vrednost pri trženju teh pridelkov.

Za širšo uporabo bomo pripravili brošure z opisi ekotipov in domačih sort ter tehnologij pridelave, njihovo tradicionalno uporabo, pa tudi načine ohranjanja.


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije