Bakteriologija

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije izvajamo posebne nadzore nad nekaterimi karantenskimi bakterijskimi boleznimi ter nudimo diagnosticiranje različnih gospodarsko pomembnih bakterijskih bolezni ter svetovanje.

  • Hrušev ožig (Erwinia amylovora)
  • Krompirjeva rjava gniloba (Ralstonia solanacearum)
  • Krompirjeva obročkasta gniloba (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus)
  • Rak koreninskega vratu vinske trte (Agrobacterium vitis)

V sodelovanju s skupino za nematologijo smo vključeni v raziskovalno študijo medsebojnih odnosov med agrobakterijami in ogorčicami koreninskih šišk na gostiteljskih rastlinah.

 

Posebni nadzor karantenskih in gospodarsko pomembnih škodljivih organizmov

Hrušev ožig

V skladu z Zakonom o zdravstvenem varstvu rastlin ter Pravilnikom o ukrepih in postopkih za preprečevanje vnosa in širjenja škodljivih organizmov rastlin, rastlinskih proizvodov in nadzorovanih predmetov od leta 1998 izvajamo program sistematičnega pregledovanja prisotnosti hruševega ožiga (Erwinia amylovora).

Hrušev ožig je gospodarsko pomembna bolezen rastlin, ki jo je izjemno težko nadzorovati. Bolezen je najbolj razširjena v mediteranskih deželah: zaradi ugodnih vremenskih razmer ter prisotnosti samoniklih rastlinskih gostiteljev. Predpisi Evropske unije s področja zdravstvenega varstva rastlin po Direktivi 2000/29/EC uvrščajo bakterijo E. amylovora na karantensko listo A2. Sistematični nadzor izvajamo v skladu s Pravilnikom o fitosanitarnih ukrepih za preprečevanje širjenja in zatiranja hruševega ožiga (Uradni list RS, št. 19/2009).

Krompirjeva rjava in obročkasta gniloba

Smo koordinatorji posebnega nadzora krompirjeve rjave (Ralstonia solanacearum) in obročkaste gnilobe (Clavibacter michiganensis ssp. sepedonicus). Nadzorujemo domačo pridelavo jedilnega krompirja ter prisotnost patogena v vodah in gostiteljskih plevelih, kot pooblaščeni organ za potrjevanje pa tudi pri domači pridelavi semenskega krompirja.

Rak koreninskega vratu vinske trte

Na inštitutu smo usposobljeni za laboratorijsko diagnosticiranje povzročiteljev bakterijskega raka koreninskega vratu vinske trte. V letih, ko so razmere za razvoj bakterije ugodne (zimska in spomladanska pozeba, uporaba totalnih herbicidov, rez, premočno gnojenje z dušikom, prevelika obloženost trsa, …), lahko povzročijo veliko škode v trsnicah in v mladih vinogradih. Bakterije iz rodu Agrobacterium imajo zelo širok krog gostiteljskih rastlin, na katerih povzročajo škodo. Vinsko trto navadno okužuje vrsta Agrobacterium vitis, vendar je patogena tudi Agrobacterium tumefaciens.

 


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije