Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 4° Ljubljana
      oblačno, dež
      Vlaga: 94%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 5° Maribor - letališče
      oblačno, rahel dež
      Vlaga: 91%
      Hitrost vetra: 11km/h
    • 4° Celje

      Vlaga: 92%
      Hitrost vetra: 10km/h
    • 5° Murska Sobota
      oblačno
      Vlaga: 89%
      Hitrost vetra: 1km/h
    • 6° Novo mesto
      oblačno
      Vlaga: 95%
      Hitrost vetra: 1km/h
    • 3° Postojna
      pretežno oblačno
      Vlaga: 90%
      Hitrost vetra: 15km/h
    • 8° Portorož - letališče

      Vlaga: 91%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 8° Nova Gorica
      oblačno
      Vlaga: 81%
      Hitrost vetra: 9km/h
    • 0° Rateče
      , snežne plohe
      Vlaga: 95%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 25.04. 4°/9° pretežno oblačno, dež
Petek 26.04. 2°/16° delno oblačno, dež
Sobota 27.04. 6°/18° delno oblačno, plohe
Nedelja 28.04. 7°/22° pretežno jasno
Ponedeljek 29.04. 8°/24° pretežno jasno
  • 25.04. - 27.04.
  • 28.04. - 30.04.
Vir: ARSO

Sortni izbor krompirja v letu 2017

V začetku februarja je čas za nakup semenskega krompirja. Le zdravo seme namreč zagotavlja visok in kakovosten pridelek ter zmanjšuje nevarnost pojavljanja težav v pridelavi.

Ko po nakupu seme pripeljemo domov, ga moramo pravilno skladiščiti do saditve, to je na temperaturi okoli 4 oC in na primerni vlagi - v presuhem skladišču gomolji lahko ovenejo. Semenski krompir lahko skladiščimo na svetlobi. Če je temperatura previsoka, gomolji pričnejo kaliti skozi vreče, zato je bolje, da jih stresemo iz originalne embalaže in nakaljujemo. Nakaljevanje gomoljev je postopek, kjer gomolje za daljše obdobje postavimo v zabojčke (po možnosti eno, največ dve plasti na debelo) v prostor z ustrezno temperaturo, vlago in osvetlitvijo. Temperatura vpliva na hitrost rasti kalčkov. Če želimo krompir nakaliti hitro, potem naj nakaljevanje poteka pri temperaturi do 20 oC. V tem primeru bo hitro pognalo manjše število kaličev, rastline pa bodo na polju imele manjše število stebel. Temperaturo je potrebno nekaj dni pred saditvijo nekoliko znižati, da ne pride do šoka, ko gomolje posadimo v relativno hladna tla. Drug način je nakaljevanje pri temperaturi 10 do 15 oC. Pri tej temperaturi kali več kaličev, posledično imajo rastline na polju zato več stebel in tvorijo večje število nekoliko drobnejših gomoljev. Nakaljevanje pri nižji temperaturi poteka dlje časa, lahko tudi mesec ali več. Najprimernejša je difuzna svetloba. Če nakaljujemo v pretemnem prostoru, so kaliči dolgi, svetli in krhki, zato se ob kakršnemkoli premikanju odlomijo.

Sortni zbor za krompir za leto 2017- preglednica

Ker je v trgovinah tudi letos na voljo skoraj 100 sort semenskega krompirja, smo pripravili kratek pregled sort, ki bo pridelovalcem pomagal pri odločitvi o nakupu semena. Bliža se torej čas za nakup semenskega krompirja. Posebej to velja za pridelovalce zgodnega krompirja, ki ga bo kmalu potrebno pričeti nakaljevati. Tudi sicer si je seme potrebno preskrbeti dovolj zgodaj, saj nekaterih sort v marcu ni več mogoče dobiti. Pridelovalci v Posočju so na območjih, kjer je razširjena rumena krompirjeva cistotvorna ogorčica, dolžni pridelovati sorte, ki so odporne proti rasam Ro1 in Ro4 te ogorčice. Zato smo zanje opisom dodali dostopne kataloške podatke o tej lastnosti.

Kmetijski inštitut Slovenije preskuša sorte krompirja v mikro poskusih v petih ponovitvah na več krajih po Sloveniji. Vsako leto želimo preskusiti najnovejše sorte na trgu in jih primerjati s standardnimi sortami, pridelovalci že poznajo. Opazovane lastnosti so natančno določene v metodiki preskušanja.

Sorte smo razdelili v tri skupine:

Predstavitev je pripravljena tako, da so podani kratki opisi oblike gomoljev, barve mesa in kožice ter primernosti za uporabo, pridelovalci pa naj se za nakup odločijo in sami presodijo, kakšno sorto želijo, potrebujejo in znajo pridelovati ter kakšen krompir želijo njihovi kupci.

Sorte so po zgodnosti razvrščene od 9,5 do 3, kjer je 9,5 najzgodnejša in zagotavlja zadovoljiv tržni pridelek v ugodnih razmerah že cca. 50 do 60 dni po vzniku. Srednje pozne sorte za ozimnico (6,5) dozorevajo okoli od 90 do 100 dni po vzniku, medtem ko pozne do okoli 120 dni po vzniku. S pokrivanjem in nakaljevanjem dosežemo zgodnješi vznik in s tem tudi pridelek.

Pri mnogih sortah je omenjena steklavost in rjava pegavost. To sta pomembni napaki, ki se pojavljata v mesu gomoljev in ju ne vidimo, dokler gomoljev ne prerežemo oz. uporabimo. Pojavljata se ob stresu v suhih in vročih razmerah, zato sta pri nas lahko kar pogosti.

dr. Peter Dolničar        

------           

Informacije in prodaja slovenskih sort krompirja:

Poskusni center za krompir – skladišče, Moste pri Komendi – ­od ponedeljka do petka, od 6. do 14. ure, tel.: 01 834 35 73 ali 031 814 022

Ponudba:

SEMENSKI KROMPIR slovenskih sort KIS SavinjaKIS Sora, KIS Kokra, Bistra, KIS Mura, KIS Krka in KIS Vipava in ekološko pridelano seme slovenske sorte KIS Kokra

JEDILNI KROMPIR sorte KIS Sora

Nazaj