Hranjenje in vrednotenje

Hranjenje semena v aluminijastih vrečkah

Hranjenje semena v aluminijastih vrečkah

Hranjene semena v steklenih kozarcih

Hranjene semena v steklenih kozarcih

Klonski material v tkivnih kulturah

Klonski material v tkivnih kulturah

Način hranjenja je odvisen od rastlinske vrste; vzorce (genske vire) hranimo v obliki semena ali kot klonski material v pogojih ex situ (izven lokacije zbiranja), in situ (v naravi) ali in vitro (v tkivnih kulturah). Seme hranimo v aluminijastih vrečkah ali steklenih kozarcih v za to posebej prirejenih prostorih s stalno temperaturo +4 °C (srednjeročno hranjenje) in –20 °C (dolgoročno hranjenje). Stalno preverjamo kalivost shranjenih vzorcev, in ko ta pade pod predpisano, vzorec ponovno razmnožimo. Krompir hranimo v in vitro pogojih kot rastlinice, kot mikrogomolje v hladilnici ter kot gomolje, razmnožene s klasičnim razmnoževanjem v mrežniku ali na polju. V obliki trajnih nasadov pa hranimo genske vire vinske trte in sadnih vrst. Za vse zbrane genske vire imamo izpolnjene t. i. multicrop passport deskriptorje, ki vsebujejo osnovne splošne podatke o posameznem vzorcu (kraj in datum zbiranja, opis lokacije, kdo je nabral vzorec itn.). Za posamezne genske vire imamo tudi podrobnejše podatke o karakterizaciji in evalvaciji, pridobljene na osnovi vrednotenja po deskriptorjih za posamezno rastlinsko vrsto. Podatki so vneseni v centralno datoteko JSRGB kot tudi v mednarodne baze podatkov (EURISCO, CSDB).