Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 17° Ljubljana

      Vlaga: 89%
      Hitrost vetra: 0km/h
    • 15° Maribor - letališče
      zmerno oblačno, meglica
      Vlaga: 93%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 14° Celje

      Vlaga: 97%
      Hitrost vetra: 1km/h
    • 14° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 96%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 16° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 94%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 16° Postojna
      jasno
      Vlaga: 89%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 18° Portorož - letališče
      jasno
      Vlaga: 85%
      Hitrost vetra: 15km/h
    • 16° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 94%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 10° Rateče

      Vlaga: 94%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 21.09. 13°/28° pretežno jasno
Sobota 22.09. 17°/13° oblačno, dež
Nedelja 23.09. 11°/20° pretežno oblačno
Ponedeljek 24.09. 12°/21° pretežno oblačno, dež
Torek 25.09. 6°/15° delno oblačno
  • 21.09. - 23.09.
  • 24.09. - 26.09.
Vir: ARSO

Predstavitev projekta AGROTUR II na slovensko-italijanskem raziskovalnem dnevu

V sredo, 18. aprila 2018, je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS organiziralo raziskovalni dan za slovensko in italijansko raziskovalno skupnost, z namenom okrepiti in še bolj povezati raziskovalce ter raziskovalne institucije obeh držav.

Zbrane sta uvodoma nagovorila ministrica dr. Maja Makovec Brenčič in gospod veleposlanik Republike Italije v Sloveniji Paolo Trichillo. Bilateralno sodelovanje med državama so natančneje predstavili državni sekretar dr. Tomaž Boh, namestnik generalnega direktorja za znanstveno sodelovanje na italijanskem ministrstvu za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje, Maurizio Fermeglia, dogodek pa je koordinirala dr. Meta Dobnikar, vodja sektorja za znanost.

Vabljena govornika, vodji raziskovalnih skupin, prof. dr. Tomaž Prosen s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani ter prof. Massimiliano Pagani z milanske univerze, sta predstavila svoje raziskave in dosežke na področju fizike ter molekularne biologije. Dogodek se je nadaljeval z vzporednimi sejami treh temeljnih znanstveno-raziskovalnih področij: fizikalno-inženirskega, ved o življenju ter družboslovnih in humanističnih znanosti. Dr. Klemen Lisjak s Kmetijskega inštituta Slovenije je predstavil aktivnosti in cilje projekta AGROTUR II, ki deluje v okviru programa Interreg V–A Italija–Slovenija 2014–2020.

Raziskovalci so bili enotnega mnenja, da je treba sodelovanje med čezmejnimi raziskovalnimi inštitucijami še okrepiti z meddržavnimi (ARRS) projekti, kakršni že potekajo v sodelovanju z Avstrijo, Flamsko idr. državami oz. pokrajinami. Korak naprej v čezmejnem raziskovalnem sodelovanju vidijo v formiranju interdisciplinarnih, virtualnih centrov odličnosti, znotraj katerih bi se osredotočili na panoge, pomembne za obe državi, v katerih je sodelovanje že dobro razvito in kjer so za take dejavnosti na voljo primerne kapacitete. Na tak način bi lahko k sodelovanju privabili tudi partnerje iz mikro- in makroregij, končne uporabnike, predstavnike z gospodarskega področja ter ne nazadnje manjša zagonska (start-up) podjetja.
 

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije