Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 10° Ljubljana
      pretežno oblačno, rahel dež
      Vlaga: 53%
      Hitrost vetra: 26km/h
    • 10° Maribor - letališče
      oblačno
      Vlaga: 53%
      Hitrost vetra: 13km/h
    • 14° Celje

      Vlaga: 43%
      Hitrost vetra: 12km/h
    • 13° Murska Sobota
      pretežno oblačno
      Vlaga: 42%
      Hitrost vetra: 11km/h
    • 12° Novo mesto
      pretežno oblačno
      Vlaga: 44%
      Hitrost vetra: 24km/h
    • 12° Postojna
      pretežno oblačno
      Vlaga: 36%
      Hitrost vetra: 10km/h
    • 13° Portorož - letališče
      pretežno oblačno
      Vlaga: 51%
      Hitrost vetra: 12km/h
    • 14° Nova Gorica
      pretežno oblačno
      Vlaga: 39%
      Hitrost vetra: 16km/h
    • 9° Rateče

      Vlaga: 33%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 20.04. 3°/14° pretežno oblačno, plohe
Nedelja 21.04. 1°/11° pretežno oblačno, plohe
Ponedeljek 22.04. -1°/11° pretežno oblačno
Torek 23.04. 5°/8° oblačno, plohe
Sreda 24.04. 4°/10° oblačno, plohe
  • 20.04. - 22.04.
  • 23.04. - 25.04.
Vir: ARSO

Izšla je publikacija Rezultati posebnega preizkušanja hibridov koruze za zrnje in silažo v letu 2017

V publikaciji avtorjev dr. Aleša Kolmaniča in Andreja Zemljiča so zbrani podatki posebnega preizkušanja hibridov koruze za zrnje in silažo v letu 2017. V Sloveniji imamo že vrsto let vpeljan sistem preskušanja sort kmetijskih rastlin, med njimi tudi koruznih hibridov, ki omogoča preverjanje njihovih gospodarsko pomembnih lastnosti. Stalno preverjanje lastnosti hibridov temelji na rezultatih natančnih poskusov. Te opravljamo na šestih poskusnih mestih, z različnimi talnimi in podnebnimi značilnostmi. Na podlagi večletnih rezultatov lahko ocenimo vse gospodarske lastnosti hibridov koruze, med katerimi so najbolj pomembne višina, kakovost in stabilnost pridelka, dolžina rastne dobe, odpornost proti lomu in poleganju rastlin, odpornost proti najbolj pogostim boleznim in škodljivcem ter proti različnim stresom med rastjo in razvojem koruze.

Povezava na publikacijo

Nazaj