Predstavitev

Oddelek za sadjarstvo in vinogradništvo se je po reorganizaciji leta 2013 preimenoval v Oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo. Poleg poslovnih prostorov in laboratorijev na sedežu inštituta v Ljubljani imamo še 16,79 ha velik poskusni sadovnjak na Brdu pri Lukovici ter 2,51 ha velik poskusni nasad ameriških borovnic na Drenovem Griču. Skladno s potrebami slovenskih sadjarjev, vinogradnikov in vinarjev je naša dejavnost razdeljena na raziskovalno, strokovno in tržno dejavnost. Večina našega dela poteka v okviru strokovnih nalog ter mednarodnih in domačih projektov. Pomemben del oddelka predstavlja tudi pridelava kakovostnega sadja (jabolka, hruške, jagodičje) po smernicah za integrirano in ekološko pridelavo. Naše delo je precej interdisciplinarno, saj obsega sodelovanje z drugimi oddelki inštituta (souporaba sodobnih analitskih inštrumentov) ter domačimi in mednarodnimi raziskovalnimi in strokovnimi inštitucijami. Kakovost našega dela izkazujemo s pridobljenimi standardi za poslovanje (ISO 9001) ter certifikati za integrirano in ekološko pridelavo sadja ter pridelavo v skladu z dobro kmetijsko prakso (GAP). Z raziskavami in strokovnim delom prispevamo h kakovosti in konkurenčnosti pridelave slovenskega sadja, grozdja in vina.

Področja dela:

 


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije