Poklukarjevi dnevi 2016

2. ZNANSTVENO POSVETOVANJE O ČEBELAH IN ČEBELARSTVU

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije je v torek, 25. oktobra 2016, potekalo 2. Znanstveno posvetovanje o čebelah in čebelarstvu, na katerem so strokovnjaki in raziskovalci predstavili stanje v čebelarstvu ter rešitve za izboljšanje preživetja čebel in ohranjanje visoko kakovostnih čebeljih pridelkov.  V sekcijah Biologija čebel, Patologija čebel in Tehnologija čebelarjenja je bilo predstavljenih 17 referatov, ki so odpirali zanimive razprave.


Dogodka, ki je potekal v organizaciji Slovenskega akademskega čebelarskega društva (SAČD) in Kmetijskega inštituta Slovenije, in nosi podnaslov 'Poklukarjevi dnevi', v spomin dr. Janezu Poklukarju, nekdanjemu predsedniku SAČD, se je udeležilo več kot 80 strokovnjakov in raziskovalcev iz raznih inštitucij s področja čebelarstva, kot tudi čebelarji iz Slovenije ter gostje iz Bosne in Hercegovine ter Hrvaške.

Zbornik referatov (.pdf)                              Foto utrinki (povezava na FB)

Referati po avtorjih:

Danilo

Bevk

Pestrost divjih čebel in njihov pomen za kmetijstvo in naravo

Gordana

Glavan

Dvojni učinek kronične izpostavitve kranjske čebele (Apis mellifera carnica) diazinonu na aktivnost membransko vezane in vodotopne acetilholinesteraze v glavi in oprsju

Andrej

Gogala

Raznovrstnost in ogroženost divjih čebel v Sloveniji

Anton

Gradišek

Čmrlji: pašna dejavnost in zvok brenčanja

Urška

Jamnikar Ciglenečki

Filogenetska analiza sevov virusa deformiranih kril ugotovljenih pri čebelah in varojah v Sloveniji

Snežana

Jurišić

Vpliv HMF-a na dolgoživost čebel v laboratorijskih pogojih

Andreja

Kandolf Borovšak

Vsebnost kumafosa v medu in vosku

Stanko

Kapun

Tehnologija oskrbe čebelje družine v poznem poletnem obdobju

Peter

Kozmus

Rezultati morfološke analize populacije kranjske čebele (Apis mellifera carnica Pollman) v Sloveniji na podlagi obarvanosti obročkov na zadku

Nataša

Lilek

Optimizacija tehnologije pridelave cvetnega prahu (osmukanca)

Tanja

Magdič

Sheme kakovosti – priložnost za dvig prepoznavnosti in izboljšanje ekonomičnosti čebelarstva

Tadej

Malovrh

Obrambni sistem čebel

Goran

Mirjanić

Nivo i kvalitet ishrane pčela kao bitan faktor uspjeha u pčelarstvu

Metka

Pislak Ocepek

Spremljanje čebeljih družin kot podlaga za zatiranje varoj

Franc

Potočnik

Urbano čebelarjenje v Sloveniji

Tomaž

Samec

Način pridobivanja propolisa v AŽ panju

Maja

Smodiš Škerl

Spremljanje kakovosti čebeljih matic v vzrejališčih v Sloveniji in postavitev kriterijev za certificiranje matic

Ivana

Tlak Gajger

Biokemijski i histokemijski profil ličinaka iz pčelinjih zajednica invadiranih mikroporidijom Nosema


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije