Prehrana živali, krma in okolje

Raziskave na področju prehrane prežvekovalcev in krme so usmerjene v proučevanje kakovosti voluminozne krme, s poudarkom na izkoriščanju energije in beljakovin ter gospodarni rabi lokalnih virov. Preučujemo različne dejavnike, ki vplivajo na potek vrenja krme v silosih, ter hranilno vrednost in obstojnost silaž. Preučujemo tudi dejavnike, ki vplivajo na kakovost sena. Posebno pozornost posvečamo krmnim rastlinam, prilagojenim sušnim razmeram, pa tudi krmi, ki so jo prizadele neugodne vremenske razmere, kot so suša, toča in poplave. Skrbimo za posodabljanje nacionalnih krmnih standardov in metod ocenjevanja krme. Večina raziskav je vsaj delno naravnanih na problematiko varovanja okolja, predvsem s stališča zmanjševanja obremenjevanja okolja z dušikom. K tem sodijo tudi raziskave vsebnosti makro- in mikroelementov v krmi.

Sodelujemo pri urejanju nacionalnih evidenc toplogrednih plinov in različnih onesnažil zraka (amonijak, NO2, hlapne organske spojine …) ter pri pripravi bilance dušika in fosforja. V okviru teh nalog smo zadolženi za pripravo nacionalne metodike, sodelujemo pa tudi pri pripravi poročil, operativnih programov itd. V povezavi z varovanjem voda proučujemo možnosti uporabe higieniziranih tekočih živinskih gnojil na najožjih vodovarstvenih območjih.

Za različne naročnike izvajamo NIRS-analize koruznih silaž, travnih silaž in sena. Pripravljamo tudi strokovna mnenja za inšpekcijske vzorce krmil.  Svetovalno delo je usmerjeno predvsem na področje siliranja krme, prehrane goved in varovanja okolja. Uporabnikom nudimo tudi spletni program za vodenje prehrane molznic – KOKRA.


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije