Prodaja slovenskih sort krompirja

SEMENSKI KROMPIR slovenskih sort KIS SavinjaKIS Sora, KIS Kokra, Bistra, KIS Mura, KIS Krka in KIS Vipava in ekološko pridelano seme slovenske sorte KIS Kokra

JEDILNI KROMPIR sorte KIS Sora

Informacije: Poskusni center za krompir – skladišče, Moste pri Komendi – ­od ponedeljka do petka, od 6. do 14. ure, tel.: 01 834 35 73 ali 031 814 022

 

Sortni izbor krompirja v letu 2017

V začetku februarja je čas za nakup semenskega krompirja. Le zdravo seme namreč zagotavlja visok in kakovosten pridelek ter zmanjšuje nevarnost pojavljanja težav v pridelavi.

Ko po nakupu seme pripeljemo domov, ga moramo pravilno skladiščiti do saditve, to je na temperaturi okoli 4 oC in na primerni vlagi - v presuhem skladišču gomolji lahko ovenejo. Semenski krompir lahko skladiščimo na svetlobi. Če je temperatura previsoka, gomolji pričnejo kaliti skozi vreče, zato je bolje, da jih stresemo iz originalne embalaže in nakaljujemo. Nakaljevanje gomoljev je postopek, kjer gomolje za daljše obdobje postavimo v zabojčke (po možnosti eno, največ dve plasti na debelo) v prostor z ustrezno temperaturo, vlago in osvetlitvijo. Temperatura vpliva na hitrost rasti kalčkov. Če želimo krompir nakaliti hitro, potem naj nakaljevanje poteka pri temperaturi do 20 oC. V tem primeru bo hitro pognalo manjše število kaličev, rastline pa bodo na polju imele manjše število stebel. Temperaturo je potrebno nekaj dni pred saditvijo nekoliko znižati, da ne pride do šoka, ko gomolje posadimo v relativno hladna tla. Drug način je nakaljevanje pri temperaturi 10 do 15 oC. Pri tej temperaturi kali več kaličev, posledično imajo rastline na polju zato več stebel in tvorijo večje število nekoliko drobnejših gomoljev. Nakaljevanje pri nižji temperaturi poteka dlje časa, lahko tudi mesec ali več. Najprimernejša je difuzna svetloba. Če nakaljujemo v pretemnem prostoru, so kaliči dolgi, svetli in krhki, zato se ob kakršnemkoli premikanju odlomijo.

Sortni zbor za krompir za leto 2017- preglednica

Ker je v trgovinah tudi letos na voljo skoraj 100 sort semenskega krompirja, smo pripravili kratek pregled sort, ki bo pridelovalcem pomagal pri odločitvi o nakupu semena. Bliža se torej čas za nakup semenskega krompirja. Posebej to velja za pridelovalce zgodnega krompirja, ki ga bo kmalu potrebno pričeti nakaljevati. Tudi sicer si je seme potrebno preskrbeti dovolj zgodaj, saj nekaterih sort v marcu ni več mogoče dobiti. Pridelovalci v Posočju so na območjih, kjer je razširjena rumena krompirjeva cistotvorna ogorčica, dolžni pridelovati sorte, ki so odporne proti rasam Ro1 in Ro4 te ogorčice. Zato smo zanje opisom dodali dostopne kataloške podatke o tej lastnosti.

Kmetijski inštitut Slovenije preskuša sorte krompirja v mikro poskusih v petih ponovitvah na več krajih po Sloveniji. Vsako leto želimo preskusiti najnovejše sorte na trgu in jih primerjati s standardnimi sortami, pridelovalci že poznajo. Opazovane lastnosti so natančno določene v metodiki preskušanja.

Sorte smo razdelili v tri skupine:

Predstavitev je pripravljena tako, da so podani kratki opisi oblike gomoljev, barve mesa in kožice ter primernosti za uporabo, pridelovalci pa naj se za nakup odločijo in sami presodijo, kakšno sorto želijo, potrebujejo in znajo pridelovati ter kakšen krompir želijo njihovi kupci.

Sorte so po zgodnosti razvrščene od 9,5 do 3, kjer je 9,5 najzgodnejša in zagotavlja zadovoljiv tržni pridelek v ugodnih razmerah že cca. 50 do 60 dni po vzniku. Srednje pozne sorte za ozimnico (6,5) dozorevajo okoli od 90 do 100 dni po vzniku, medtem ko pozne do okoli 120 dni po vzniku. S pokrivanjem in nakaljevanjem dosežemo zgodnješi vznik in s tem tudi pridelek.

Pri mnogih sortah je omenjena steklavost in rjava pegavost. To sta pomembni napaki, ki se pojavljata v mesu gomoljev in ju ne vidimo, dokler gomoljev ne prerežemo oz. uporabimo. Pojavljata se ob stresu v suhih in vročih razmerah, zato sta pri nas lahko kar pogosti.

dr. Peter Dolničar                                  


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije