Projekt V4-2201 Modeliranje prehranskih potreb in učinkovitosti krmljenja prašičev ter ocena kakovosti mesa glede na način reje

Predstavitev projekta

Naslov projekta

Modeliranje prehranskih potreb in učinkovitosti krmljenja prašičev ter ocena kakovosti mesa glede na način reje

Šifra/SICRIS

V4-2201

Trajanje projekta 1.10.2022 - 30.9.2025
Vodja dr. Marjeta Čandek Potokar
Raziskovalna organizacija Kmetijski inštitut Slovenije
Raziskovalna skupina  Raziskovalna skupina za živinorejo in ekonomiko
Programska skupina Trajnostno kmetijstvo
Sodelujoče organizacije KGZS Murska sobota
Sodelujoči raziskovalci in tehnični sodelavci

Kmetijski inštitut Slovenije

dr. Marjeta Čandek Potokar (vodja)

dr. Martin Škrlep

dr. Klavdija Poklukar Žnidaršič

dr. Bojana Savić

Petra Štolfa

Jani Debeljak

dr. Špela Velikonja Bolta

KGZS Murska Sobota

Damjan Jerič

mag. Sašo Sever

Mojca Balaško

Martina Gomboc Dobaj

 

 

 

 

Financerja
Bibliografija projekta SICRIS  

 

Vsebina in cilj projekta 

Projekt bo usmerjeni v pridobivanje in prenos znanja potrebnega za trajnostno prehrano prašičev, ki temelji na preciznem krmljenju in lokalnimi ter alternativnimi krmnimi viri. S pomočjo modeliranja podatkov pridobljenih v naših predhodnih raziskavah kakor tudi potekajočih preizkusih bomo ocenili prehranske potrebe prašičev. Analize bodo vključevale moderne genotipe in avtohtono pasmo Krškopoljski prašič, različne sisteme reje, tako intenzivne kot ekstenzivne in/ali ekološke. Podatke za prehransko vrednost lokalnih in alternativnih krmnih virov zbranih v predhodnih raziskavah bomo dopolnili z ovrednotenjem hranilne vrednosti po konceptu neto energije, ki upošteva potrebe za rast. Dodatno bomo predhodno bazo podatkov za krmne vire iz našega okolja dopolnili še z analizo nekaterih drugih krmnih virov uporabnih za prehrano prašičev.
Prav tako bomo ugotavljali kakovost mesnih produktov v povezavi s prehrano in sistemi reje. Akumulirana znanja bomo razširili v prakso, v obliki publikacij, priporočil, različnih interaktivnih dogodkov ter pilotnih preizkusov modelnih načrtov krmljenja v reji kot primeri dobrih praks.

 

Program dela

Projekt je organiziran v štirih delovnih sklopih (DS), v katerih bo potekalo kabinetno ali  eksperimentalno delo ter aktivnosti za doseganje učinka projekta (diseminacija, promocija, prenos znanja). Prvi sklop obsega modeliranje prehranskih potreb in učinkovitost krmljenja, drugi sklop ocenjevanje prehranske vrednosti krmnih virov lokalnega izvora, tretji sklop ocenjevanje kakovosti mesa v povezavi z načinom reje/prehrane in četrti sklop aktivnosti za učiinek projekta (širjenja in prenosa znanj do uporabnikov).

DS1: Modeliranje prehranskih potreb in učinkovitost krmljenja (Trajanje: M1-M36; Sodelujoče RO: KIS)

Gre za analizo podatkov z pomočjo modeliranja namenjeno ugotavljanju učinkovitosti prehrane oziroma izrabe krme pri pitanju prašičev modernih, selekcioniranih genotipov v slovenskih razmerah oz. na izbranih prašičerejskih kmetijah ter ugotavljanjem prehranskih potreb pitanih prašičev avtohtone pasme Krškopoljski prašič. V ta namen bomo s InraPorc® analizirali podatke zbrane v raziskavah opravljenih v različnih predhodnih projektih.

DS2 Prehranska vrednost krmnih virov (Trajanje: M1-M36; Sodelujoče RO: KIS, KGZS-MS)

Gre za dopolnitev podatkov (projekta V4-1417) o hranilni vrednosti domačih alternativnih krmnih virov zbranih na različnih področjih Slovenije. Dodatno identificirane in zbrane krmne vire bomo kemijsko analizirali in jim določili energijsko in hranilno vrednost. Energijsko vrednost bomo določili s kalorimetrom, osnovna hranila, aminokislinsko (AK) ter MK sestavo pa določili z standardnimi kemijskimi metodami (weendska analiza). Ključni element tega sklopa aktivnosti bo vpeljava koncepta neto energije in določitev neto energijske vrednosti za analizirana krmila z uporabo orodja EvaPig®.

DS3 Kakovost produktov (Trajanje: M1-M36; Sodelujoče RO: KIS)

Gre za sklop aktivnosti namenjenih ugotavljanju kakovosti produktov v povezavi z sistemi reje za kar bomo uporabili tako podatke zbrane v predhodnih raziskavah kot podatke zbrane v tekočih raziskavah s pomočjo multivariatnih metod. Preučevane lastnosti bodo obsegale določanje telesne sestave oz. klavne kakovosti, ter kemijske in tehnološke lastnosti mesa.

DS4 Učinek projekta (trajanje: M1-M36; Sodelujoče RO: KGZS-MS, KIS)
 
Aktivnosti za doseganje učinka projekta bodo potekale na različne načine (preko različnih medijev, interaktivnih dogodkov) s širjenjem rezultatov projekta širši strokovni, laični javnosti ter oblikovalcem politik, s prenosom znanja uporabnikom predvsem rejcem, kjer je poseben poudarek na multi-aktor pristopu v obliki izvedbe poskusov v reji. Rezultati bodo predstavljeni v obliki člankov in predstavitev upoštevajoč načela odprte znanosti. Projekt bomo promovirali preko različnih socialnih omrežij. Spletna stran projekta bo služila kot informacijska točka projekta in repozitorij rezultatov.

 

Predvideni dosežki

DS1
D1.1 Rezultati modeliranja predhodnih raziskav (M20), nosilec KIS
D1.2. Rezultati modeliranja dodatnih preizkusov (M36), nosilec KIS
DS2
D2.1 Določitev neto energijske vrednosti za alternativne krmne vire iz predhodnih raziskav (M20), nosilec KIS
D2.2 Analitski rezultati hranilne vrednosti za dodatno identificirane alternativne krmne vire (M36), nosilec KIS
DS3
D3.1 Ocena kakovosti mesa iz predhodnih raziskav (M20), nosilec KIS
D3.2 Ocena kakovosti mesa iz dodatnih preizkusov (M36), nosilec KIS
DS4
D4.1 Poročila o opravljenih diseminacijskih aktivnostih (M12, M24, M36), nosilec KGZS-MS
D4.2 Priporočila s primeri dobrih praks (M36), nosilec KIS

 

Rezultati projekta 

 

Podatki o hranilni vrednosti za krmne vire za prašiče zbrane in analizirane v pričujočem CRP projektu V4-2201 (pdf) Podatki za krmne vire zbrane in analizirane v pričujočem CRP projektu V4-2201 in v predhodnem CRP projektu V4-1417 Zbirka podatkov o povprečni hranilni vrednosti za 100 krmnih virov

 

Batorek Lukač N. Viri energije ter uporaba sistema neto energije v prehrani prašičev pitancev

 

Poklukar Žnidaršič K, Čandek-Potokar M, Batorek Lukač N, Škrlep M. Biochemical and gene expression differences associated with higher fat deposition in Krškopolje pigs in comparison with lean hybrid pigs. Livestock science [Internet]. 2023;272(105247):1–7. Available from: doi:10.1016/j.livsci.2023.105247

Batorek Lukač N, Dobaj Gomboc M, Škrlep M, Poklukar Žnidaršič K, Čandek-Potokar M. Rastnost in prehranske potrebe krškopoljskega prašiča. Kmetovalec. 2023;91(8):6–8.

Poklukar Žnidaršič K, Čandek-Potokar M, Batorek Lukač N, Vrecl M, Fazarinc G, Škrlep M. The effect of low protein diet on adipose tissue transcriptome in Krškopolje pig breed. Book of abstracts of the 1st Regional Meeting of the European Federation of Animal Science: Nitra, Slovakia 26-28 April, 2023. 2023;1.

Škrlep M, Poklukar Žnidaršič K, Batorek Lukač N, Čandek-Potokar M. Production, carcass, meat quality and biochemical traits in Krškopolje pig compared to modern lean crossbreed reared under same conditions. Book of abstracts of the 1st Regional Meeting of the European Federation of Animal Science: Nitra, Slovakia 26-28 April, 2023. 2023;1.s 

Poklukar Žnidaršič K, Čandek-Potokar M, Batorek Lukač N, Vrecl M, Fazarinc G, Škrlep M. The effect of production systems on adipose tissue gene expression in Krškopolje pig. Book of abstracts of the 74th Annual Meeting of the European Federation of Animal Science: Lyon, France, 26 August - 1 September, 2023. 2023;932.

Škrlep M, Poklukar Žnidaršič K, Batorek Lukač N, Čandek-Potokar M. Prirerja, kakovost trupa in mesa ter biokemične lastnosti krškopoljskega prašiča v primerjavi z modernimi mesnatimi križanci vzrejenimi v istih razmerah. In: Krškopoljski prašič: Slovenska [!] avtohtona pasma. Društvo rejcev krškopoljskih prašičev; 2023. p. 16.

Savić B, Škrlep M, Poklukar Žnidaršič K, Batorek Lukač N, Čandek-Potokar M. Razlike v kakovosti mesa in maščobe pri krškopoljskem prašiču rejenem v konvencionalnem ali ekološkem sistemu. In: Krškopoljski prašič: Slovenska [!] avtohtona pasma. Društvo rejcev krškopoljskih prašičev; 2023. p. 15.

Parrini, S, Sirtori, F, Čandek-Potokar, M, Charneca, R, Crovetti, A, Djurkin Kušec, I, Gonzáles Sánches, E, Izquierdo Cebrián, M, Haro Garcia, A, Karolyi, D, et al. 2023. Prediction of fatty acid composition in intact and minced fat of European autochthonous pigs breeds by near infrared spectroscopy. Scientific reports. art. no.7874, 1-11. DOI: 10.1038/s41598-023-34996-x.

Batorek Lukač, N, Čandek-Potokar, M. Growth potential of Krškopolje pigs in different production systems. V: KAROLYI, Danijel (ur.). Book of abstracts. XIth International Symposium on Mediterranean Pig, 2022, Vodice, Croatia. Zagreb: University of Zagreb, Faculty of Agriculture, 2022. Str. 43-44.

K. Poklukar, M. Čandek-Potokar , N. Batorek Lukač, M. Vrecl, G. Fazarinc, M. Škrlep ADIPOSE TISSUE TRANSCRIPTOME OF KRŠKOPOLJE PIGS REARED IN DIFFERENT PRODUCTION SYSTEMS. Proceedings Animal science: «Sustainable livestock production and animal welfare, Kyiv-Stockholm 17-18 January 2023

N. Batorek Lukač, M. Škrlep, K. Poklukar, D. Jerič, M. Čandek-Potokar TESTING HEAVY PIG PRODUCTION ON SLOVENIAN FARMS. Proceedings Animal science: «Sustainable livestock production and animal welfare, Kyiv-Stockholm 17-18 January 2023

Savić, B., Škrlep, M., Poklukar Žnidaršič, K., Batorek Lukač, N., Čandek-Potokar, M. Variation in carcass, meat and fat quality of autochthonous breed in conventional and organic production system. V: ŠKRBIĆ, Zdenka (ur.). 14th International Symposium Modern trends in livestock production : 4-6 October 2023, Belgrade, Serbia : proceedings. Belgrade: Institute for Animal Husbandry, 2023. Str. 93-103.