Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 13° Ljubljana

      Vlaga: 71%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 17° Maribor - letališče
      zmerno oblačno
      Vlaga: 61%
      Hitrost vetra: 23km/h
    • 15° Celje

      Vlaga: 72%
      Hitrost vetra: 14km/h
    • 0° Murska Sobota

      Vlaga: 0%
      Hitrost vetra: 0km/h
    • 0° Novo mesto

      Vlaga: 0%
      Hitrost vetra: 0km/h
    • 0° Postojna

      Vlaga: 0%
      Hitrost vetra: 0km/h
    • 19° Portorož - letališče
      pretežno oblačno
      Vlaga: 60%
      Hitrost vetra: 19km/h
    • 0° Nova Gorica

      Vlaga: 0%
      Hitrost vetra: 0km/h
    • 11° Rateče

      Vlaga: 76%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 29.03. 7°/19° pretežno oblačno, dež
Sobota 30.03. 8°/23° pretežno jasno
Nedelja 31.03. 9°/22° pretežno oblačno, dež
Ponedeljek 01.04. 10°/19° oblačno, dež
Torek 02.04. 6°/16° delno oblačno, plohe
  • 29.03. - 31.03.
  • 01.04. - 03.04.
Vir: ARSO

Dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk

Tretji petek v novembru, letos 16. novembra, že sedmič obeležujemo dan slovenske hrane. Na ta dan poteka tudi projekt Tradicionalni slovenski zajtrk (letos že osmi po vrsti), ko imajo otroci v osnovnih šolah in vrtcih zajtrk z živili iz lokalnega okolja. Obeleževanju dneva slovenske hrane z izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka se vsako leto pridružuje vedno več posameznikov, podjetij in drugih institucij. S tem sporočamo našim najmlajšim v državi, staršem, vzgojiteljem, predstavnikom države, drugih institucij, podjetij ter posameznikom, da je zavedanje o lokalno pridelani hrani in poseganju po njej zelo pomembno z vidika sektorja kmetijstva in živilske industrije, podeželja in varovanja okolja ter da je zajtrk zelo pomemben element zdravega načina življenja. Letos je v ospredju tudi pomen zdravih tal, da lahko pridelamo varno in kakovostno hrano.

Dan slovenske hrane
Vlada RS je na oktobrski redni seji 2012 sprejela sklep o razglasitvi dneva slovenske hrane, ki ga obeležujemo vsako leto z namenom, da se v javnosti izpostavi pomen hrane iz lokalne bližine in s tem pokaže podporo domačim pridelovalcem in predelovalcem, obenem pa se spodbuja tudi pripadnost do domačih proizvodov in spodbuja zdrav način prehranjevanja.

Glavni namen je spodbujanje zavedanja in pomena domače samooskrbe, ohranjanje čistega, zdravega okolja, ohranjanje podeželja, seznanjanje mladih s postopki pridelave in predelave hrane in spodbujanje zanimanja za dejavnosti na kmetijskem področju. Z razglasitvijo dneva slovenske hrane sledimo tudi ciljem in namenu sprejetega Zakona o promociji kmetijskih in živilskih podjetij, saj gre za dober ukrep in podporo promociji domače hrane.

Ob dnevu slovenske hrane so izpostavljene naslednje pomembnejše vsebine:
- hrana iz lokalnega okolja je sezonsko dostopnejša, sadje in zelenjava imata več vitaminov in posledično višjo hranilno vrednost; zaradi bližine proizvodnje se lahko uporablja manj aditivov, kot so konzervansi, barvila ipd., taka živila pa so tudi prepoznavna po bogatem in tradicionalnem okusu.
- Podpiramo domačo proizvodnjo in ohranjamo domača delovna mesta; posledično s tem skrbimo za stabilno financiranje šolstva, zdravstva, socialnih transferjev, itd.
- Ohranjamo poseljenost, obdelanost in urejenost slovenskega podeželja.
- Zaradi krajših transportnih poti in manjše uporabe embalaže varujemo okolje.
- Zagotavljamo večjo prehransko varnost v državi.
- S tem, ko spodbujamo povečanje samooskrbe s hrano v državi, povečujemo kakovost življenja vseh vključenih v proces, od pridelave do potrošnje hrane.

Letošnje sporočilo v ospredje prinaša tudi pomen zdravih tal, zato se dogodek povezuje s Slovenskim partnerstvom za tla.

Več o Dnevu slovenske hrane in tradicionalnem slovenskem zajtrku na spletni strani Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano

Nazaj