Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 30° Ljubljana
      pretežno jasno
      Vlaga: 49%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 29° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 48%
      Hitrost vetra: 7km/h
    • 27° Celje

      Vlaga: 69%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 30° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 52%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 28° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 55%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 27° Postojna
      jasno
      Vlaga: 63%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 30° Portorož - letališče
      pretežno jasno
      Vlaga: 52%
      Hitrost vetra: 11km/h
    • 31° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 48%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 24° Rateče

      Vlaga: 61%
      Hitrost vetra: 4km/h

Napoved za Slovenijo

danes 10.08. 18°/31° pretežno jasno
Torek 11.08. 18°/30° delno oblačno, plohe
Sreda 12.08. 20°/28° pretežno oblačno, plohe
Četrtek 13.08. 18°/29° delno oblačno, plohe
Petek 14.08. 17°/29° delno oblačno, plohe
  • 10.08. - 12.08.
  • 13.08. - 15.08.
Vir: ARSO

Obvestilo za javnost - izračun stroškov pridelave pšenice

Pojasnilo Kmetijskega inštituta Slovenije v zvezi z izračunom stroškov pridelave pšenice

V preteklem tednu so bili v medijih napačno povzeti in interpretirani podatki o stroških pridelave pšenice in ječmena, ocenjenih s pomočjo Modelnih kalkulacij Kmetijskega inštituta Slovenije. Kmetijski inštitut Slovenije zato v nadaljevanju podaja pojasnilo.

Odkupne cene

Kmetijski inštitut Slovenije (KIS) ne določa in ne predlaga odkupnih cen kmetijskih pridelkov. Odkupne (prodajne) cene kmetijskih pridelkov se oblikujejo na trgu in so posledica ponudbe in povpraševanja. Podatke o odkupnih cenah povzema KIS po Statističnem uradu Republike Slovenije (SURS), tržnih poročilih (ARSKTRP) ali po drugih tržnih virih in jih uporablja pri izračunu nekaterih drugih ekonomskih kazalnikov (npr. vrednost pridelave, bruto in neto dodana vrednost, koeficient ekonomičnosti). Kmetijski inštitut Slovenije ocenjuje stroške pridelave pšenice in ječmena s pomočjo modelnih kalkulacij KIS, ki so eden izmed slovenskih simulacijskih modelov za ocenjevanje stroškov in drugih ekonomskih kazalnikov v kmetijski proizvodnji v Sloveniji.

Stroški dela

Stroški dela so v vseh modelnih kalkulacijah KIS obračunani na ravni povprečne plače zaposlenih v Sloveniji, upoštevani pa so vsi tisti stroški, ki zagotavljajo enako socialno varnost in pravice iz dela, kot jih imajo v povprečju drugi delavci.

V prvih ocenah stroškov pridelave pšenice (pri pridelku 6 t/ha) in ječmena (pri pridelku 5,5 t/ha) letine 2020* je upoštevana bruto vrednost ure približno 11,8 EUR/h, od tega:

  • domače delo (neto): 6,65 EUR/h,
  • socialna varnost (PIZ, ZZ, SV): 2,7 EUR/ h (50,0 EUR/ha),
  • nadomestila in regresi (nadomestilo za malico, regres za dopust): 2,4 EUR/h (44,3 EUR/ha).

Glede na raven plač v kmetijski dejavnosti in drugih primerljivih panogah, je uporaba povprečne plače v RS, kot podlage za ovrednotenje stroškov domačega dela, po naših ocenah ustrezna.

Stroški pridelave in primerjave med leti

Zaradi strukturnih sprememb, napredka v tehnologiji in rasti povprečnih pridelkov je bila potrebna posodobitev sistema modelnih kalkulacij KIS, ki je bila zaključena v začetku leta 2018. Zaradi posodobitev sistema v letu 2018 neposredna (absolutna) primerjava zdajšnjih višin stroškov pridelave s stroški na podlagi tj. starih modelnih kalkulacij (1992–2017) ni mogoča in tudi ni smiselna.

Za dodatne informacije lahko obiščete povezavo https://www.kis.si/Modelne_kalkulacije_OEK/ ali se obrnete neposredno na zaposlene na Oddelku za ekonomiko kmetijstva na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

 

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije