dr. Darinka Koron

dr. strokovno raziskovalna sodelavka Oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo preizkušanje novih sort jagodičja, jagodičje in tla, sonaravne tehnologije pridelave jagodičja, kakovost in skladiščenje jagodičja Raziskovalci +386 (0)1 280 51 42 darinka.koron@kis.si

Delovne izkušnje

  • 1983 - 1984 - pripravnica na Kmetijskem inštitutu Slovenije, na oddelku za sadjarstvo in vinogradništvo.
  • 1984 - 1988 - asistentka za splošno sadjarstvo na oddelku za sadjarstvo in vinogradništvo.
  • Od 1988 - samostojna strokovno raziskovalna sodelavka  za jagodičje, skrbnica poskusno kolekcijskega nasada jagodičja na  Brdu pri Lukovici (0,6 ha) in poskusno kolekcijskega nasada ameriških borovnic na Drenovem griču (2,5 ha). Skupno je več kot 270 sort.

Strokovna izpopolnjevanja

The James Hutton Institute (13.-27. julij 2014)

Kratek življenjepis

  • Osnovna izobrazba: Osnovna šola Borisa Kidriča Ajdovščina
  • Gimnazija Vena Pilona Ajdovščina
  • Dodiplomski študij:
    • 1980    diplomirala na višješolskem programu sadjarstva, vinogradništva in vrtnarstva Biotehniške fakultete v Ljubljani, Oddelek za agronomijo
    • 1983    diplomirala na visokošolskem programu sadjarstva, vinogradništva in vrtnarstva na Univerzi v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo z nalogo ‘Pridelovanje zgodnjega krompirja pod perforirano PE folijo’
  • Podiplomski študij:
    • 1999    magistrirala na Univerzi Ljubljana, Biotehniška fakulteta, Oddelek za agronomijo z delom 'Vpliv mikoriznih gliv na rast in razvoj sadik ameriške borovnice (Vaccinium corymbosum L.)'.
    • 2014    doktorirala na Univerzi Ljubljana, Biotehniška fakulteta, Oddelek za biologijo z delom 'Pomen alternativnih metod razkuževanja tal za razvoj arbuskularne mikorize jagode (Fragaria x ananssa Duch.)

Znanstveno in strokovno področje

Strokovno in raziskovalno delo obsega preizkušanje in uvajanje novih sort jagodičja, zbiranje in vrednotenje avtohtonih  jagodičastih sadnih vrst, preučevanje talnih razmer v nasadih jagodičja, skladiščenje in kakovost plodov,  sonaravne metode gojenja in varstva jagodičja.

Članstvo

  • Članica Strokovnega sadjarskega društva Slovenije
  • Članica Slovenskega društva za biologijo rastlin

Izbrana dela

KORON, Darinka, SONJAK, Silva, REGVAR, Marjana. Effects of non-chemical soil fumigant treatments on root colonisation with arbuscular mycorrhizal fungi and strawberry fruit production. Crop protection, ISSN 0261-2194. [Print ed.], 2014, vol. 55, str. 35-41.

MIKULIČ PETKOVŠEK, Maja, SCHMITZER, Valentina, ŠTAMPAR, Franci, VEBERIČ, Robert, KORON, Darinka. Changes in phenolic content induced by infection with Didymella applanata and Leptosphaeria coniothyrium, the causal agents of raspberry spur and cane blight. Plant Pathology, ISSN 0032-0862, 2014, vol.63, iss. 1, str. 185-192.

MIKULIČ PETKOVŠEK, Maja, SLATNAR, Ana, SCHMITZER, Valentina, ŠTAMPAR, Franci, VEBERIČ, Robert, KORON, Darinka. Chemical profile of black currant fruit modified by different degree of infection with black currant leaf spot. Scientia horticulturae, ISSN 0304-4238. [Print ed.], 2013, vol. 150, str. 399-409.

MOŽE BORNŠEK, Špela, POLAK, Tomaž, DEMŠAR, Lea, KORON, Darinka, VANZO, Andreja, POKLAR ULRIH, Nataša, ABRAM, Veronika. Phenolics in Slovenian bilberries (Vaccinium myrtillus L.) and blueberries (Vaccinium corymbosum L.). Journal of agricultural and food chemistry, ISSN 0021-8561, 2011, vol. 59, no. 13, str. 6998-7004.

KORON, Darinka (avtor, fotograf). Jagodičje : gojenje in uporaba. Ljubljana: Kmečki glas, 2011. 122 str., fotogr. ISBN 978-961-203-392-7. [COBISS.SI-ID 256190720]

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije