dr. Hans-Josef Schroers

dr., univ. dipl. biol. Dipl. biol. (M.Sc. Biologija), RWTH Univerza Aachen, Nemčija Dr. rer. nat. (doktor naravoslovnih znanosti), RWTH Univerza Aachen (Nemčija) in Glivni biodiverzitetni center CBS (Utreht, Nizozemska) Oddelek za varstvo rastlin mikologija in mikrobiologija Raziskovalci +386 (0)1 280 51 96 hans-josef.schroers@kis.si

Delovne izkušnje

Od leta 2003 raziskovalec na Oddelku za varstvo rastlin Kmetijskega inštituta Slovenije, Hacquetova 17, SI-1000 Ljubljana, Slovenija

1999–2002, raziskovalec na Glivnem biodiverzitetnem centru CBS, Utreht (Nizozemska) (Biodiverzitetna raziskovalna skupina, Dr. R.C. Summerbell)

2002–2003, post doc na Glivnem biodiverzitetnem centru CBS v Utrehtu na Nizozemskem  (Raziskovalna skupina za evolucijsko fitopatologijo, Dr. P.W. Crous)

Kratek življenjepis

Hans-Josef Schroers je študiral biologijo na RWTH Univerzi v Aachnu (Nemčija). Sprva se je usmeril v ekologijo in ekotoksikologijo, nadalje pa se je intenzivno izobraževal na področju mikologije. Magisterij in doktorat je opravljal pod mentorstvom dr. Walterja Gamsa v Glivnem biodiverzitetnem centru CBS, sprva v Baarnu, potem v Utrehtu na Nizozemskem, ob finančni podpori nemškega akademskega sklada za izmenjavo. V sklopu tega izobraževanja je delal tudi z Gary J. Samuelsom-om na USDA v Beltsvill-u, ZDA. Njegove glavne ekspertize in interesi so fialidne hifomicete reda Hypocreales, kamor uvrščamo rastlinske patogene, glive za biološko kontrolo in oportuno patogene za človeka.

Ključne besede: diverziteta in taksonomija, molekularna filogenija, vrstni in rodovni koncepti, mikotoksikologija.

Znanstveno in strokovno področje

Identifikacija gliv na osnovi molekularnih črtnih kod; molekularna filogenija; interakcije koristnih gliv z rastlinskimi škodljivci (insekti, ogorčice) in za rastline patogenih gliv; glive v sistemih organske pridelave; glive rodu Fusarium; glive sajavosti in mušje pegavosti na sadežih; glive v povezavi z olesenelimi gostitelji.

Dosežki in nagrade

Leta 2004 prejemnik Skermanove nagrade za taksonomijo, ki jo podeljuje organizacija svetovnega združenja zbirk kultur (World Federation for Culture Collection).

Članstvo

  • od leta 1997 član mikološkega združenja Amerige (Mycological Society of America -MSA),
  • od leta 2008 član sredozemskega fitopatološkega združenja (Mediterranean Phytopathological Union - MPA),
  • od leta 2008 član uredniškega odbora revije “Mycobiology” korejskega mikološkega društva,

Izbrana dela

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije