dr. Dejan Bavčar

doktorat iz področja živilstva, univ. dipl. ing. živil. tehnol. višji strokovno-raziskovalni sodelavec Centralni laboratorij analize vina in žganih pijač za promet, akreditacija enološkega laboratorija Predstojniki, Raziskovalci +386 (0)1 280 51 58 dejan.bavcar@kis.si

Delovne izkušnje

• Odgovorni analitik za področji vina in žganih pijač, zadolžen za razvoj, vpeljavo in validacijo različnih analitskih metod v Enološkem laboratoriju

• Sodelovanje pri vzdrževanju akreditacije Centralnega laboratorija na KISu po standardu EN ISO 17025 (nadzor s strani COFRAC, Francija 2002-2011 in SA, Slovenija po letu 2012)

• Sodelovanje pri različnih EU in slovenskih projektih iz področja rastlinske produkcije in pridelave

• Sodeluje kot ekspert pri hrvaški akreditacijski agenciji (HAA) za analitiko vina po standardu EN ISO 17025

Strokovna izpopolnjevanja

• Kratka izobraževanja in obiski na Linkoping University (Švedska), Instituto Agrario San Michele all 'Adige (Italija), Bundesamt für Weinbau Eisenstadt in Klosterneuburg (Avstrija)

• Redna izobraževanja s področja senzorike za pokuševalce vina na Biotehniški fakulteti za ocenjevalce vina

Sodelovanje na projektih

• Uporaba kisika v novih tehnologijah vinifikacije belih in rdečih vin (L4―9667, 1.7.2007―31.12.2009)

• Spremljanje nekaterih parametrov kakovosti in geografskega porekla vina cviček PTP (V4-0518, 01.09.2008-31.08.2010)

• Vpliv interakcij med kvasovklami na potek fermentacije in zorenje vina (J4―0838, 1.2.2008―30.1.2011)

• Vpliv tehnoloških postopkov na ohranjanje aromatskega potenciala v tehnologiji pridelave vin (L4-2042, 01.05.2009 – 30.04.2012)

• Vloga bakrovih pripravkov v kmetijstvu danes in jutri - analiza stanja ter priporočila za nadaljnje ukrepe (V4―1083, 1.10.2010―30.9.2013)

• Kraški agroturizem (AGROTUR) – Program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija (01.10.2011 - 30.11.2014)

• VISO - Ovrednotenje obmejnih potencialov trajnostnega vinogradništva v verigi od pridelovalca do potrošnika – program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija (01.11.2012 - 31.10.2015)

• Po poteh istrske malvazije - Malvasia Touristra, IPA/EFRR projekt (15.01.2014 – 15.03.2015)

Kratek življenjepis

• 1986-1990: Srednja naravoslovno-matematična šola Veno Pilon Ajdovščina

• 1991-1996: Dodiplomski študij Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo. Diplomska naloga »Potenciometrična titracija vinske in jabolčne kisline v modelnih raztopinah«, mentor Prof. dr. Florijan Klofutar.

• 1997: Prva zaposlitev na Kmetijskem inštitutu Slovenije (Enološki laboratorij)

• 1998-2001: Magistrski študij Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo. Magistrsko delo »Primerjava analiznih metod za določanje koncentracije etanola in ekstrakta v vinu«, mentor Prof. dr. Florijan Klofutar.

• 2009-2011: Doktorski študij Bioznanosti s področja živilstva, Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo. Doktorska disertacija »Vpliv maceracije na aromatične značilnosti primorskih belih vin«, mentor Prof. dr. Tatjana Košmerl

Znanstveno in strokovno področje

• rastlinska produkcija in predelava – tehnologija živil rastlinskega izvora

Članstvo

• Član državne komisije za ocenjevanje vina kot pokuševalec in predsednik

Izbrana dela

• BAVČAR, Dejan, BAŠA ČESNIK, Helena, ČUŠ, Franc, KOŠMERL, Tatjana. The influence of skin contact during alcoholic fermentation on the aroma composition of Ribolla Gialla and malvasia istriana Vitis vinifera (L.) grape wines. International journal of food science & technology, ISSN 0950-5423, 2011, vol. 46, str. 1801-1808.

• BAVČAR, Dejan, BAŠA ČESNIK, Helena, ČUŠ, Franc, VANZO, Andreja, DEMŠAR, Lea, KOŠMERL, Tatjana. Impact of alternative skin contact procedures on the aroma composition of white wine. South African Journal for Enology and Viticulture, ISSN 0253-939X, 2011, vol. 32, no. 2, str. 190-203.

• BAVČAR, Dejan, BAŠA ČESNIK, Helena. Validation of the method for the determination of some wine volatile compounds = Validacija metode za določanje nekaterih hlapnih spojin v vinu. Acta agriculturae Slovenica, ISSN 1581-9175. , 2011, l. 97, št. 3, str. 285-293.

• BAVČAR, Dejan. Kletarjenje danes. Ljubljana: Kmečki glas, 2006. 286 str.

• BAVČAR, Dejan. Kletarjenje danes. 2. dopolnjena izd. Ljubljana: Kmečki glas, 2009. 295 str.

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije