mag. Veronika Kmecl

mag., uni. dipl. inž. kem. teh. Višji strokovno-raziskovalni asistent Centralni laboratorij analize kakovosti medu, analize mineralnih oblik dušika v tleh in kmetijskih pridelkih, analize organskih spojin s tekočinsko kromatografijo, analize FFS, ocenjevanje dosjejev za potrebe registracije FFS Strokovni sodelavci +386 (0)1 280 51 64 veronika.kmecl@kis.si

Delovne izkušnje

  • Razvoj, vpeljava in verifikacija analitskih metod za potrebe raziskovalnega dela na Kmetijskem inštitutu Slovenije in za potrebe trga (analiza medu, kmetijskih pridelkov, krme, zemlje, fitofarmacevtskih pripravkov);
  • Delo z analitskimi tehnikami kromatografije, spektroskopije, segmentne pretočne analize (SFA);
  • Delo na področju akreditacije analitskih metod v laboratoriju, skladno z ISO/IEC 17025;
  • Ocenjevanje dosjejev fitofarmacevtskih sredstev za potrebe registracije v Sloveniji;
  • Sodelovanje v mednarodni organizaciji International Honey Commission (IHC);

Strokovna izpopolnjevanja

  • Izpopolnjevanje na področju analitike tal in rastlinskih vzorcev: Short Postgraduate Course on Soil and Plant analysis and Data handling, International Agricultural Centre, Wageningen, NL (2000);
  • Aktivna sodelovanja na domačih in mednarodnih simpozijih in kongresih;

Sodelovanje na projektih

  • GP/EFSA/CONTAM/2012/01: Study on the influence of food processing on nitrate levels in vegetables (31070, 2012-2013);
  • Tehnološke rešitve za boljše izkoriščanje lucerne v prehrani prežvekovalcev (V4-1414, 2014);
  • Čebelarjenje v AŽ panju in zagotavljanje kakovostnih in varnih pridelkov (V4-1114, 2011-2014);
  • Izboljšanje učinkovitosti sinteze mikrobnih beljakovin v vampu pri obrokih s travnimi silažami (L4-6368-0401-04, 2009);
  • Zmanjševanje presežkov kalija v krmi s travinja (V4-0337, 2009);
  • Ugotavljanje vpliva insekticidov, ki se uporabljajo na polju in v čebelji družini na hipofaringealne žleze pri delavki medonosne čebele v letu 2008 (L7-7602-0401, 2008);
  • Tehnološki ukrepi za zmanjševanje posledic suše v kmetijstvu v Sloveniji (V4-0111, 2007);
  • Podpora ukrepov za preprečevanje onesnaževanja kmetijskih tal z živinskimi gnojili (V4-0107, 2007);
  • Sodobno zatiranje varoze (2005);

Sodelovanje pri strokovnih nalogah v posameznih letih:

  • Program ukrepov na področju čebelarstva;
  • Program strokovnih nalog s področja varstva in registracije rastlin ter semenarstva;
  • Monitoring rodovitnosti tal na vodovarstvenem območju MOL;
  • Vrtičkarstvo v MOL kot vir onesnaževal v tleh, pridelani hrani in podzemni vodi;
  • Določanje ostankov fitofarmacevtskih sredstev in ostalih kontaminantov v kmetijskih pridelkih;

Kratek življenjepis

  • Rojena: 22.1.1967 v Celju;
  • Osnovna šola: Celje (1974-1978), Ljubljana (1979-1981);
  • Srednja šola: Gimnazija Kamnik (1982-1986);
  • Fakulteta: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Katedra za ekološko inženirstvo; Diploma 1994;
  • Podiplomski študij: Univerza v Ljubljani, Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo, Katedra za analizno kemijo; Magisterij 2001;

Znanstveno in strokovno področje

Analizna kemija

Članstvo

  • Članstvo v delovni skupini na področju registracije fitofarmacevtskih sredstev;
  • 10 letno članstvo v mednarodni organizaciji International Honey Commission (IHC);

Izbrana dela

KMECL, Veronika, SUŠIN, Janez, ZUPANČIČ-KRALJ, Lucija. Validation of analytical methods used for determination of nitrate in soil. Accreditation and quality assurance, ISSN 0949-1775, 2005, vol. 10, no. 4, str. 172-176. [COBISS.SI-ID 1932392]

KMECL, Veronika, SUŠIN, Janez. Razvoj metode za določanje topnega organskega dušika v tleh = Development of a method used for the determination of soluble organic nitrogen in soil. Zbornik Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Kmetijstvo, Agricultural issue, ISSN 1408-340X, 2003, let. 81, št. 2, str. 313-324, ilustr. [COBISS.SI-ID 3805049]

BAŠA ČESNIK, Helena, GREGORČIČ, Ana, VELIKONJA BOLTA, Špela, KMECL, Veronika. Monitoring of pesticide residues in apples, lettuce and potato of the Slovene origin, 2001-04. Food additives and contaminants, ISSN 0265-203X. [Print ed.], feb. 2006, letn. 23, št. 2, str. 164-173. [COBISS.SI-ID 2104680]

SMODIŠ ŠKERL, Maja Ivana, KMECL, Veronika, GREGORC, Aleš. Exposure to pesticides at sublethal level and their distribution within a honey bee (Apis mellifera) colony. Bulletin of environmental contamination and toxicology, ISSN 0007-4861, 2010, no. 2, str. 125-128, do: 10.1007/s00128-010-0069-y. [COBISS.SI-ID 3360616]

ŠUKLJE, Katja, BAŠA ČESNIK, Helena, JANEŠ, Lucija, KMECL, Veronika, VANZO, Andreja, DELOIRE, Alain, SIVILOTTI, Paolo, LISJAK, Klemen. The effect of leaf area to yield ratio on secondary metabolites in grapes and wines of Vitis vinifera L. cv. Sauvignon blanc. Journal international des sciences de la vigne et du vin, ISSN 1151-0285, 2013, vol. 47, no. 2, str. 83-97. [COBISS.SI-ID 4234600]

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije