mag. Vida Žnidaršič-Pongrac

Strokovno-raziskovalna sodelavka Centralni laboratorij analize tal, analize gnojil, analize makro- in mikroelementov Raziskovalci +386 (0)1 280 51 62 vida.pongrac-znidarsic@kis.si

Delovne izkušnje

  • April 1984 do november 1989; Termika DSSS, Verovškova ulica, 1000 LJUBLJANA (Podjetje za proizvodnjo izolacijskih materialov); Raziskovalna sodelavka v oddelku za razvoj
  • Od novembra 1989 dalje; Kmetijski inštitut Slovenije, Hacquetova ulica 17, 1000 LJUBLJANA; Strokovno-raziskovalna sodelavka v Centralnem laboratoriju

Sodelovanje na projektih

  • V4―1414  Tehnološke rešitve za boljše izkoriščanje lucerne v prehrani prežvekovalcev;
  • 1.7.2014―30.6.2017
  • Po poteh istrske malvazije (Malvasia touristra); 15.01.2014 – 15.03.2015
  • Kraški agroturizem (AGROTUR) – Program čezmejnega sodelovanja Slovenija-Italija; 01.10.2011 - 30.11.2014
  • V4―1130  Preučevanje okolju prijaznih tehnologij pridelovanja koruze in zatiranja plevela; 1.10.2011―31.3.2014
  • V4―1083  Vloga bakrovih pripravkov v kmetijstvu danes in jutri - analiza stanja ter priporočila za nadaljnje ukrepe; 1.10.2010―30.9.2013
  • V2―0511  Algoritmi digitalne kartografije in pretvorbene funkcije za potrebe nacionalnega talnega informacijskega sistema; 1.9.2008―30.11.2010
  • M2―0220            Vzpostavitev sistema multidisciplinarnih informacij prostora za napovedovnaje in ocenjevanje škod po naravnih nesrečah; 1.8.2007―31.12.2009
  • V4―0337  Zmanjševanje presežkov kalija v krmi s travinja; 1.10.2006―30.9.2009
  • V4―0114  Določevanje izvora sladkorjev vin s kombinacijo SNIF-NMR, IRMS in kemometričnimi metodami - nadaljevanje projekta iz leta 2001 'Konkurenčnost Slovenije 2001-2006'; 1.9.2004―30.11.2006
  • V4―0107  Podpora ukrepov za preprečevanje onesnaževanja kmetijskih tal z živinskimi gnojili; 1.9.2004―30.11.2006
  • V4―0111  Tehnološki ukrepi za zmanjševanje posledic suše v kmetijstvu v Sloveniji; 1.9.2004―30.11.2006
  • V4―0475  Preprečevanje aerobnega kvarjenja koruznih silaž; 1.1.2002―31.10.2004
  • V4―0474  Vrednotenje energijske vrednosti voluminozne krme z NIR-spektroskopijo; 1.1.2002―31.10.2004
  • V4―0479  Določevanje izvora sladkorjev vin s kombinacijo SNIF-NMR, IRMS in kemometričnimi metodami; 1.11.2001―31.10.2003
  • V4―0419  Določanje izpustov amoniaka s kmetijskih zemljišč pri različnih sistemih uporabe gnojevke ter ukrepi za zmanjšanje teh izpustov; 1.10.2000―30.9.2003
  • V4―0385  Razvoj metod za preverjanje kakovosti pridelkov in živilskih proizvodov v skladu z mednarodno priznanimi referenčnimi metodami; 1.10.2000―30.9.2003
  • V4―0299  Določevanje izvora sladkorjev v vinih s kombinacijo SNIF-NMR,IRMS in kemometričnimi metodami; 1.11.1999―31.10.2001
  • L4―0731  Sonaravna prehrana poljščin z dušikom v trajnostno usmerjenem kmetijstvu; 1.7.1998―30.6.2001
  • L2―1470  Varen in okolju prijazen traktor za kmetijstvo v omejenih razmerah; 1.1.1999―30.6.2001
  • V4―9132  Naravovarstveni in ekonomski učinki biološkega kmetovanja; 1.10.1997―30.9.2000
  • J4―1240   Prebava koruznega škroba in beljakovin v vampu; 1.1.1999―30.6.2000
  • J4―8596   Vpliv pesticidov ter drugih kemičnih snovi na nematopopulacijski sestav tal jablanovih nasadov; 1.1.1997―31.12.1999
  • V4―9119  Primerjava metod pri določanju izotopske sestave vin - ugotavljanje izvora sladkorjev v vinih z uporabo SNIF-NMR in stabilnih izotopov; 1.10.1997―30.9.1999
  • L4―7353  Izdelava podatkov baze izotopskega sestava slovenskih vin s pomočjo NMR; 1.1.1996―31.12.1998
  • L4―7380  Optimizacija izkoriščanja škroba iz koruzne silaže;  1.1.1996―31.12.1998
  • L4―7330  Optimiziranje tehnologij pridelovanja in skladiščenja izbranih kmetijskih rastlin; 1.1.1996―31.12.1998
  • L4―7375  Vpliv obstoječih in posodobljenih vinarskih tehnologij na kakovost in gospodarnost pridelave vin avtohtonih sort; 1.1.1996―31.12.1998

Kratek življenjepis

  • 1975-1979: Šolanje na gimnaziji Bežigrad v Ljubljani
  • Od oktobra 1979 do marca 1984 Univerzitetni študij na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, Univerza v Ljubljani
  • Naslov diplomske naloge: Vpliv premazov silikasola na nekatere lastnosti kamene volne (marec 1984)
  • Od oktobra 1984 do julija 1988 Magistrski študij na Fakulteti za naravoslovje in tehnologijo, Univerza v Ljubljani; Področje: Znanost o materialih
  • Naslov magistrske naloge: Kristalizacija diabaznega stekla (julij 1988, magisterij znanosti 8/1 po KLASIUS)

Znanstveno in strokovno področje

  • Analizna kemija: Analize tal, analize gnojil, analize kovin z atomsko absorpcijsko spektrometrijo
  • Vodenje kakovosti po ISO 17025

Izbrana dela

ŽNIDARŠIČ PONGRAC, Vida, KOLAR, Drago. The crystallization of diabase glass. Journal of Materials Science, ISSN 0022-2461, 1991, vol. 26, str. 2490-2494. [COBISS.SI-ID 627560]

VERBIČ, Jože, ØRSKOV, Egil Robert, ŽGAJNAR, Janez, CHEN, Xue Bin, ŽNIDARŠIČ PONGRAC, Vida. The effect of method of forage preservation on the protein degradability and microbial protein synthesis in the rumen. Animal feed science and technology, ISSN 0377-8401. [Tiskana izd.], 1999, let. 82, št. 3/4, str. 195-212, graf. prikazi, tabele. [COBISS.SI-ID 851816]

BABNIK, Drago, ŽNIDARŠIČ PONGRAC, Vida, VERBIČ, Janko, VERBIČ, Jože. Učinek gnojenja na hranilno vrednost krme s trajnega kraškega travnika : 2. vsebnost makro- in mikroelementov = The effect of fertilisation on the nutritive value of forage from permanent Karst meadow : 2. concentrations of macro- and microelements. Zbornik Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani, Kmetijstvo, Zootehnika, Agricultural issue, Zootechnica, ISSN 1408-3434, 2000, letn. 76, št. 1, str. 95-104. [COBISS.SI-ID 980104]

STOPAR, Matej, RESNIK, Mojca, ŽNIDARŠIČ PONGRAC, Vida. Non-structural carbohydrate status and CO2 exchange rate of apple fruitlets at the time of abscission influenced by shade, NAA or BA. Scientia horticulturae, ISSN 0304-4238. [Print ed.], 2001, vol. 87, issue 1/2, str. 65-76. [COBISS.SI-ID 1014888]

ČUŠ, Franc, BACH, Benoît, BARNAVON, Laurent, ŽNIDARŠIČ PONGRAC, Vida. Analytical determination of Dolenjska region wines quality. Food control, ISSN 0956-7135. [Print ed.], Sep. 2013, vol. 33, iss. 1, str. 274-280, doi: 10.1016/j.foodcont.2013.03.017. [COBISS.SI-ID 4131688]

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije