dr. Petra Muri

dr., univ. dipl. ekol. vodilni strokovni sodelavec z doktoratom Centralni laboratorij ocenjevanje dosjejev za potrebe registracije biocidov in FFS Strokovni sodelavci +386 (0)1 280 52 01 petra.muri@kis.si

Delovne izkušnje

  • optimizacija produkcije bioplina (predobdelava substrata, organska obremenitev, sočasna razgradnja substratov z namenom uravnavanja C/N razmerja,…)
  • sinteza in karakterizacija porfirinov za uporabo v elektrokemijskih sončnih celicah
  • analiza in raziskava trga za prodajo malih komunalnih čistilnih naprav
  • optimizacija produkcije biovodika z imobiliziranimi obogatenimi mikrobnimi združbami v reaktorju s čepastim tokom

Strokovna izpopolnjevanja

Izobraževanje o uporabi modelov, ki se uporabljajo za določanje kinetike razgradnje pesticidov in biocidov, ECHA (European Chemicals Agency), Helsinki, Finska (06.-07.12.2018).

Kratek življenjepis

  • 2003-2007: Škofijska klasična gimnazija
  • 2007-2013: Dodiplomski študij Univerza v Novi Gorici, Fakulteta za znanosti o okolju. Diplomska naloga »Biometanski potencial trdnega odpadka iz ekstrakcije plodov šipka (Rosa canina L.) s sočasno razgradnjo dodatnega vira dušika«, mentor dr. Albin Pintar
  • 2012: University of Crete, Department of Chemistry, Heraklion, Grčija
  • 2013: DMT Environmental Technology, Joure, Nizozemska
  • 2013-2017: Doktorski študij Univerza v Ljubljani, Interdisciplinarni doktorski študijski program varstvo okolja. Doktorska disertacija »Optimizacija produkcije biovodika z imobiliziranimi obogatenimi mikrobnimi združbami v reaktorju s čepastim tokom«, mentor dr. Albin Pintar, somentorica prof. dr. Romana Marinšek-Logar
  • 2018: Kmetijski inštitut

Znanstveno in strokovno področje

Proizvodnja bioplina (biometan, biovodik) iz odpadnih organskih substratov, razvoj procesov za selektivno spodbujanje produktivnosti mikrobnih združb, procesna intensifikacija.

Članstvo

  • članica delovne skupine za biocide
  • članica ad-hoc delovne skupine za biocide

Izbrana dela

  • Osojnik Črnivec I.G., Muri P., Djinović P., Pintar A. 2014. Biogas production from spend rose hips (Rosa canina L.): Fraction separation, organic loading and co-digestion with N-rich microbial biomass. Bioresource Technology, 171: 375-383
  • Muri P., Osojnik Črnivec I.G., Djinović P., Pintar A. 2016. Biohydrogen production from simple carbohydrates with optimization of operating parameters. Acta Chimica Slovenica, 63: 154-164
  • Muri P., Marinšek-Logar R., Djinović P., Pintar A. 2018. Influence of support materials on continuous hydrogen production in anaerobic packed-bed reactor with immobilized hydrogen producing bacteria at acidic conditions. Enzyme and Microbial Technology, 111: 87-96
     
Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije