Klara Rekič mag.inž.agr.

mag. inž. agr. Asistent Oddelek za kmetijsko ekologijo in naravne vire tla, kakovost tal, onesnaženost tal, remediacija tal, pedologija Raziskovalci +386 (0)1 280 51 11 klara.rekic@kis.si

Sodelovanje na projektih

Sodelovanje na mednarodnih projektih:

  • Interreg Alpine Space LUIGI Okrepitev povezav med alpskimi/podeželskimi ekosistemi in urbanimi središče ob vznožju Alp s pomočjo zelene infrastrukture
  • Interreg Alpine Space Links4Soils Povezovanje znanja o tleh alpskega območja za izboljšanje trajnostnega upravljanja ekosistemov
  • Interreg CENTRAL EUROPE GreenerSites Izboljšava okoljskega in prostorskega stanja opuščenih ali premalo izkoriščenih industrijskih območij in upravljanje z njimi

Strokovne naloge:

  • Vzorčenje v tleh in v lesnih ostankih iz trajnih nasadov za oceno zalog ogljika na kmetijskih zemljiščih v letu 2019
  • Monitoring stanja tal v Sloveniji, v letu 2019
  • Spremljanje zalog ogljika v kmetijskih in gozdarskih rabah tal za potrebe poročanja o nacionalni bilanci ogljika (CRP V4-1628)

Kratek življenjepis

Že tekom dodiplomskega študija agronomije na Biotehniški fakulteti v Ljubljani sem se osredotočila na področje trajnostne rabe zemljišč ter ohranjanja agrarne krajine. Z nadaljevanjem študija sem svoja znanja nadgradila z raziskovalnim delom na področju kakovosti tal in varstva okolja. Tekom magistrskega dela »Rekultivacija površinskih kopov za namen kmetijske rabe«, sem področje zanimanja usmerila v kakovost tal, postopke rekultivacije in remediacije ter pravnih podlag na širšem področju zaščite tal in kmetijskih zemljišč. Sedaj, kot raziskovalka na Kmetijskem inštitutu Slovenije, svoja znanja nadgrajujem na tudi na področju onesnaženosti tal.  

Znanstveno in strokovno področje

  • tla
  • kakovost tal
  • onesnaženost tal
  • remediacija tal
  • pedologija

Izbrana dela

  • REKIČ, Klara, BERGANT, Janez, VRŠČAJ, Borut. Geostatistična ocena onesnaženosti tal v Mestni občini Celje : končno poročilo. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2019. VIII, 32 str., pril., ilustr. [COBISS.SI-ID 5922408]
  • REKIČ, Klara, VRŠČAJ, Borut, LESJAK, Jurka, ŠINKOVEC, Marjan (sodelavec pri raziskavi), OGRAJŠEK, Simon (sodelavec pri raziskavi), KOVAČEVIČ, Petra (sodelavec pri raziskavi). Lončni poskus s substratom komposta in mineralnih tal in Razvoj metodologije za vzpostavitev pilotnega prikaza remediacije tal na območju Stare Cinkarne : končno poročilo. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2019. VI, 38 str., ilustr. [COBISS.SI-ID 5922664]
  • VRŠČAJ, Borut, BERGANT, Janez, ČEBIN, Ana, KASTELIC, Peter, ŠINKOVEC, Marjan, REKIČ, Klara, MALI, Boštjan, ŽLINDRA, Daniel, MARINŠEK, Aleksander, MURŠEC, Mateja, ŽNIDARŠIČ PONGRAC, Vida. Spremljanje zalog ogljika v kmetijskih in gozdarskih rabah tal za potrebe poročanja o nacionalni bilanci ogljika : (CRP V4-1628) : končno poročilo projekta 2016 - 2019. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2019. 145 str., [6] pril., tabele, graf. prikazi, zvd. [COBISS.SI-ID 5922152]
  • REKIČ, Klara, VRŠČAJ, Borut, LESJAK, Jurka. Lončni poskus s substratom komposta in mineralnih gnojil in Razvoj metodologije za vzpostavitev pilotnega prikaza remediacije tal na območju Stare Cinkarne : končno poročilo. Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2018. VI, 38 str., ilustr. [COBISS.SI-ID 5607272]
  • REKIČ, Klara. Poročilo laboratorijskih analiz aktivnega substrata ter razvoj metodologije remediacije tal na območju "Stara Cinkarna" : končno poročilo, (KIS - Poročila o strokovnih nalogah, 158). Ljubljana: Kmetijski inštitut Slovenije, 2018. IV, [5] str., tabele, zvd. [COBISS.SI-ID 5581416]
Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije