dr. Robert Leskovšek

univ. dipl. inž. kmet. Asistent z doktoratom, namestnik predstojnika oddelka Oddelek za kmetijsko ekologijo in naravne vire varstvo rastlin, ekologija plevelov, okolje Raziskovalci +386 (0)1 280 52 61 robert.leskovsek@kis.si

Delovne izkušnje

  • 2012 - Kmetijski inštitut Slovenije: Oddelek za kmetijsko ekologijo in naravne vire: raziskovalec
  • 2009-2010 - UNL, ZDA: (University of Nebraska, Haskell Agricultural Laboratory, Concord, NE) gostujoči raziskovalec na področju biologije invazivnih plevelov ter integriranega zatiranja plevela na kmetijskih in nekmetijskih površinah
  • 2007- Kmetijski inštitut Slovenije: mladi raziskovalec na področju zatiranja plevelov, ekologije in biologije plevelov
  • 2007 - Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije: pripravnik na področju analize in priprave programa dela kmetijsko svetovalne službe

Strokovna izpopolnjevanja

  • EWRS Education and training workshop on the free statistical software R, Ljubljana, 2009
  • UNL; University of Nebraska. Obisk in izobraževanje na Weed science departement, Lincoln, NE, 2013
  • ARM training session, Dunaj, 2014.

Sodelovanje na projektih

  • Strokovne naloge s področja okolja za Ministrstvo za kmetijstvo in okolje (izvajanje ukrepov za zmanjšanje vpliva kmetijstva na okolje: Okvirna vodna direktiva - WFD, Načrt upravljanja z vodami - NUV in Program razvoja podeželja 2014-2020)
  • CRP (V4-1130): Preučevanje okolju prijaznih tehnologij pridelovanja koruze in zatiranja plevela
  • CRP (V4-1104): Izboljšanje kakovosti nanosa FFS in zmanjšanje drifta z uporabo šob in naprav z zmanjšanim zanašanjem (CRP)
  • CRP (V1-1090): Invazivne tujerodne rastlinske vrste v Sloveniji ter vpliv na ohranjanje biotske raznovrstnosti in trajnostno rabo virov
  • CRP (V4-0473): Ocena tveganja vnosa invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst v Slovenijo kot posledica vpliva podnebnih sprememb
  • CRP (V4-0483): Strategija prilagajanja klimatskim spremembam v pridelavi hmelja in koruze na teksturo lahkih tleh
  • EC DG Environment, Complex research on methods to halt the Ambrosia invasion in Europe (HALT AMBROSIA)
  • Pesticide Use-and-risk Reduction in European farming systems with Integrated Pest Management (PURE)
  • COST FA 1203, Sustainable management of Ambrosia artemisiifolia in Europe  (SMARTER)

Znanstveno in strokovno področje

  • biološka preizkušanja (ugotavljanje učinkovitosti in fitotoksičnosti) herbicidov v poljedelstvu po načelih dobre poskusne prakse (GEP)
  • usoda in obnašanje FFS v okolju
  • ekologija in mehanizmi širjenja invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst (IAS)
  • ocene škodljivosti in tveganja invazivnih tujerodnih rastlinskih vrst
  • razvoj okolju prijaznih tehnologij zatiranja plevela v skladu z načeli integriranega zatiranja plevelov (IWM)
  • razvoj trajnostnih pridelovalnih sistemov, tehnologij obdelave tal in ukrepov za zmanjšanje vpliva kmetijstva na okolje

Članstvo

  • EWRS, European weed research society, član
  • NCWSS, North Central Weed Science Society, član
  • WSSJ, Weed Science Society of Japan, član
  • Društvo za varstvo rastlin Slovenije, član
  • Strokovna komisija za varstvo pred škodljivimi rastlinami vlade RS na MKGP, član

Izbrana dela

LESKOVŠEK, Robert, ELER, Klemen, BATIČ, Franc, SIMONČIČ, Andrej. The influence of nitrogen, water and competition on the vegetative and reproductive growth of common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.). Plant ecol. (Dordr.), 2012, vol. 213, no. 5, str. 769-781

LESKOVŠEK, Robert, DATTA, Avishek, SIMONČIČ, Andrej, KNEZEVIC, Stevan Z. Influence of nitrogen and plant density on the growth and seed production of common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.). Journal of pest science, ISSN 1612-4758, Dec. 2012, vol. 85, no. 4, str. 527-539

LESKOVŠEK, Robert, DATTA, Avishek, KNEZEVIC, Stevan Z., SIMONČIČ, Andrej. Common ragweed (Ambrosia artemisiifolia L.) dry matter allocation and partitioning under different nitrogen and density levels. Weed biol. manag. (Print), 2012, vol.12 (2) , str. 98-108

ULLOA, Santiago M., DATTA, Avishek, MALIDZA, Goran, LESKOVŠEK, Robert, KNEZEVIC, Stevan Z. Timing and propane dose of broadcast flaming to control weed population influenced yield of sweet maize (Zea mays L. var. rugosa). Field crops res.. [Print ed.], Sep. 2010, vol. 118, iss. 3, str. 282-288

SIMONČIČ, Andrej, LEŠNIK, Mario, LESKOVŠEK, Robert, HOLST, Niels (ur.), HANSEN, Preben K. (ur.), KUDSK, Per (ur.), MATHIASSEN, Solvejg K. (ur.), BOHREN, Christian (ur.), WALDISPÜHL, Stephanie (ur.), VERSCHWELE, Arnd (ur.), WASSMUTH, Birte (ur.), STARFINGER, Uwe (ur.), RAVN, Hans Peter (ur.), BUTTENSCHØN, Rita Merete (ur.). Navodila za zatiranje in preprečevanje širjenja pelinolistne ambrozije (Ambrosia artemisiifolia). Ljubljana: Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Fitosanitarna uprava RS, 2010. http://www.agrsci.dk/ambrosia/outputs/guidelines.html.

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije