dr. Martin Škrlep

dr. vet. med. raziskovalec, znanstveni sodelavec Oddelek za živinorejo živinoreja, kakovost živalskih proizvodov Raziskovalci +386 (0)1 280 52 34 martin.skrlep@kis.si

Delovne izkušnje

Od leta 2004 zaposlen na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

Sodelovanje na projektih

  • 2014-2017: V4-1417 Tehnologije reje prašičev in uporaba alternativnih krmil in naravnih dodatkov za namene proizvodov višje kakovosti v konvencionalnih in ekoloških rejah
  • 2014-2017: V4-1415 Tehnološko ekonomski modeli prireje govejega mesa na travinju
  • 2013-2016: L4-5521 Reja merjaščkov ali imunokastracija: raziskave ukrepov za zmanjšanje vonja po merjascu in novih problemov kakovosti proizvodov
  • 2011-2013: V4-1127 Genetske karakteristike kranjske čebele
  • 2011-2013: V4-1113 Optimiranje prehrane krav molznic
  • 2010-2012: V4-1077 Vpliv vključevanja tanina v krmne obroke prašičev na njihove proizvodnje lastnosti, zdravje, klavno kakovost in kakovost mesa ter ekonomiko reje
  • 2007-2009: L4-9468 Uporaba genetskih markerjev za rejo prašičev primernih za pršut z nižjo vsebnostjo soli
  • 2007 - 2012 mednarodno bilateralno sodelovanje PROTEUS s Francijo, inštitut INRA, enoti Clermont-Ferrand (Theix, skupina UMR 370 QuAPA) in Rennes (St. Gilles, skupina UMR 1348 PEGASE), tema: Vpliv genetskega polimorfizma na senzorično kakovost pršuta; Alternative kastracije prašičev.
  • 2007 - 2008 sodelovanje pri izdelavi enačbe za oceno mesnatosti klavnih trupov prašičev (javnega naročila za –MKGP)
  • 2006-2010: 6 OP Truefood, WP 4.2.1.: Development of technologies to reduce the salt content in traditional ham and fish products
  • 2004-2007: L4-6376 Zanesljivost NIR spektroskopije za ocenjevanje kakovosti prašičjega mesa
  • 2004-2006: V4-0116 Slovenske prehranske tabele - meso in mesni izdelki

Kratek življenjepis

Dodiplomski študij:

  • 1998-2004 Veterinarska fakulteta, smer veterinarstvo, diplomiral 15.6.2004 z opravljenim diplomskim izpitom iz sodnega in upravnega veterinarstva.

Podiplomski študij:

  • 2005 Vpis na podiplomski študij na Biotehniški fakulteti, oddelek za živilstvo, smer Živilstvo.
  • 2007 Sklep senata Biotehniške fakultete o izpolnjevanju pogojev za neposreden prehod na doktorski študij.
  • 2010 Končanje podiplomskega študija in pridobitev naslova  doktor znanosti s področja živilstva (14.6.2010).

Delo:

  • 2004-2005 Zaposlitev na KIS in opravljanje enoletnega pripravništva
  • 2005-2006 Zaposlen na delovnem mestu asistenta raziskovalca
  • 2005 Imenovan v naziv znanstveno raziskovalni asistent
  • 2006-2010 Zaposlen na delovnem mestu mladi raziskovalec na enovitem doktorskem študiju.
  • 2008 Izvolitev v naziv asistent z magisterijem
  • 2010 Izvoljen v naziv asistent z doktoratom
  • 2012 Izvoljen v naziv docent na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, nosilec predmeta Fiziologija z anatomijo domačih živali

Znanstveno in strokovno področje

Živalska produkcija in predelava:

  • predelava animalnih surovin,
  • genetika in selekcija,
  • etologija in tehnologija v živinoreji

Veterina:

  • morfologija, fiziologija in reprodukcija živali

Izbrana dela

ŠKRLEP, Martin, ŠEGULA, Blaž, ZAJEC, Marta, KASTELIC, Miran, KOŠOROK, Stane, FAZARINC, Gregor, ČANDEK-POTOKAR, Marjeta. Effect of immunocastration (IMPROVAC(R)) in fattening pigs I : growth performance, reproductive organs and malodorous comopunds. Slovenian veterinary research, ISSN 1580-4003. [English print ed.], 2010, vol. 47, no. 2, str. 57-64. [COBISS.SI-ID 3355240]

ČANDEK-POTOKAR, Marjeta, ŠKRLEP, Martin. Factors in pig production that impact the quality of dry-cured ham : a review. Animal, ISSN 1751-7311, 2012, vol. 6, no. 2, str. 327-338, doi: 10.1017/S175173111001625. [COBISS.SI-ID 3658600]

ŠKRLEP, Martin, ČANDEK-POTOKAR, Marjeta, KAVAR, Tatjana, ŽLENDER, Božidar, HORTÓS, Maria, GOU, Pere, ARNAU, Jacint, EVANS, Gary, SOUTHWOOD, Olwen, DIESTRE, Alejandro, ROBERT, Nathalie, DUTERTRE, Christoph. Association of PRKAG3 and CAST genetic polymorphisms with traits of interest in dry-cured ham production : comparative study in France, Slovenia and Spain. Livestock science, ISSN 1871-1413. [Print ed.], 2010, vol. 128, str. 60-66, doi:10.1016/j.livsci.2009.10.015

ŠKRLEP, Martin, ČANDEK-POTOKAR, Marjeta, MANDELC, Stanislav, JAVORNIK, Branka, GOU, Pere, CHAMBON, Christophe, ROBERT, Nathalie. Proteomic profile of dry-cured ham relative to PRKAG3 or CAST genotype, level of salt and pastiness. Meat science, ISSN 0309-1740. [Print ed.], 2011, vol. 88, iss. 4, str. 657-667, doi: 10.1016/j.meatsci.2011.02.025.

ŠKRLEP, Martin, BATOREK, Nina, BONNEAU, Michel, FAZARINC, Gregor, ŠEGULA, Blaž, ČANDEK-POTOKAR, Marjeta. Elevated fat skatole levels in immunocastrated, surgically castrated and entire male pigs with acute dysentery. The veterinary journal, ISSN 1090-0233, 2012, vol. 194, str. 417-419, doi: 10.1016/j.tvjl.2012.04.013.

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije