dr. Lovro Sinkovič

dr. znanosti s področja prehrane, univ.dipl. inž. živil. tehnol. Asistent z doktoratom Oddelek za poljedelstvo, vrtnarstvo, genetiko in žlahtnjenje vrtnarstvo Raziskovalci +386 (0)1 280 52 78 lovro.sinkovic@kis.si

Delovne izkušnje

  • 1. april 2015 – danes: asistent z doktoratom na področju vrtnarstva na Kmetijskem inštitutu Slovenije

Strokovna izpopolnjevanja

  • April 2014 do julij 2014: 3 mesečna študijska mobilnost v tujini na Univerzi v Zagrebu, Fakulteta za agronomijo, Oddelek sadjarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvaška; raziskovalna dejavnost (vsebnost nitritov in nitratov v zelenjavi), statistična obdelava podatkov in priprava znanstveno strokovnih del
  • Oktober 2013 do januar 2014: CEEPUS mednarodna študentska izmenjava na Univerzi v Zagrebu, Fakulteta za agronomijo, Oddelek za semenarstvo, Svetošimunska 25, 10000 Zagreb, Hrvaška; statistična obdelava podatkov in priprava znanstveno strokovnih del
  • Marec 2013 do Julij 2013: ERASMUS praktično usposabljanje študentov na Inštitutu za Jadranske kulture in melioracijo krasa, Put Duilova 11, 21000 Split, Hrvaška; raziskovalna dejavnost na projektih o »Jadranskem avtohtonem česnu« in »Naprednih tehnologijah pri pridelavi zelenjave«
  • Udeležba na 5-dnevni mednarodni delavnici (Workshop): Advanced food analysis, 4th International course, VLAG, Wageningen, Netherlands, January 28 – February 1, 2013
  • April 2012 do September 2012: Raziskovalno delo v okviru doktorskega študija na Technycal University München, Center of Life and Food Science, Weihenstephan, Fachgebiet Obstbau, Dürnast 2, 85354 Freising, Nemčija; raziskovalno delo (fenolna sestava radičev s HPLC metodo)
  • Oktober 2007 do Februar 2008: ERASMUS študijska izmenjava na University of Prague, Institute of Chemical Technology, Technická 1905/5, 16000 Praga 6-Dejvice, Češka republika; opravljanje študijskih obveznosti v angleškem jeziku

Kratek življenjepis

Po končani splošni gimnaziji Lava na Šolskem centru Celje sem se v letu 2004/05 vpisal na Univerzitetni študij živilske tehnologije, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani. Študij sem pod mentorstvom prof. dr. Janeza Hribarja zaključil julija leta 2010 po uspešnem zagovoru diplomske naloge z naslovom: »Vpliv skladiščenja in sorte na vsebnost polifenolov, askorbinske kisline in antioksidativni potencial radiča (Cichorium intybus L.)«. Jeseni leta 2010 sem se vpisal na Interdisciplinarni doktorski študij Bioznanosti, Biotehniške fakultete, Univerze v Ljubljani in na Katedri za tehnologije, prehrano in vino nadaljeval študij kot podiplomski študent na področju Prehrane. Vsa leta podiplomskega študija sem bil štipendist Inovativne sheme za sofinanciranje doktorskega študija, ki sta jo financirali Evropski socialni sklad (ESS) in Republika Slovenija. Na doktorskem študiju sem pridobil neprecenljivo znanje s področja tehnologije živil rastlinskega izvora in se udeležil številnih mednarodnih izmenjav, usposabljanj, simpozijev in konferenc. Decembra leta 2014 sem pod mentorstvom prof. dr. Rajka Vidriha in so-mentorstvom doc. dr. Dragana Žnidarčiča uspešno zagovarjal doktorsko disertacijo z naslovom: »Vpliv sorte in načina pridelave na vsebnost polifenolov, višjih maščobnih kislin in skupni antioksidacijski potencial siljenega radiča (Cichorium intybus L.)«. Od aprila 2015 sem kot asistent z doktoratom in raziskovalec vključen v raziskave, ki se izvajajo znotraj programske skupine in ostalih projektov na Kmetijskem inštitutu Slovenije.

Izbrana dela

SINKOVIČ, Lovro, HRIBAR, Janez, VIDRIH, Rajko, ILIN, Žarko, ŽNIDARČIČ, Dragan. Fatty acid composition of leaves of forced chicory (Cichorium intybus L.). Archives of biological sciences, ISSN 0354-4664, 2015, vol. 67, no. 2, str. 647-653, ilustr., doi: 10.2298/ABS141105026S. [COBISS.SI-ID 4418168]

 

SINKOVIČ, Lovro, DEMŠAR, Lea, ŽNIDARČIČ, Dragan, VIDRIH, Rajko, HRIBAR, Janez, TREUTTER, Dieter. Phenolic profiles in leaves of chicory cultivars (Cichorium intybus L.) as influenced by organic and mineral fertilizers. Food chemistry, ISSN 0308-8146. [Print ed.], 2015, vol. 166, str. 507-513, doi: 10.1016/j.foodchem.2014.06.024. [COBISS.SI-ID 4392824]

 

SINKOVIČ, Lovro, HRIBAR, Janez, ŽNIDARČIČ, Dragan, TREUTTER, Dieter, VIDRIH, Rajko. Comparison of the phenolic profiles of forced and unforced chicory (Cichorium intybus L.) cultivars. ACS. Agriculturae conspectus scientificus, ISSN 1331-7768. [Tiskana izd.], 2014, no. 2, vol. 79, str. 133-137. [COBISS.SI-ID 4441720]

 

SINKOVIČ, Lovro, HRIBAR, Janez, VIDRIH, Rajko. Influence of cultivar and storage of chicory (Cichorium intybus L.) plants on polyphenol composition and antioxidative potential. Czech Journal of Food Sciences, ISSN 1212-1800, 2014, vol. 32, no. 1, str. 10-15. [COBISS.SI-ID 4363896]

 

SINKOVIČ, Lovro, DEMŠAR, Lea, ŽNIDARČIČ, Dragan, VIDRIH, Rajko. Fertilization impact on fatty acids profile of chicory and chicon plants (Cichorium intybus L.). European journal of lipid science and technology, ISSN 1438-7697. [Print ed.], 2014, str. [1-16, v tisku], doi: 10.1002/ejlt.201400264. [COBISS.SI-ID 4459128]

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije