Javna služba v sadjarstvu

Javna služba v sadjarstvu, katere del je tudi Kmetijski inštitut Slovenije,

objavlja vsebine na skupni spletni strani.

V zadnjih letih se je strokovnim nalogam introdukcije in selekcije začelo priključevati tudi delovno področje tehnologij pridelave pečkarjev, koščičarjev, jagodičja in lupinarjev. Zaradi vse močnejše težje po konkurenčnejši pridelavi v sadjarstvu, je področje preizkušanja modernih tehnologij pridelave v novi uredbi o javnih službah strokovnih nalog v proizvodnji kmetijskih rastlin (Uradni list RS, št. 60/17, U:2884), dobilo tudi posebno mesto. Nova uredba, ki je stopila v veljavo z začetkom leta 2018, ureja področja introdukcije, selekcije, tehnologij pridelave in zagotavljanja izhodiščnega razmnoževalnega materiala različnih sadnih vrst. Novost v novi uredbi za Javno službo v sadjarstvu je vzpostavitev sistema strokovno tehnične koordinacije, ki bo zagotavljal poenotenje delovanja Javne službe v sadjarstvu in ustrezen prenos znanja med raziskovalnimi, izobraževalnimi in svetovalnimi ustanovami, vzpostavljen bo odnos z ostalimi javnimi službami v kmetijstvu ter sodelovanje s pridelovalci, z nevladnimi organizacijami in drugimi zainteresiranimi za ohranjanje sadjarske panoge na mednarodno primerljivem nivoju.

INTRODUKCIJA PEČKARJEV
– podizvajalec Kmetijski inštitut Slovenije (jablana, Godec Boštjan)

TEHNOLOGIJA PRIDELAVE PEČKARJEV
– podizvajalec Kmetijski inštitut Slovenije (jablana, Godec Boštjan)

STROKOVNO-TEHNIČNA KOORDINACIJA V SADJARSTVU
– podizvajalec Kmetijski inštitut Slovenije (vse sadne vrste, dr. Matej Stopar)

INTRODUKCIJA JAGODIČJA (dr. Darinka Koron)

TEHNOLOGIJA PRIDELAVE JAGODIČJA (dr. Darinka Koron)

Povezava na spletno stran Javne službe v sadjarstvu.

 

Zgodovina

Z izvajanjem strokovne naloge ''Introdukcija in selekcija sadnih rastlin'' smo v Sloveniji pričeli leta 1958. Od leta 2007 dalje se ta strokovna naloga izvaja v okviru dveh novih strokovnih nalog. To sta strokovna naloga z imenom ''Posebno preizkušanje sort sadnih rastlin za opisno sortno listo'' ter strokovna naloga ''Selekcija in vzgoja novih sort sadnih rastlin''. V vsakoletnih poročilih v obliki publikacije sta naslova obeh strokovnih nalogah združena v naslov Posebno preizkušanje in vzgoja novih sort sadnih rastlin. Naročnik in financer strokovnih nalog je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Republike Slovenije, koordinator naloge je Kmetijski inštitut Slovenije. V letu 2014 je izvajanje preizkušanja novih sort sadnih rastlin potekalo pri naslednjih sadnih vrstah: jablani, hruški, breskvi, nektarini, češnji, marelici, slivi, orehu, leski, kostanju, kakiju, jagodi, malini in ameriški borovnici. Osnovne lokacije preizkušanja sadnih vrst so sadovnjak Kmetijskega inštituta Slovenije na Brdu pri Lukovici, Sadjarski center Bilje, Sadjarski center Maribor - Gačnik ter Raziskovalno polje za lupinarje v Mariboru (BF - Oddelek za agronomijo). Del preizkušanja poteka tudi pri zasebnih sadjarjih na različnih lokacijah po Sloveniji. V okviru druge strokovne naloge ''Selekcija in vzgoja novih sort sadnih rastlin'' poteka vzgoja novih sort sadnih rastlin. To delo je v letu 2014 potekalo pri dveh sadnih vrstah, orehu in kostanju. Rezultati preizkušanja sort sadnih rastlin predstavljajo izhodišče pri oblikovanju Sadnega izbora za Slovenijo. Zadnji Sadni izbor za Slovenijo je bil oblikovan leta 2014. V Sadni izbor vključene sorte sadnih rastlin predstavljajo priporočilo sadjarske stroke glede izbranega sortimenta.

Publikacija

Publikacija Sadni izbor za Slovenijo 2014

 

 


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije