Projekt J4-3094 Identifikacija genetskih in metabolnih lastnosti mastnih pasem prašičev – primer krškopoljskega prašiča

Krškopoljski prašič je edina slovenska avtohtona pasma prašičev.

Krškopoljski prašič je edina slovenska avtohtona pasma prašičev.

Predstavitev projekta 

Naslov projekta

Identifikacija genetskih in metabolnih lastnosti mastnih pasem prašičev – primer krškopoljskega prašiča

Šifra / SICRIS

J4-3094

Trajanje projekta

1.10.2021 - 30.9.2024

Vodja

dr. Martin Škrlep

Raziskovalna organizacija

Kmetijski inštitut Slovenij

Raziskovalna skupina

Raziskovalna skupina za živinorejo in ekonomiko

Programska skupina

Trajnostno kmetijstvo

Sodelujoče organizacije

Univerza v Ljubljani, Veterinarska fakulteta

Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta

Sodelujoči raziskovalci

dr. Marjeta Čandek Potokar, KIS

dr. Klavdija Poklukar Žnidaršič, KIS

dr. Bojana Savić, KIS

dr. Milka Vrecl Fazarinc, VF

dr. Gregor Fazarinc, VF

dr. Marko Cotman, VF

dr. Malan Štrbenc, VF

dr. Matjaž Uršič, VF

dr. Jana Brankovič, VF

dr. Peter Dovč, BF

dr. Minja Zorc, BF

dr. Jernej Ogorevc, BF 

Financer

Bibliografija projekta

SICRIS

Če se pomaknete na dno strani, lahko s klikom na povezavo preberete prispevke, ki so nastali v okviru projekta.

 

Vsebina in cilj projekta 

Krškopoljski prašič je edina slovenska avtohtona pasma prašičev, ki glede na globalne trajnostne cilje (biodiverziteta, dobrobit živali, trajnostna raba naravnih virov, kakovost hrane), pridobiva na pomenu. Poznavanje proizvodnosti, prehranskih potreb, razvoja telesne sestave in kakovosti mesa je slabo, hkrati pa so za izkoristek potencialov pasme potrebne poglobljene raziskave na genetski in metabolni ravni; predvsem študije v nadzorovanih okoljskih razmerah in primerjalno s sodobnimi pasmami. Za boljše razumevanje potencialov in s tem zagotavljanje trajnostnega razvoja te ohranjanja te avtohtone pasme je potrebna poglobljena karakterizacija genetske strukture in metabolnih značilnosti, v kar bo osredotočeno tudi eksperimentalno delo v projektu. Raziskave genetske variabilnosti populacije krškopoljskih prašičev so zasnovane kot nadaljevanje oz. nadgradnja obstoječega znanja o pasmi, ki vključuje poglobljene genomske raziskave ter povezavo s fenotipom (pristop, ki je bil pri avtohtonih pasmah redko izveden). Izvedli bomo sekvenciranje genoma na individualnih živalih in genotipizacijo s SNP čipom na razširjenem vzorcu populacije. Druga naloga bo poleg histološke, biokemične in kvantitativne karakterizacije raziskala krškopoljskega prašiča na ravni genetske ekspresije (bodisi z uporabo kandidatnih genov bodisi transkriptomskega pristopa). Izvedena bo primerjava moderne mesnate pasme s krškopoljskimi prašiči rejenimi pod različnimi prehranskimi pogoji . Poseben poudarek bo namenjen nalaganju maščobnega tkiva (diferenciacija, hipertrofija), presnovi lipidov (sinteza in desaturacija maščobnih kislin) in mišičnemu presnovnemu profilu (metabolnih tipov mišičnih vlaken), tudi glede na kakovost in sestavo maščobnega tkiva in mesa. Pridobljene informacije bodo omogočile globlji vpogled v genotipsko-fenotipske povezave, nadalje razjasnile presnovne lastnosti mastnih pasem prašičev in omogočile povezavo rezultatov na različnih ravneh, kar bo pripomoglo k boljšemu splošnemu razumevanju metabolizma maščob in mišičnine pri prašičih.

 

Faze projekta in njihova realizacija

 1. leto 2. leto 3. leto

 

Rezultati projekta

Growth potential of Krškopolje pigs in different production systems 
Biochemical and gene expression differences associated with higher fat deposition in Krškopolje pigs – comparison with lean crossbred pigs
Underlying mechanisms of lipid deposition in local and modern pig breeds
Assesing multiphase feeding sequencing plan designed for fatty type pigs in indoor and otudoor heavy pig production systems by modeling : an example of Krškopolje pig
Lipid metabolism, deposition and composition in different metabolic types of pigs

Biochemical and gene expression differences associated with higher fat deposition in Krškopolje pigs in comparison with lean hybrid pigs

Rastnost in prehranske potrebe krškopoljskega prašiča
Genomic regions associated with phenotypic differentiation in European local pig breeds
The effect of low protein diet on adipose tissue transcriptome in Krškopolje pig breed
Production, carcass, meat quality and biochemical traits in Krškopolje pig compared to modern lean crossbreed reared under same conditions

The effect of production systems on adipose tissue gene expression in Krškopolje pig

Razlike v kakovosti mesa in maščobe pri krškopoljskem prašiču rejenem v konvencionalnem ali ekološkem sistemu.
Prireja, kakovost trupa in mesa ter biokemične lastnosti krškopoljskega prašiča v primerjavi z modernimi mesnatimi križanci vzrejenimi v istih razmerah

Discovering genomic regions associated with the phenotypic differentiation of European local pig breeds

The effect of PRKAG3 and RYR1 genes on meat quality traits in the local Krškopolje pig breed.
Gene polymorphism frequencies in Krškopolje pig breed.