09.11.2023 ob 12:00
Grad Štanjel
Projekt AGROTUR+ vabi na strokovni posvet v okviru Akademije terana, kjer se bomo letos osredotočili na mediteransko oz. kraško prehrano in njen vpliv na zdravje. Strokovne ugotovitve bodo predstavili raziskovalci iz Kmetijskega inštituta Slovenije in Univerze v Trstu, pogled iz prakse pa ponudnika iz čezmejnega kraškega prostora. Sledila bo vodena degustacijska delavnica »FOOD LAB«, ki bo namenjena spoznavanju dveh gastronomskih zakladov Krasa: teranu in pršutu.
Vabljeni na Grad Štanjel 9. novembra 2023 ob 12.00 uri.
11.30 Registracija udeležencev
12.00 Uvodni pozdrav
12.10 Predstavitev projekta (Klemen Lisjak, KIS)
12.20 Vino in zdravje. Vpliv zmernega uživanja vina na zdravje ljudi (Sabina Passamonti, UNITS)
12.40 Polifenoli v Refošku in Teranu. Značilnosti letnika 2023 (Klemen Lisjak in Andreja Vanzo, KIS)
12.55 Kraški pršut ima svoje mesto v zdravi prehrani (Meta Čandek Potokar in Martin Škrlep, KIS)
13.10 Kraški brinjevec - med tradicijo in sodobnostjo (Erik Sarkič, Brin)
13.25 Kraški med - potenciali uporabe medu v zdravju in medicini (Janko Božič, BF)
13.45 Odmor
14.00 FOOD LAB - TERAN IN PRŠUT: NEODTUJLJIVA DEDIŠČINA KRASA (Robi Jakomin, LAS KRAS in Vincenzo di Nuzzo, ONAS)
Število mest za »FOOD LAB« delavnico je omejeno, vstop prost z obvezno predhodno prijavo na info@visitkras.info
Hacquetova ulica 17
SI-1000 Ljubljana
Tel.: (0)1 280 52 62
ID št. za DDV: SI23887729