Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 22° Ljubljana
      jasno
      Vlaga: 32%
      Hitrost vetra: 15km/h
    • 23° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 36%
      Hitrost vetra: 21km/h
    • 23° Celje

      Vlaga: 35%
      Hitrost vetra: 23km/h
    • 23° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 38%
      Hitrost vetra: 14km/h
    • 24° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 36%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 19° Postojna
      jasno
      Vlaga: 47%
      Hitrost vetra: 14km/h
    • 20° Portorož - letališče
      zmerno oblačno
      Vlaga: 47%
      Hitrost vetra: 9km/h
    • 21° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 45%
      Hitrost vetra: 9km/h
    • 18° Rateče

      Vlaga: 37%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 28.04. 6°/22° delno oblačno
Ponedeljek 29.04. 6°/25° pretežno jasno
Torek 30.04. 10°/25° pretežno jasno
Sreda 01.05. 10°/23° delno oblačno, plohe
Četrtek 02.05. 11°/18° pretežno oblačno, plohe
  • 28.04. - 30.04.
  • 01.05. - 03.05.
Vir: ARSO

Ob zaključku pilotnega projekta "Cider" - Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo je izšla publikacija z rezultati

Konec novembra 2023 zaključujemo s triletnim pilotnim projektom ''Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo'' (PSSJP). Projekt PSSJP je delo vodilnega partnerja Sadjarske kmetije Pečar (kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) ter dveh sodelujočih partnerjev: Kmetijskega inštituta Slovenije ter Ekološke kmetije Mahne (kmetijsko gospodarstvo Albin Mahne). V okviru projekta so bile na Sadjarski kmetiji Pečar iz Prešnice ter na Ekološki kmetiji Mahne iz Tater posajene 102 sadike različnih jablanovih sort. Zasadili smo tri nove sorte, ki se v svetovnem merilu kategorizirajo kot »cider« sorte jabolk in so namenjene za predelavo v jabolčna vina ter tri primerjalne sorte. Tekom projekta smo na obeh lokacijah spremljali osnovne fenološke lastnosti jablanovih sort. V času projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih »cider« sort v naših pedoklimatskih razmerah pridelovanja jabolk. Prvi rezultati o njihovih lastnostih so spodbudni ter nakazujejo na njihov potencial glede predelave v cider.

Več o rezultatih projekta v publikaciji projekta (.pdf)

O projektu

 

Nazaj