Raziskovalci dr. Lovro Sinkovič, dr. Barbara Pipan in dr. Vladimir Meglič so v sodelovanju s kolegi iz Fakultete za znanost in Fakultete za tehnologijo Univerze v Novem Sadu iz Srbije dosegli izjemen dosežek z objavo izvirnega znanstvenega članka v ugledni mednarodni reviji Plants. Članek z naslovom »Nutrients, Phytic Acid and Bioactive Compounds in Marketable Pulses« obravnava vsebnost hranil, fitinske kisline in bioaktivnih spojin v različnih stročnicah, ki jih pridelujemo v Sloveniji.
Zrnate stročnice so velikega pomena tako za prehrano ljudi kot živali. Avtorji so v homogeniziranih semenih navadnega in turškega fižola, krmnega graha, volčjega boba (beli, modri, rumeni), boba, leče (rjava, rdeča) in čičerike analizirali vsebnosti beljakovin, maščob in fitinske kisline, fenolni profil ter mineralno sestavo. V članku poročajo o raznolikosti med različnimi vrstami stročnic (»inter-species«) in znotraj njih (»intra-species«). Obravnavana tema je zanimiva, saj podaja oceno o vsebnosti hranil, antihranil in več bioaktivnih spojin, ki lahko služi strokovnjakom za načrtovanje prehranskih smernic, pa tudi zainteresiranim posameznikom, ki radi uživajo stročnice in jim je pomembna zdrava prehrana.
Več o tej temi si lahko preberete v članku Plants 2023, 12(1), 170, dostopnem na spletni strani
https://www.mdpi.com/2223-7747/12/1/170
Hacquetova ulica 17
SI-1000 Ljubljana
Tel.: (0)1 280 52 62
ID št. za DDV: SI23887729