V publikaciji so predstavljeni razpoložljivi podatki ter osnovni statistični parametri o prirastih in klavni kakovosti goveda vzrejenega in zaklanega v Sloveniji.Cilj prikaza je na enem mestu zbrati in predstaviti razpoložljive podatke o klavni kakovosti slovenskega goveda. Predstavljamo strukturo zakola ter klavno kakovost goved glede na kategorijo, pasmo in leto zakola. V nadaljevanju so predstavljeni rezultati zakola goved iz gospodarskega križanja in klavna kakovost goved, ki so bila vključena v kontrolo prireje mesa.
V poročilu za leto 2014 smo prvič podali tudi rezultate merjenja lastnosti klavne kakovosti mesa, katere izvajamo na Kmetijskem inštitutu Slovenije od leta 2011.
V poročilu za leto 2016 smo prvič ocenili telesne mase goved pred klanjem in priraste telesne mase.
V poročilu za leto 2017 v posebnih poglavjih navajamo:
- parametre klavne kakovosti mesa bikov v povezavi z intenzivnostjo rasti in pasmo,
- učinkovotost pitanja bikov in
- možnosti prireje govejega mesa na travinju.