L7-4568 Avtentični produkti višje kakovosti in trajnostna prašičereja (A-SUS)

Predstavitev projekta

Naslov projekta

Avtentični produkti višje kakovosti in trajnostna prašičereja               

Šifra / SICRIS

L7-4568

Trajanje projekta 1.10.2022-30.9.2025
Vodja dr. Marjeta Čandek Potokar
Raziskovalna organizacija Kmetijski inštitut Slovenije

Raziskovalna skupina

Raziskovalna skupina za živinorejo in ekonomiko
Programska skupina Trajnostno kmetijstvo
Sodelujoče organizacije

Institut "Jožef Stefan"

Emona, Razvojni center za prehrano, d.o.o.

INRAE, UMR 1348 PEGASE

IRTA Institute of Agrifood Research and Technology, Product Quality Program ES

Sodelujoči raziskovalci

Kmetijski inštitut Slovenije

dr. Marjeta Čandek Potokar (vodja)

dr. Martin Škrlep

dr. Klavdija Poklukar Žnidaršič

dr. Bojana Savić

 

Institut "Jožef Stefan"

dr. Nives Ogrinc

dr. Doris Potočnik

dr. Bor Krajnc

dr. Lidija Strojnik

Katja Babič

Emona, Razvojni center za prehrano

dr. Matjaž Červek

 

 

 

 

Financer

Bibliografija projekta

SICRIS

Če se pomaknete na dno strani, lahko s klikom na povezavo preberete prispevke, ki so nastali v okviru projekta.

 

Povzetek  in cilji prjekta

Strateški dokument Evropske komisije »Zeleni dogovor« predvideva prehod na bolj agroekološke prehrambene sisteme, ki morajo biti celostno (pre)oblikovani tako, da bodo najbolje uravnotežili zahteve družbe po produktivnosti, trajnosti, kakovosti in drugih družbenih vrednotah (ekosistemske storitve). Prašičereja ustvarja produkt – meso, ki je dragocen prehranski vir za ljudi; ker pa so prašiči konkurentje človeku za žita in beljakovinske vire, je ta sektor še bolj ranljiv in podrejen družbenim pritiskom. Da bi se spoprijeli s tem izzivom, morajo sistemi prireje prašičjega mesa in produktov bolje uravnotežiti potrebe potrošnikov in izzive trajnostnega razvoja. V tem smislu sektorju lahko pomaga močna tradicija uživanja prašičjega mesa in povpraševanje po teh produktih ter pristopi k bolj trajnostni prireji, tj. gradi na visokovrednih izdelkih z dodano vrednostjo, ki sledijo pričakovanjem potrošnikov. Dandanes meso in mesnine prašičev izhajajo predvsem iz intenzivnih sistemov reje, ki je nenehno izboljševala produktivnost živali, kar ima za posledico nekatere negativne učinke na kakovost mesa. Evropska komisija ima uveljavljeno zakonodajo za zagotavljanje varnosti in kakovosti živil in kmetijskih proizvodov, kar poudarja tudi »Zeleni dogovor« Evropske komisije. Politika kakovosti za zaščito kmetijskih proizvodov je usmerjena v diverzifikacijo, večjo konkurenčnost in varstvo potrošnikov. V tem okviru se poleg zaščite tradicionalnih in geografskih proizvodov tudi ekološka pridelava in druge prostovoljne sheme. Pomembno je dolgoročno zagotavljanje verodostojnosti sistema kakovosti in dodane vrednost. Pri prašičjem mesu je vidik kakovosti zelo pomemben, ker čedalje večji delež potrošnikov raje uživa manj a bolj kakovostno meso (npr. fleksitarjanci). V tem primeru lahko trditve povezane s kakovostjo in podobo mesa (iz bolj trajnostnih sistemov reje, npr. ekološko) pomembno vplivajo na nakupno vedenje potrošnikov. Zato je nadaljnji razvoj zaščitenih izdelkov in/ali iskanje orodij za objektivno oceno pristnosti živil izrednega pomena za boljše pozicioniranje na trgu in povečanje zaupanja v proizvode. Projekt A-SUS bo ta izziv obravnaval z dvema  pilotnima študijama, ki bosta uporabili poglobljen analitični pristop z najsodobnejšo metodologijo za ocenjevanje lastnosti prašičjega mesa in produktov, ki izhaja iz različnih sistemov reje. Projekt se bo ukvarjal z raziskavami na produktu Kraški pršut, ki je gospodarsko zelo pomemben izdelek v Sloveniji, in ki se sooča z močno konkurenco na trgu in potrebuje nadaljnjo diverzifikacijo za zahtevnejše potrošnike ter z produktom sveže meso, ki je deležno zaščite po dveh prostovoljnih shemah kakovosti, "ekološko" in "izbrana kakovost".
Projekt bo zasledoval tri cilje:

Cilj 1: karakterizacija (fizikalna, kemijska, aromatski in senzorični profil) lastnosti svežega mesa in izdelka Kraški pršut,

Cilj 2: analizirati pričakovanja potrošnikov glede sistemov reje in naklonjenosti potrošnikov različnim tipom pršuta iz različnih proizvodnih sistemov,

Cilj 3: oceno zmožnosti metode določanja razmerja stabilnih izotopov za razlikovanje med svežim svinjskim mesom iz različnih proizvodnih sistemov (ekološka, "izbrana kakovost" in standardna reja).

 

Rezultati projekta

Martin Škrlep, Katja Babič, Lidija Strojnik, Nina Batorek Lukač, Nives Ogrinc, Marjeta Čandek-Potokar, 2024. Effect of prolonged cold storage in a vacuum package on the quality of dry-cured ham. Food Packaging and Shelf Life 42 (2024) 101257. https://doi.org/10.1016/j.fpsl.2024.101257

Babič K, Strojnik L, Ćirić A and Ogrinc N (2024) Optimization and validation of an HS-SPME/GC-MS method for determining volatile organic compounds in dry-cured ham. Front. Nutr. 11:1342417. doi: 10.3389/fnut.2024.1342417

Škrlep M, Poklukar Žnidaršič K, Batorek Lukač N, Čandek-Potokar M. Prirerja, kakovost trupa in mesa ter biokemične lastnosti krškopoljskega prašiča v primerjavi z modernimi mesnatimi križanci vzrejenimi v istih razmerah. In: Krškopoljski prašič: Slovenska [!] avtohtona pasma. Društvo rejcev krškopoljskih prašičev; 2023. p. 16.

Savić B, Škrlep M, Poklukar Žnidaršič K, Batorek Lukač N, Čandek-Potokar M. Razlike v kakovosti mesa in maščobe pri krškopoljskem prašiču rejenem v konvencionalnem ali ekološkem sistemu. In: Krškopoljski prašič: Slovenska [!] avtohtona pasma. Društvo rejcev krškopoljskih prašičev; 2023. p. 15.

Škrlep M, Poklukar Žnidaršič K, Batorek Lukač N, Čandek-Potokar M. Production, carcass, meat quality and biochemical traits in Krškopolje pig compared to modern lean crossbreed reared under same conditions. Book of abstracts of the 1st Regional Meeting of the European Federation of Animal Science: Nitra, Slovakia 26-28 April, 2023. 2023;1.

Savić, B., Škrlep, M., Poklukar Žnidaršič, K., Batorek Lukač, N., Čandek-Potokar, M. Variation in carcass, meat and fat quality of autochthonous breed in conventional and organic production system. V: ŠKRBIĆ, Zdenka (ur.). 14th International Symposium Modern trends in livestock production : 4-6 October 2023, Belgrade, Serbia : proceedings. Belgrade: Institute for Animal Husbandry, 2023. Str. 93-103.

Savić, B., Kovačič, M., Škrlep, M., Čandek-Potokar, M. Stališča slovenskih potrošnikov glede kakovosti mesa prašičev z oznako ekološki, izbrana kakovost glede na standardni produkt = Attitudes of Slovenian consumers regarding pork quality - comparison of labels organic and selected quality with the standard product : EIP project overview. V: ČEH, Tatjana (ur.), KAPUN, Stanko (ur.). 31. mednarodno znanstveno posvetovanje o prehrani domačih živali Zadravčevi-Erjavčevi dnevi 2023: zbornik predavanj, Murska Sobota, 16. in 17. november 2023. Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod, 2023. Str. 187-193