Predstavitev Centralnega laboratorija

Centralni laboratorij ima kot sestavni del Kmetijskega inštituta Slovenije vzpostavljen in ustrezno vzdrževan sistem vodenja, ki izpolnjuje zahteve standarda ISO 9001:2008 (certifikat Q-1120 iz leta 2007). Status laboratorija zagotavlja neodvisnost in nepristranskost rezultatov. Laboratorij je od leta 2002 do 2011 pridobival akreditacije po standardu SIST EN ISO/IEC 17025 pri francoski akreditacijski hiši Cofrac, za posamezna področja (enološki laboratorij, analitika tal, analitika krme, analitika medu itd.), kar zagotavlja točnost in primerljivost rezultatov metod preskušanja na mednarodnem nivoju. Akreditacija Cofrac je bila leta 2012 prenesena na nacionalno akreditacijsko telo, tj. Slovensko akreditacijo. Od leta 2012 je Centralni laboratorij akreditiran pri Slovenski akreditaciji s številko akreditacije LP-020 na področju preskušanja. Slovenska akreditacija je podpisnik multilateralnega sporazuma EA MLA (Evropsko združenje za akreditacijo) in ILAC Mutual Recognition Arrangement (ILAC MRA) za medsebojno priznavanje akreditacij, enakovrednosti poročil o testiranjih in analizah.

V laboratoriju opravljamo preskuse z uporabo referenčnega materiala ter kalibracijskih standardov z zagotovljeno sledljivostjo. Izvajamo tudi interni nadzor kakovosti s pomočjo uporabe sekundarnega referenčnega materiala. Vpeljane imamo delovne standarde, kontrolne karte in druga orodja, ki omogočajo stalni on-line nadzor kakovosti dobljenih rezultatov. Sodelujemo v mednarodnih medlaboratorijskih primerjalnih shemah BIPEA, EUPT, CIPAC in WEPAL-ISE ter programih za ugotavljanje usposobljenosti.

Svojo dejavnost uspešno izvajamo na štirih delovnih področjih: pri raziskovalnem in razvojnem delu, strokovnem delu, mednarodnih projektih in servisni dejavnosti. Zavedamo se vse večjega pomena prenosa znanja, zato krepimo sodelovanje s tujimi in domačimi raziskovalnimi inštitucijami ter izobraževalnimi ustanovami, kot tudi s slovenskimi strokovno-svetovalnimi službami na terenu, gospodarskimi družbami, tržnimi in ljubiteljskimi pridelovalci hrane, društvi ter z vsemi drugimi uporabniki informacij o trajnostnem kmetijstvu in upravljanju z naravnimi viri.

 

Seznam akreditiranih metod

Seznam akreditiranih metod za multirezidualno metodo za določanje ostankov pesticidov


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije