Projekt Z7-9416 Imunokastracija kot metoda deprivacije androgenov in njeni učinki na fiziološki odziv v zgodnji in pozni fazi spolnega razvoja prašičev (podoktorski raziskovalni projekt)

Shema povezav pri tvorbi in nalaganju substanc vonja po merjascu.

Shema povezav pri tvorbi in nalaganju substanc vonja po merjascu.

UZ meritev debeline podkožne maščobe in dolge hrbtne mišice

UZ meritev debeline podkožne maščobe in dolge hrbtne mišice

Meritev površine dolge hrbtne mišice ter površine slanine nad njo

Meritev površine dolge hrbtne mišice ter površine slanine nad njo

Testis (vzdolžni prerez)

Testis (vzdolžni prerez)

Histološki preparat tkiva testisa (HE barvanje)

Histološki preparat tkiva testisa (HE barvanje)

Vzorci maščobe za analizo substanc vonja po merjascu

Vzorci maščobe za analizo substanc vonja po merjascu

Histološki preparat kože (HE barvanje)

Histološki preparat kože (HE barvanje)

Predstavitev projekta 

Naslov projekta

Imunokastracija kot metoda deprivacije androgenov in njeni učinki na fiziološki odziv v zgodnji in pozni fazi spolnega razvoja prašičev

Šifra / SICRIS Z7-9416 (B)
Trajanje projekta 1.7.2018 - 30.6.2020
Nosilec dr. Nina Batorek Lukač
Raziskovalna organizacija Kmetijski inštitut Slovenije
Raziskovalna skupina Raziskovalna skupina za živinorejo in ekonomiko
Programska skupina Trajnostno kmetijstvo
Sodelujoče organizacije

Univerza v Ljubljani, Veterinarska fakulteta

Univerza v Hohenheimu

Financer

Bibliografija projekta

SICRIS

Če se pomaknete na dno strani, lahko s klikom na povezavo preberete prispevke, ki so nastali v okviru projekta.

 

Vsebina in cilj projekta 

Zaradi vprašanj povezanih z dobrobitjo živali, se prašičereja se v Evropski uniji (EU) sooča z izzivom ukinitve kirurške kastracije pujskov brez uporabe protibolečinske terapije v letu 2018. Trenutno sta najbolj obetavni alternativi reja merjascev, ki je že mnoga leta standardna praksa v nekaterih evropskih državah in reja prašičev vakciniranih proti gonadotropin-sproščujočemu hormonu (GnRH). Pri slednji gre za relativno nov pristop, saj je ta metoda deprivacije androgenov, imenovana tudi imunokastracija, v EU na voljo šele od leta 2009. Imunokastracija se zdi zelo zanimiva za razmere, ki zahtevajo rejo prašičev do višje starosti in telesne teže. Kljub vsemu se imunokastracija redko uporablja pri prašičih, ki presegajo standardno klavno maso, zato je večina razpoložljivih študij o imunokastraciji izvedena s standardnim protokolom cepljenja, ki vodi do učinkovite imunizacije pred začetkom pubertete. Tako obstaja velika vrzel znanja na področju fiziološkega odziva in posledic za kakovost mesa pri kategoriji starejših prašičev, namenjenih visokokakovostnim mesnim izdelkom, lahko pa se uporablja tudi za merjasce, ki so ostali nekastrirani iz drugih razlogov.

Zato je poglavitni cilj predlaganega projekta pridobiti znanje o fizioloških učinkih deprivacije androgenov v zgodnji ali pozni stopnji spolnega razvoja (pri mladih in odraslih merjascih). Domneva se, da se fiziološki učinki androgene deprivacije razlikujejo, glede na to ali je izvedena v zgodnji ali pozni fazi spolnega razvoja, mehanizme, ki stojijo za tem pa bomo poskušali razložiti s predlaganim projektom. Preučevali bomo učinek na reprodukcijske organe, histološko in imuno-histokemijsko strukturo testikularnega tkiva, ekspresijo GnRH2 in njegovih receptorjev v modih, koncentracijo steroidnih in metabolnih hormonov ter telesno sestavo, s poudarkom na zamaščenosti. Prav tako bomo poskušali dobiti odgovor na vprašanje ali je potrebna tretja vakcinacija kadar je razmik med V2 in zakolom zelo dolg. Predvidevamo, da je GnRH2 (t.j. porast intratestikulatnega izražanja GnRH2) odgovoren za povrnitev reprodukcijske funkcije pri imunokastriranih merjascih, ki so jo opazili v nekaterih študijah. Različni uporabljeni protokoli vakcinacije, zlasti različen čas med učinkovito imunizacijo in zakolom, bodo prav tako podali odgovore glede časa potrebnega za razgradnjo in resorpcijo substanc vonja po merjascu in vplivi na nalaganjem maščobnega tkiva v različne depoje. Razen tega bomo iskali povezave med ključnimi spojinami vonja po merjascu, koncentracijami steroidnih hormonov, debelino hrbtne slanine, maščobno kislinsko sestavo ter oksidativno stabilnostjo maščob in mišičnine, saj predvidevamo, da so večkrat nasičene maščobne kisline v pozitivni povezavi z količino androstenona in da tudi kratkoverižne maščobne kisline lahko doprinesejo k intenzifikaciji spolnega vonja.

Delo poteka v okviru treh svežnjev (DS).

DS1: Ocena imunokastracije pri mladih merjascih in pri pitanju na višje teže

DS2: Ocena učinkovitosti imunokastracije pri spolno zrelih/odsluženih merjascih, ki so izločeni iz osemenjevalnih centrov

DS3: Diseminacija rezultatov

 

Rezultati projekta

Teža spolnih žlez kot orodja za razlikovanje merjascev in imunokastratov na liniji
klanja / Weight of sex glands as an on line tool to discriminate entire males from

immunocastrates

Vpliv lokacije vzorčenja na koncentracije substance vonja po merjascu v maščobnem
tkivu / Effect of sampling location on concentration of boar taint compounds in fat tissue

 


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije