Raziskovalci 2.0: Vpliv gnojenja z dušikom in kalcijem na skladiščenje ter aromatski profil jagode in ameriške borovnice

Vpliv tehnologije pridelave in skladiščenja na kakovost jagod in ameriških borovnic

Vpliv tehnologije pridelave in skladiščenja na kakovost jagod in ameriških borovnic

Financer: Republika Slovenija, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in Evropski sklad za regionalni razvoj

Razpis: SPODBUJANJE RAZISKOVALCEV NA ZAČETKU KARIERE 2.0

Šifra projekta: Raziskovalci-2.0-KIS-529016

Nosilec projekta: dr. Nika Cvelbar Weber

Partner iz gospodarstva: Omega Air d.o.o., Cesta Dolomitskega odreda 10, Ljubljana

Programska skupina: Trajnostno kmetijstvo, Šifra: P4-0133

Trajanje projekta: 1.6.2017 - 31.5.2020

Jagodičje je zaradi zunanjih in notranjih lastnosti plodov zelo priljubljeno sadje. Poleg vsebnosti sladkorjev, organskih kislin oz. njunega razmerja, ki daje skladnost okusu, so v plodovih tudi hlapne (aromatične) spojine, ki se izločajo med zorenjem. Za pridelovalce je doseganje želene arome plodov bistvenega in odločilnega pomena. Jagoda ima v vseh tehnologijah pridelave (na prostem ali v zavarovanem prostoru, v tleh ali v substratu, v konvencionalni ali ekološki pridelavi) kratko obstojnost. Ukrepi, ki imajo na obstojnost plodov posamezne sadne vrste in sorte največji vpliv so gnojenje, namakanje, varstvo rastlin in hlajenje po obiranju. Glede na to, da sta dosledno gnojenje in hlajenje po obiranju nujna v vseh tehnologijah, se bomo osredotočili na dva tehnološka ukrepa, katerima se pridelovalci najpogosteje premalo posvečajo. Ameriška borovnica ima obstojnejše plodove kot jagoda. Obstojnost in okus sta odvisna od enakih dejavnikov kot pri jagodi, vendar v manjšem obsegu. Borovnica je kalcifobna rastlina, ki uspeva v kislih tleh in ne prenaša kalcija (Ca) v tleh ali substratu. Kalcij za krepitev plodov dodajamo preko listov. Gnojenje je predvsem zaradi drugačnega sprejemanja dušika posebno in temelji na kislih gnojilih. Obstojnost plodov ameriške borovnice je v primerjavi z jagodo izrazito daljša. V Sloveniji hlajenja po obiranju pri manjših pridelovalcih brez hladilniških kapacitet ni, pri večjih pridelovalcih pa je pogosto opuščeno ali izvedeno pomanjkljivo. Tehnoloških napotkov in kriterijev za hlajenje jagodičja nimamo in ocenjujemo, da so nujno potrebni.

Medtem ko okus v največji meri določa razmerje med sladkorji in organskimi kislinami, določa aromo kombinacija vsebnosti sladkorjev, organskih kislin in hlapnih spojin. Biosinteza hlapnih spojin je kompleksna in na njo vpliva mnogo dejavnikov od sorte, stopnje zrelosti, tehnologije in skladiščenja. Za potrebe projekta, bomo vpeljali SPME metodo v sklopu s plinsko kromatografijo (GC-MS) za merjenje vsebnosti hlapnih komponent.

Namen raziskave je pridelovalcem jagodičja posredovati podatke oz. kriterije, na osnovi katerih bodo dosegali boljši in stabilnejši pridelek, potrošnikom pa nuditi kakovostne plodove. Oblikovati želimo kriterije kratkotrajnega hlajenja neposredno po obiranju in vpliv na polično kakovost. Pri ameriški borovnici nas zanima dolgotrajno hlajenje z različnimi hladilnimi tehnikami in vpliv na kakovost plodov.

Cilj raziskave je na najpogosteje sajenih sortah jagode določiti termine aplikacije, optimalne količine in oblike dušika ter kalcija v plodovih in listih. Določiti želimo optimalno obliko hlajenja, ki plodovom ohranja okus in aromo. Takšen pristop nam bo omogočil celosten pregled od pridelave jagod in ameriških borovnic, do tega, da kupcu zagotovimo pridelke z visoko notranjo in zunanjo kakovostjo.

Več o projektu (.pdf)


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije