Pitanje govedi za prirejo govedine vrhunske kakovosti

EIP projekt: Pitanje govedi za prirejo govedine vrhunske kakovosti

Vodilni partner: Emona - Razvojni center za prehrano

Nosilec na KIS: dr. Tomaž Žnidaršič

Trajanje: 19. 12. 2018–18. 12. 2021

Partnerji

  • Emona - Razvojni center za prehrano
  • Kmetijski Inštitut Slovenije
  • KGZS, Kmetijsko gozdarski zavod Novo Mesto
  • Žipo Lenart d.o.o,
  • GRM Novo mesto – center biotehnike in turizma
  • Kmetijsko gospodarstvo Stanko Kavčič
  • Kmetijsko gospodarstvo Marko Ravbar
  • Kmetijsko gospodarstvo Ivan Srnko
  • Kmetijsko gospodarstvo Rok Cvitkovič
  • Kmetijsko gospodarstvo Ludvik Trebše

Opis projekta

Projekt odgovarja na aktualne izzive v pitanju goveda. Pitanje goveda v Sloveniji predstavlja za prirejo mleka drugo najpomembnejšo živinorejsko panogo. V procesu pitanja živali in kasneje v pred klavnih in post klavnih postopkih, skladiščenju in trženju mesa se med seboj prepleta veliko dejavnikov, ki v končni fazi vplivajo na kakovost proizvoda - govedine. Obvladovanje vseh teh postopkov je zahtevna in kompleksna naloga. Na tem področju v Sloveniji zaostajamo za svojimi severnimi in zahodnimi sosedi. V bolj razvitih državah EU proizvajalci tržijo teletino in mlado govedino visoke kakovosti, znotraj uveljavljenih blagovnih znamk.

Cilji projekta

Cilj projekta je pripraviti, preizkusiti in predstaviti tehnologijo pitanja telet za prirejo teletine in mlade govedine vrhunske kakovosti. Prirast telet in pitancev (MPG) želimo v primerjavi s trenutnim stanjem izboljšati za 10-15% in obenem dvigniti kakovost teletine ter mlade govedine.

Pričakovani rezultati

Razvita tehnologija reje skupaj z ekonomskimi analizami bo osnova na kateri se bodo lahko v nadaljevanju postavile blagovne znamke govedine visoke kakovosti, izboljšal ekonomski status rejcev in z optimizirano prehrano živali zmanjšal izpust toplogrednih plinov na enoto proizvoda.