Reja prašičev za proizvodnjo izdelkov višje kakovosti

EIP projekt: Reja prašičev za proizvodnjo izdelkov višje kakovosti

Trajanje projekta: november 2019 - november 2022

Projekt financira Evropski kmetijski sklad za razvoj podeželja v sklopu programa za razvoj podeželja (PRP)

Partnerji:

  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Murska Sobota (vodilni partner)
  • Kmetijski inštitut Slovenije
  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Novo mesto
  • Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj
  • KODILA d.o.o.
  • KMG Mikola Milan
  • KMG Žižek Jelka
  • PRIBINOVINA d.o.o.
  • JGZ Rinka
  • KMG Kuntarič Jože
  • KMG Dežman Štefan
  • KMG Kamenik Tončka

Opis projekta: 

V projektu se ukvarjamo s pogoji za vzpostavitev trajnostne verige med rejci prašičev in odkupovalcem oz. predelovalcem za predelavo prašičjega mesa v izdelke višje kakovosti. V ta namen bodo v sklopu projekta izvedeni različni preizkusi:

  • preizkus pitanja različnih genotipov prašičev na višje teže pod enakimi pogoji reje,
  • preizkus pitanja krškopoljskega prašiča z optimizacijo krmljenja,
  • preizkusi na partnerskih kmetijah, kjer bomo sisteme rej skušali optimizirati z uporabo obstoječe tehnologije in razpoložljivih krmnih virov.

Pri vseh preizkusih bo izpeljana evalvacija kakovosti produktov (prašič, meso, izdelki), na podlagi proizvodnih rezultatov pa izdelana ocena ekonomičnosti ter pripravljen poslovni model reje prašičev za proizvodnjo izdelkov višje kakovosti. Izvedene bodo tudi aktivnosti prenosa znanja do uporabnikov.

Cilj projekta: 

S sodelovanjem v trikotniku znanja med kmetijskimi gospodarstvi, svetovalnimi in raziskovalnimi institucijami ter predelovalno industrijo razviti sistem pitanja prašičev na višjo težo za predelavo mesa v izdelke višje kakovosti. 

Pričakovani rezultati:

  • Postavitev sodobnega sistema pitanja prašičev na višjo težo.
  • Izboljšati znanje kmetov, kmetijskih svetovalcev in ostalih strokovnjakov o sistemu pitanja na višjo težo.
  • Izboljšana tehnologija predelave mesa v izdelke višje kakovosti.
  • Gospodarnejša reja prašičev pitanih na višjo težo.
  • Dostop do tehnoloških in ekonomskih podatkov preko elektronske aplikacije.