Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 30° Ljubljana
      pretežno jasno
      Vlaga: 49%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 29° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 48%
      Hitrost vetra: 7km/h
    • 27° Celje

      Vlaga: 69%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 30° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 52%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 28° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 55%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 27° Postojna
      jasno
      Vlaga: 63%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 30° Portorož - letališče
      pretežno jasno
      Vlaga: 52%
      Hitrost vetra: 11km/h
    • 31° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 48%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 24° Rateče

      Vlaga: 61%
      Hitrost vetra: 4km/h

Napoved za Slovenijo

danes 10.08. 18°/31° pretežno jasno
Torek 11.08. 18°/30° delno oblačno, plohe
Sreda 12.08. 20°/28° pretežno oblačno, plohe
Četrtek 13.08. 18°/29° delno oblačno, plohe
Petek 14.08. 17°/29° delno oblačno, plohe
  • 10.08. - 12.08.
  • 13.08. - 15.08.
Vir: ARSO

Dr. Klemen Lisjak prejel Puhovo priznanje za leto 2014

Prejemniki Zoisovih nagrad in priznanj ter Puhovih priznanj za leto 2014

Prejemniki Zoisovih nagrad in priznanj ter Puhovih priznanj za leto 2014

V petek, 21. novembra 2014, so v Kongresnem centru Brdo podelili Zoisove nagrade in priznanja ter Puhova priznanja za znanstvene dosežke za leto 2014. Dr. Klemen Lisjak s Kmetijskega inštituta Slovenije je prejel Puhovo priznanje za uvajanje znanstvenih izsledkov v gospodarsko prakso, in sicer za razvoj novega sistema za stiskanje grozdja z avtomatiziranim dodajanjem enoloških sredstev med samim stiskanjem.

Raziskovalec dr. Klemen Lisjak z Oddelka za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo se ukvarja z aromatiko grozdja in vina, vpeljavo analiznih metod ter z novimi tehnologijami predelave grozdja.

»Dosežki dr. Klemna Lisjaka kažejo na prenos novega znanja v prakso pri vpeljevanju naprednejših tehnologij v pridelavi vina. V sodelovanju s podjetjem Škrlj, d. o. o. so razvili nov, inteligentni in tehnološko izboljšan sistem stiskanja grozdja, ki omogoča avtomatsko in natančno odmerjanje enoloških sredstev v boben stiskalnice že med samim stiskanjem grozdja. S tem se izboljša kakovost mošta, predvsem frakcij višjih nadtlakov. Rezultat razvoja je nova stiskalnica UltraPRESS, pri kateri sta sistem odmerjanja in inteligentni krmilnik novost na svetovnem trgu. Za to razvojno delo je bil podeljen nacionalni patent, v obravnavi pa je tudi mednarodni. Dosežke sodelovanja je podjetje Škrlj, d. o. o. uporabilo za optimiziranje opreme in tehnologije stiskalnic, kar je povečalo njegovo proizvodnjo ter dvignilo raven ponudbe na domačem in svetovnem trgu«, je zapisano v obrazložitvi odbora za podelitev priznanja.

Priznanje ambasadorka znanosti Republike Slovenije je prejela izr. prof. dr. Urška Vrhovšek, mentorica več doktorantov in nekdanja sodelavka Kmetijskega inštituta Slovenije.

Slavnostni govornik, predsednik vlade dr. Miro Cerar, je izpostavil pomen povezovanja raziskovalne sfere z gospodarstvom pri razvoju celotne družbe. Poudaril je vlogo znanosti kot najboljši temelj za kakovostno izobraževanje in obenem njeno poslanstvo pri razvoju idej do inovacij in izumov.

Odbor za podelitev nagrad in priznanj za leto 2014 je podelil še Zoisovi nagradi za vrhunske dosežke na posameznih področjih znanosti in raziskovanja, pet Zoisovih priznanj za pomembne znanstvene dosežke, Puhovo priznanje za prenos znanstvenih dognanj v gospodarsko prakso, priznanji ambasador znanosti Republike Slovenije ter nagradi za življenjsko delo.

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije