Ogled postopka hladnega stiskanja grozdnih pečk za pridobivanje olja
Stranski produkt stiskanja grozdnih pečk se uporablja za različne namene
Stiskalnica AIS P 60 v delovanju
V soboto, 29. avgusta 2020 so okviru Dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov v Hiši vin Kokol (Ciglence, Spodnji Duplek v bližini Maribora) sodelavci Oddelka za kmetijsko tehniko in energetiko predstavili postopek mehanske ekstrakcije oljnic in grozdnih pečk s tehnologijo, razvito na Kmetijskem inštitutu Slovenije. V Hiši vin Kokol, kjer se tudi sami ukvarjajo s pridelavo olja iz grozdnih pečk, je bilo prikazano delovanje stiskalnice AIS P 60, ki omogoča hladno ter kombinirano hladno toplo stiskanje semena različnih oljnic, grozdnih pečk in orehov. Stiskalnica AIS P 60 omogoča majhno porabo energije in visoke izkoristke pri mehanski ekstrakciji oljnic in grozdnih pečk. V postopku hladnega stiskanja semena oljnic in grozdnih pečk se ne uporablja kemičnih snovi (organska topila), vhodna surovina pa se ne segreva. S tem dosegamo, da v pridobljenem olju ni ostankov organskih topil, poleg tega imajo olja višjo vsebnost antioksidacijskih snovi. Poleg konvencionalne uporabe (za stiskanje semena različnih oljnic na kmetijah in v manjših obratih) se stiskalnice v zadnjem obdobju vse bolj uveljavljajo tudi na vinogradniško usmerjenih kmetijah za mehansko ekstrakcijo grozdnih pečk.
Hiša vin Kokol, kjer so sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije prikazali hladno stiskanje grozdnih pečk, je na glasovanju javnosti v okviru dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov prejela največ glasov. Več na tej povezavi