Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 23° Ljubljana

      Vlaga: 48%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 21° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 48%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 21° Celje

      Vlaga: 52%
      Hitrost vetra: 7km/h
    • 21° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 49%
      Hitrost vetra: 0km/h
    • 21° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 56%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 20° Postojna
      zmerno oblačno
      Vlaga: 56%
      Hitrost vetra: 14km/h
    • 24° Portorož - letališče
      pretežno jasno
      Vlaga: 48%
      Hitrost vetra: 11km/h
    • 25° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 45%
      Hitrost vetra: 10km/h
    • 17° Rateče

      Vlaga: 57%
      Hitrost vetra: 7km/h

Napoved za Slovenijo

danes 20.09. 9°/23° pretežno jasno
Ponedeljek 21.09. 11°/24° delno oblačno
Torek 22.09. 14°/22° pretežno oblačno, dež
Sreda 23.09. 15°/23° delno oblačno, plohe
Četrtek 24.09. 15°/23° delno oblačno, dež
  • 20.09. - 22.09.
  • 23.09. - 25.09.
Vir: ARSO

Predstavitev hladnega stiskanja grozdnih pečk

 Ogled postopka hladnega stiskanja grozdnih pečk za pridobivanje olja

Ogled postopka hladnega stiskanja grozdnih pečk za pridobivanje olja

Stranski produkt stiskanja grozdnih pečk se uporablja za različne namene

Stranski produkt stiskanja grozdnih pečk se uporablja za različne namene

Stiskalnica AIS P 60 v delovanju

Stiskalnica AIS P 60 v delovanju

V soboto, 29. avgusta 2020 so okviru Dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov v Hiši vin Kokol (Ciglence, Spodnji Duplek v bližini Maribora) sodelavci Oddelka za kmetijsko tehniko in energetiko predstavili postopek mehanske ekstrakcije oljnic in grozdnih pečk s tehnologijo, razvito na Kmetijskem inštitutu Slovenije. V Hiši vin Kokol, kjer se tudi sami ukvarjajo s pridelavo olja iz grozdnih pečk, je bilo prikazano delovanje stiskalnice AIS P 60, ki omogoča hladno ter kombinirano hladno toplo stiskanje semena različnih oljnic, grozdnih pečk in orehov. Stiskalnica AIS P 60 omogoča majhno porabo energije in visoke izkoristke pri mehanski ekstrakciji oljnic in grozdnih pečk. V postopku hladnega stiskanja semena oljnic in grozdnih pečk se ne uporablja kemičnih snovi (organska topila), vhodna surovina pa se ne segreva. S tem dosegamo, da v pridobljenem olju ni ostankov organskih topil, poleg tega imajo olja višjo vsebnost antioksidacijskih snovi. Poleg konvencionalne uporabe (za stiskanje semena različnih oljnic na kmetijah in v manjših obratih) se stiskalnice v zadnjem obdobju vse bolj uveljavljajo tudi na vinogradniško usmerjenih kmetijah za mehansko ekstrakcijo grozdnih pečk.  

Hiša vin Kokol, kjer so sodelavci Kmetijskega inštituta Slovenije prikazali hladno stiskanje grozdnih pečk, je na glasovanju javnosti v okviru dnevov odprtih vrat slovenskih kmetij in podeželskih projektov prejela največ glasov. Več na tej povezavi

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije