Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 23° Ljubljana
      pretežno jasno
      Vlaga: 62%
      Hitrost vetra: 1km/h
    • 26° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 54%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 26° Celje

      Vlaga: 59%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 26° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 56%
      Hitrost vetra: 7km/h
    • 25° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 57%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 25° Postojna
      jasno
      Vlaga: 61%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 25° Portorož - letališče
      pretežno jasno
      Vlaga: 69%
      Hitrost vetra: 12km/h
    • 27° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 54%
      Hitrost vetra: 9km/h
    • 25° Rateče

      Vlaga: 51%
      Hitrost vetra: 5km/h

Napoved za Slovenijo

danes 16.09. 13°/28° pretežno jasno
Torek 17.09. 15°/28° delno oblačno, plohe
Sreda 18.09. 14°/16° pretežno oblačno, plohe
Četrtek 19.09. 9°/19° delno oblačno
Petek 20.09. 7°/18° pretežno jasno
  • 16.09. - 18.09.
  • 19.09. - 21.09.
Vir: ARSO

Programska skupina Agrobiodiverziteta

P4-0072, nosilec izr. prof. dr. Vladimir Meglič 

Sklop raziskovalnega programa Agrobiodiverziteta vključuje kmetijske rastline in živali ter njihove divje sorodnike in vrste, ki so z njimi v kakršni koli povezavi (opraševalci, simbionti, škodljivci, paraziti, predatorji …). Ukvarjamo se z raziskavami kakovosti kmetijskih proizvodov in hrane v odvisnosti od dejavnikov primarne proizvodnje, še posebej genetskih dejavnikov (pasma, hibridi, genetski markerji itd.), pa tudi načinov pridelave, ki sami ali v medsebojni interakciji pogojujejo agrobiodiverziteto in posledično kakovost kmetijskih produktov. Raziskave, usmerjene v gensko strukturo populacij, omogočajo vpogled in razumevanje ekoloških in evolucijskih procesov ter prispevajo teoretična in praktična izhodišča za razvoj učinkovitih in okolju prijaznih metod za kontrolo ekonomsko pomembnih škodljivih organizmov ter hitrejše prilagajanje podnebnim spremembam.

V skupini Agrobiodiverziteta sodelujejo raziskovalci dveh oddelkov, z namenom kompleksnejšega pristopa pri raziskavah. Skupna področja raziskovalnih skupin so predvsem raziskave v okviru dela z genskimi viri, razvoj metod in orodij za žlahtnjenje kmetijskih rastlin, študij genoma, biologije rastlin in patogenov ter fiziološke raziskave.

Raziskave na področju agrobiodiverzitete tako povezujejo temeljna področja genetike, populacijske genetike, biokemije in fiziologije rastlin, vključno s proučevanjem škodljivih organizmov in s praktičnimi potrebami razvoja tehnologij v kmetijstvu, integriranega varstva rastlin, varovanja okolja in pridelave kakovostne ter varne hrane. Proučujemo biologijo abiotskega in biotskega stresa, bionomijo škodljivih organizmov, njihovo obvladovanje, interakcije med organizmi ter vplive okolja na razvoj, širjenje in epidemiologijo škodljivih organizmov. Pri izbranih kmetijskih rastlinah z različnimi tehnološko tehničnimi pristopi, žlahtnjenjem in modernimi genetskimi tehnologijami pospešujemo odkrivanje in vključevanje novih genov ter načinov pridelave hrane.

Mednarodna prepoznavnost in kontinuiteta v znanstveno-raziskovalnem delu se kaže v uspešnem vključevanju v EU-projekte in drugih oblikah sodelovanja ter številnih znanstvenih objavah v vodilnih revijah.


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije