Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 14° Ljubljana

      Vlaga: 65%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 10° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 69%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 8° Celje

      Vlaga: 83%
      Hitrost vetra: 1km/h
    • 12° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 61%
      Hitrost vetra: 0km/h
    • 12° Novo mesto
      pretežno oblačno
      Vlaga: 74%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 9° Postojna
      pretežno oblačno
      Vlaga: 82%
      Hitrost vetra: 1km/h
    • 14° Portorož - letališče
      oblačno
      Vlaga: 84%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 14° Nova Gorica
      pretežno oblačno
      Vlaga: 75%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 8° Rateče

      Vlaga: 72%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 23.04. 5°/22° delno oblačno
Sreda 24.04. 9°/13° oblačno, dež
Četrtek 25.04. 10°/21° pretežno oblačno, dež
Petek 26.04. 9°/23° delno oblačno, plohe
Sobota 27.04. 12°/22° delno oblačno, plohe
  • 23.04. - 25.04.
  • 26.04. - 28.04.
Vir: ARSO

Programska skupina Trajnostno kmetijstvo

P4-0133, nosilka doc. dr. Marjeta Čandek Potokar

Program je organiziran v specializiranih delovnih skupinah z dvema stebroma raziskav. Prvi se nanaša na kvantitativne in kvalitativne vidike proizvodnje hrane (živinoreja, čebelarstvo, sadjarstvo, jagodičje, vinogradništvo in vinarstvo), drugi proučuje okoljsko problematiko (optimizacija tehnologij pridelave v smeri izboljšanega varstva rastlin, smotrne izrabe energije, varstva vode in tal ter preprečevanja izpustov toplogrednih plinov).

V Sloveniji prispeva več kot 50 % bruto kmetijske proizvodnje živinoreja (še posebej govedoreja), kar kaže na pomen raziskav za konkurenčnost sektorja. Poudarek je na raziskavah, povezanih z  dobrim počutjem živali, potrošniškimi vidiki, proizvodi posebne kakovosti (tradicionalni, geografsko zaščiteni), rejskimi cilji, prilagajanjem na podnebne spremembe, kot tudi na uporabi novejših, hitrih tehnik (npr. NIRS) za ocenjevanje kvalitativnih lastnosti proizvodov. Poudarek raziskav v čebelarstvu je na dejavnikih, ki vplivajo na fiziologijo in vitalnost posameznih čebel ter čebeljih družin, z namenom zmanjšati pogostnost nenadnih smrti čebeljih družin. V sadjarstvu so raziskave usmerjene v temeljne probleme izmenične rodnosti ter s tem povezane količine in kakovosti pridelka jablane. Pri jagodičju se posvečamo vplivu dušičnih gnojil ter mikrobiološke aktivnosti tal na kakovost plodov (aroma, okus). Raziskave vinogradniških in vinarskih tehnologij so osredotočene na fiziološki odziv vinske trte na vinogradniške tehnike in posledično na kakovost vina, ki je predmet raziskav tudi z vidika različnih enoloških dejavnikov. 

Povezavo kmetijstva s področjem zdravja ljudi pa predstavljajo metabolomske raziskave bioaktivnih spojin na tkivnih in živalskih modelih. Z raziskavami ocenjujemo okoljski odtis različnih proizvodnih sistemov v živalski in rastlinski proizvodnji. Prispevek k reševanju okoljske problematike v kmetijski proizvodnji predstavljajo tudi raziskave v podporo varnejši uporabi kemijskih zaščitnih sredstev in tehničnim izboljšavam pri njihovi aplikaciji. Ostanki herbicidov, pesticidov so spremljani v zemlji, vodi, kmetijskih proizvodih, kot tudi na neciljnih organizmih, kot je čebela. Končni cilj je ohranjanje naravnih virov, ki jih spremljamo s pomočjo metod geografskega informacijskega sistema in modeliranja.
Izrazita interdisciplinarnost programske skupine predstavlja sintezo raziskovalcev s področja fiziologije razvoja kmetijskih rastlin, varstva rastlin, detekcije fitofarmacevtskih sredstev, prehranske vrednosti rastlin, nadalje s področja razvoja kmetijske mehanizacije, prehrane živali in rabe prostora.


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije