dr. Klemen Lisjak

doktorat živilskih znanosti; univ. dipl. inž. živ. teh. Asistent z doktoratom Oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo aromatika grozdja in vina, nove tehnologije predelave grozdja, kisik, senzorika vina Raziskovalci +386 (0)1 280 51 70 klemen.lisjak@kis.si

Delovne izkušnje

od leta 2004 zaposlen na Kmetijskem inštitutu Slovenije

Strokovna izpopolnjevanja

  • Delo v Angove's winery v Avstraliji (deseta največja klet v Avstraliji)
  • Poskusi v kleti Pojer e Sandri v Trentinu
  • Delovni obisk v kleti Montana (Brancot) winery v Novi Zelandiji, Concha y Toro v Čilu, KVW winery v Južni Afriki
  • Delo v vinski kleti Tikveš v Makedoniji
  • Poskusi na domači kmetiji Lisjak (12ha vinogradov) v Vipavski dolini

Sodelovanje na projektih

  • CRP projekt: 'Vpliv kisika v novih tehnologijah vinifikacije belih in rdečih sort'
  • Projekt UltraPRESS, sofinanciran iz EU sredstev
  • Projekt Agrotur, sofinanciran iz čezmejnega sodelovanja Slovenija Italija 2007-2013
  • Projekt WINEPOLL, Eureka Eurostars (FP7)
  • Projekt 'Pomoč pri postavitvi sistema za akreditacijo enoloških laboratorijev v Skopju in Podgorici'; projekt sofinanciran iz sklada mednarodnega razvojnega sodelovanja RS za države Z Balkana
  • Projekt 'Približevanje pooblaščenega laboratorija za enologijo v Črni gori zahtevam evropskih pravilnikov in zakonodaji za področje grozdja in vina'; projekt sofinanciran iz sklada mednarodnega razvojnega sodelovanja RS za države Z Balkana
  • Projekt 'Vina Balkana in Jadrana'; projekt sofinanciran iz sklada mednarodnega razvojnega sodelovanja RS za države Z Balkana
  • Projekt Malvasia Touristra, sofinanciran iz čezmejnega sodelovanja Slovenija Hrvaška 2007-2013
  • Projekt VISO, sofinanciran iz čezmejnega sodelovanja Slovenija Italija 2007-2013

Kratek življenjepis

  • 1997-2002: dodiplomski študij na Univerzi v Ljubljani: Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo
  • 2002-2007: podiplomski študij na Univerzi v Ljubljani: Biotehniška fakulteta, Oddelek za živilstvo

Znanstveno in strokovno področje

  • Poskusi na hiperreduktivnem stiskanju grozdja na Istituto Agrario San Michele all Adige v Trentinu (Italiji)
  • Poskusi na mikrooksigenaciji rdečih vin in oksidaciji belih vin na University of Stellenbosch (Južna Afrika)
  • Izpopolnjevanje na temo hlapnih tiolov in metoksipirazinov na University of Auckland (Nova Zelandija)
  • Poskusi o vplivih vinogradniških tehnologij na vsebnost sekundarnih metabolitov sorte Sauvignon na University of Stellenbosch (Južna Afrika)
  • Obiski Centros des Aromas (Santiago University, Čile), Talca Univeristy (Čile), INRA Montpellier (Francija), Marlborough Research Centre (Nova Zelandija), Univerza v Podgorici (Črna Gora), Univerza v Skopju (Makedonija)

Pedagoško delo

Predavatelj na Univerzi v Novi Gorici: Sodobne tehnike v vinarstvu

Dosežki in nagrade

Nagrada za prispevek k trajnostnemu razvoju družbe za leto 2010, Javni sklad RS za razvoj kadrov in štipendije: izvirni znanstveni članek:  JANEŠ, Lucija, LISJAK, Klemen, VANZO, Andreja. Determination of glutathione content in grape juice and wine by high performance liquid chromatography with fluorescence detection. Analytica chimica acta. 2010, vol. 674, iss. 2, str. 239-242,

Izbrana dela

JANEŠ, Lucija, LISJAK, Klemen, VANZO, Andreja. Determination of glutathione content in grape juice and wine by high performance liquid chromatography with fluorescence detection. Analytica chimica acta, ISSN 0003-2670. [Print ed.], 2010, vol. 674, iss. 2, str. 239-242, doi: 10.1016/j.aca.2010.06.040. [COBISS.SI-ID 3347048],
 

DU TOIT, Wessel Johannes, LISJAK, Klemen, STANDER, Maria, PREVOO, Desiree. Using LC-MSMS to assess glutathione levels in South African white grape juices and wines made with different levels of oxigen. Journal of agricultural and food chemistry, ISSN 0021-8561, 2007, vol. 55, str. 2765-2769. [COBISS.SI-ID 2373224],
 

ŠUKLJE, Katja, LISJAK, Klemen, BAŠA ČESNIK, Helena, JANEŠ, Lucija, DU TOIT, Wessel Johannes, COETZEE, Zelmari, VANZO, Andreja, DELOIRE, Alain. Classification of grape berries according to diameter and total soluble solids to study the effect of light and temperature on methoxypyrazine, Glutathione, and hydroxycinnamate evolution during ripening of Sauvignon blanc (Vitis vinifera L.). Journal of agricultural and food chemistry, ISSN 0021-8561, 2012, vol. 60, iss. 37, str. 9434-9461. http://dx.doi.org/10.1021/jf3020766, doi: 10.1021/jf3020655. [COBISS.SI-ID 3918184],
 

ŠUKLJE, Katja, ANTALICK, Guillaume, COETZEE, Zelmari, SCHMIDTKE, Leigh, BAŠA ČESNIK, Helena, BRANDT, Jeane, DU TOIT, Wessel Johannes, LISJAK, Klemen, DELOIRE, Alain. Effect of leaf removal and ultraviolet radiation on the composition and sensory perception of Vitis vinifera L. cv. Sauvignon Blanc wine. Australian journal of grape and wine research, ISSN 1322-7130, 2014, vol. 20, iss. 2, str. 223-233, doi: 10.1111/ajgw.12083. [COBISS.SI-ID 4475240],
 

ŠUKLJE, Katja, BAŠA ČESNIK, Helena, JANEŠ, Lucija, KMECL, Veronika, VANZO, Andreja, DELOIRE, Alain, SIVILOTTI, Paolo, LISJAK, Klemen. The effect of leaf area to yield ratio on secondary metabolites in grapes and wines of Vitis vinifera L. cv. Sauvignon blanc. Journal international des sciences de la vigne et du vin, ISSN 1151-0285, 2013, vol. 47, no. 2, str. 83-97. [COBISS.SI-ID 4234600],

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije