doc. dr. Katja Šuklje Antalick

znanstveni sodelavec Oddelek za sadjarstvo, vinogradništvo in vinarstvo Abiotični stres, metaboliti vinske trte, hlapne spojine, javna služba v vinogradništvu Raziskovalci +386 (0)1 280 52 74 katja.suklje@kis.si

Delovne izkušnje

2010-2013 Oddelek za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Stellenboschu, Južna Afrika, (del doktorskega študija)

2013-2016  Nacionalni center za vino in grozdje, Charles Sturt Univerza, Avstralija, (po doktorski sodelavec)

2016-2018  Center za raziskave vina in Visoka šola za vinogradništvo Univerze v Novi Gorici,

vinska klet Timo Myer Avstralija.

Strokovna izpopolnjevanja

3 mesece v metabolomskem laboratoriju prof. dr. Urške Vrhovšek v Foundaciji Edmund Mach, Italija

Sodelovanje na projektih

  • Multidisciplinarni pristop k čiščenuju odpadnih voda in ponovne uporabe v kmetijstvu (2018-2020). Projekt financira ARRS in Izraelska agencije za raziskave.
  • Integracija podatkov za maksimizacijo  –omics tehnik in izboljšanje znanja o vinski trti (INTEGRAPE) (2018-2022), sofinanciran iz EU sredstev
  • Priložnosti za okolju prijazno vinogradništvo: optimizacija porabe vode in introdukcija novih podlag in sort vinske trte (ENVIROS) (2017-2020), sofinanciran iz EU sredstev
  • Razvoj aplikacije na telefonu za informiranje o volumnu grozdnih jagod in potencialnem optimalnem obdobju trgatve (2015-2018). Projekt financiral Wine Avstralija
  • Optimiziranje kakovosti in vrednosti grozdja za izboljšanje profitnosti in obstojnosti vinogradništva (2013 – 2016).Projekt financiral Wine Avstralija

Kratek življenjepis

2010-2013 Oddelek za vinogradništvo in vinarstvo Univerze v Stellenboschu, Južna Afrika, (del doktorskega študija)

2013-2016  Nacionalni center za vino in grozdje, Charles Sturt Univerza, Avstralija, (po doktorski sodelavec)

2016-2018  Center za raziskave vina in Visoka šola za vinogradništvo Univerze v Novi Gorici,

vinska klet Timo Myer Avstralija.

Znanstveno in strokovno področje

abiotični stres, metaboliti  vinske trte, hlapne spojine, javna služba v vinogradništvu

Pedagoško delo

Nosilka predmetov Osnove vinogradništva in Vinogradništvo na Visoki šoli za vinogradništvo in vinarstvo na Univerzi v Novi Gorici

Dosežki in nagrade

Avtorica najboljšega posterja v sekciji št. III Aktivne spojine in vinogradniška opravila 3. izdaje mednarodne serije konferenc Wine Active Compounds

Izbrana dela

ŠUKLJE, Katja, CARLIN, Silvia, STANSTRUP, Jan, ANTALICK, Guillaume, BLACKMAN, John W., MEEKS, Campbell, DELOIRE, Alain, SCHMIDTKE, Leigh, VRHOVŠEK, Urška. Unravelling wine volatile evolution during Shiraz grape ripening by untargeted HS-SPME-GC x GC-TOFMS. Food chemistry, 2019, vol. 277, str. 753-765, doi: 10.1016/j.foodchem.2018.10.135.

 

CHOU, Hsiao-Chi, ŠUKLJE, Katja, ANTALICK, Guillaume, SCHMIDTKE, Leigh, BLACKMAN, John W. Late-season Shiraz berry dehydration that alters composition and sensory traits of wine. Journal of agricultural and food chemistry, 2018, vol. 66, iss. 29, str. 7750-7757, doi: 10.1021/acs.jafc.8b01646.

 

ROSSOUW, Gerhard C., ORCHARD, Beverley A., ŠUKLJE, Katja, SMITH, Jason P., BARRIL, Celia, DELOIRE, Alain, HOLZAPFEL, Bruno P. Vitis vinifera root and leaf metabolic composition during fruit maturation : implications of defoliation. Physiologia Plantarum, 2017, vol. 161, iss. 4, str. 434-450 doi: 10.1111/ppl.12604.

 

ŠUKLJE, Katja, ANTALICK, Guillaume, COETZEE, Zelmari, SCHMIDTKE, Leigh, BAŠA ČESNIK, Helena, BRANDT, Jeane, DU TOIT, Wessel Johannes, LISJAK, Klemen, DELOIRE, Alain. Effect of leaf removal and ultraviolet radiation on the composition and sensory perception of Vitis vinifera L. cv. Sauvignon Blanc wine. Australian journal of grape and wine research, 2014, vol. 20, iss. 2, str. 223-233, doi: 10.1111/ajgw.12083.

 

ŠUKLJE, Katja, ANTALICK, Guillaume, BUICA, Astrid, LANGLOIS, Jennifer, COETZEE, Zelmari, GOUOT, Julia, SCHMIDTKE, Leigh, DELOIRE, Alain. Clonal differences and impact of defoliation on Sauvignon blanc (Vitis vinifera L.) wines : a chemical and sensory investigation. Journal of the science of food and agriculture, 2016, vol. 96, no. 3, str. 915-926, doi: 10.1002/jsfa.7165.

Nazaj