izr. prof. dr. Marjeta Čandek-Potokar

dipl.ing.kmet. Oddelek za živinorejo živinoreja, kakovost živalskih proizvodov Raziskovalci +386 (0)1 280 51 24 meta.candek-potokar@kis.si

Delovne izkušnje

Od leta 1988 sem zaposlena na Kmetijskem inštitutu Slovenije na Oddelku za živinorejo, na delovnem mestu znanstvene svetnice. Področje raziskav povezano s kakovostjo in varnostjo živalskih produktov.

Sodelovanje na projektih

Vodja evropskega projekta TREASURE 634476 Diversity of local pig breeds and production systems for high quality traditional products and sustainable pork chains

Vodja nacionalnih projektov (V4-1417 Tehnologije reje prašičev in uporaba alternativnih krmil in naravnih dodatkov za namene proizvodov višje kakovosti v konvencionalnih in ekoloških rejah, L4-521 Reja merjaščkov in imunokastracija: raziskave ukrepov za zmanjšanje vonja po merjascu in novih problemov kakovosti proizvodov, V4-0301 Razvoj metod za ocenjevanje mesnatosti prašičev, L4-1188 Primernost genotipa prašičev za predelavo v pršut, V4-0864 Tržne možnosti prekmurske šunke. L4-6376 Uporabnost NIRS za ocenjevanje kakovosti mesa , L4-9468 Uporaba genetskih markerjev za rejo prašičev primernih za pršut z nižjo vsebnostjo soli)

Odgovorni znanstvenik slovenskega partnerja v EU projektih (EUPIGCLASS na področju klasifikacije prašičjih trupov, TRUEFOOD inovacije v proizvodnji tradicionalne hrane, YOUNG-TRAIN mentorstvo mladim znanstvenikom s področja kakovosti in varnosti mesa).

Mednarodna vpetost: EU projekti, bilateralno sodelovanje (program PROTEUS) z inštitutom INRA (F); druge oblike bilateralnih sodelovanj z DMRI (DK), IRTA (E), Animalia (N), IFIP (F)

Strokovna aktivnost:

a) članica strokovnega sveta priznane rejske organizacije za prašiče, b) z imenovanjem ministra pristojnega za kmetijstvo članica komisije za oceno vlog za priznanje geografskega poimenovanja oziroma tradicionalnega ugleda za meso in mesne izdelke, c) slovenska predstavnica v ekspertni skupini za klasifikacijo pri Pig Meat Management Comitee (EC), d) strokovna presojevalka za področje klasifikacije klavnih trupov pri Slovenski akreditaciji, e) članica uredniškega odbora slovenske revije Reja prašičev in mednarodne revije Research in Pig Breeding.

Kratek življenjepis

Leta 1988 sem zaključila študij zootehnike na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, in nadaljevala s podiplomskim študijem. Magistrski študij sem opravila v Franciji (Université Blaise Pascal, Clérmont-Ferrand), eksperimentalni del na inštitutu INRA St. Gilles s teme kvantifikacije glikogena v mišičnih vlaknih pri prašiču. Doktorat znanosti s področja živilstva sem zaključila leta 1997 na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani z nalogo Biokemične, histološke in teksturne lastnosti dolge hrbtne mišice prašičev različne teže in starosti.

Znanstveno in strokovno področje

Prašičereja
Klavna kakovost
Kakovost mesa

Pedagoško delo

Od 2004 habilitirana kot docentka na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, na področju Klavna kakovost in predelava mesa kot nosilka ali sonosilka pri treh predmetih

Izbrana dela

Bibliografija zajema 57 znanstvenih člankov (večina v revijah z IF), preko 50 strokovnih člankov ter številne kongresne prispevke in strokovne monografije.

Nazaj

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije