prof. dr. Marjeta Čandek-Potokar

dipl. ing. kmet. Oddelek za živinorejo živinoreja, kakovost živalskih proizvodov Raziskovalci +386 (0)1 280 51 24 meta.candek-potokar@kis.si

Delovne izkušnje

Od leta 1988 sem zaposlena na Kmetijskem inštitutu Slovenije na Oddelku za živinorejo, na delovnem mestu znanstvene svetnice. Področje raziskav povezano s kakovostjo in varnostjo živalskih produktov.

Sodelovanje na projektih

Vodja evropskega projekta TREASURE 634476 Diversity of local pig breeds and production systems for high quality traditional products and sustainable pork chains

Vodja nacionalnih projektov (V4-1417 Tehnologije reje prašičev in uporaba alternativnih krmil in naravnih dodatkov za namene proizvodov višje kakovosti v konvencionalnih in ekoloških rejah, L4-521 Reja merjaščkov in imunokastracija: raziskave ukrepov za zmanjšanje vonja po merjascu in novih problemov kakovosti proizvodov, V4-0301 Razvoj metod za ocenjevanje mesnatosti prašičev, L4-1188 Primernost genotipa prašičev za predelavo v pršut, V4-0864 Tržne možnosti prekmurske šunke. L4-6376 Uporabnost NIRS za ocenjevanje kakovosti mesa , L4-9468 Uporaba genetskih markerjev za rejo prašičev primernih za pršut z nižjo vsebnostjo soli)

Odgovorni znanstvenik slovenskega partnerja v EU projektih (EUPIGCLASS na področju klasifikacije prašičjih trupov, TRUEFOOD inovacije v proizvodnji tradicionalne hrane, YOUNG-TRAIN mentorstvo mladim znanstvenikom s področja kakovosti in varnosti mesa).

Mednarodna vpetost: EU projekti, bilateralno sodelovanje (program PROTEUS) z inštitutom INRA (F); druge oblike bilateralnih sodelovanj z DMRI (DK), IRTA (E), Animalia (N), IFIP (F)

Strokovna aktivnost:

a) članica strokovnega sveta priznane rejske organizacije za prašiče, b) z imenovanjem ministra pristojnega za kmetijstvo članica komisije za oceno vlog za priznanje geografskega poimenovanja oziroma tradicionalnega ugleda za meso in mesne izdelke, c) slovenska predstavnica v ekspertni skupini za klasifikacijo pri Pig Meat Management Comitee (EC), d) strokovna presojevalka za področje klasifikacije klavnih trupov pri Slovenski akreditaciji, e) članica uredniškega odbora slovenske revije Reja prašičev in mednarodne revije Research in Pig Breeding.

Kratek življenjepis

Leta 1988 sem zaključila študij zootehnike na Biotehniški fakulteti v Ljubljani, in nadaljevala s podiplomskim študijem. Magistrski študij sem opravila v Franciji (Université Blaise Pascal, Clérmont-Ferrand), eksperimentalni del na inštitutu INRA St. Gilles s teme kvantifikacije glikogena v mišičnih vlaknih pri prašiču. Doktorat znanosti s področja živilstva sem zaključila leta 1997 na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani z nalogo Biokemične, histološke in teksturne lastnosti dolge hrbtne mišice prašičev različne teže in starosti.

Znanstveno in strokovno področje

Prašičereja
Klavna kakovost
Kakovost mesa

Pedagoško delo

Od 2004 habilitirana kot docentka na Fakulteti za kmetijstvo in biosistemske vede Univerze v Mariboru, na področju Klavna kakovost in predelava mesa kot nosilka ali sonosilka pri treh predmetih

Izbrana dela

Bibliografija zajema 57 znanstvenih člankov (večina v revijah z IF), preko 50 strokovnih člankov ter številne kongresne prispevke in strokovne monografije.

Nazaj