Deželna vina s priznano geografsko oznako (DEŽELNA VINA PGO)

Deželno vino s priznano geografsko oznako  se v prometu lahko nahaja kot odprto ali originalno polnjeno (stekleničeno) vino. Odločba za odprto deželno vino PGO ima omejen rok trajanja 6 mesecev, odločba za stekleničeno deželno vino PGO pa je trajna.

ODVZEM VZORCA NA TERENU:

Vzorce za deželna vina PGO lahko pridelovalec dostavi sam ali po pošti na Kmetijski inštitut Slovenije. Lahko jih odda tudi našemu pooblaščencu za odvzem vzorcev na terenu (tel. 01 280 52 42 ali dejan.bavcar@kis.si). Če vzorce pridelovalec prinese/pošlje sam, mora za vsak vzorec dostaviti:

  • najmanj 3 steklenice z vsebnostjo vsaj 0,75 l,
  • identifikacijsko številko vina (iz prijave pridelka),
  • količino vina, ki jo prestavlja vzorec (l)  in
  • oznako posode, v kateri je shranjeno vino.

Ob oddaji vzorca za analizo vina je potrebno izpolniti SPREJEMNI LIST.

OBVEZNE ANALIZE:

Fizikalno-kemijske analize: dejanski alkohol (vol.%), skupni suhi ekstrakt (g/l), ekstrakt brez sladkorja (g/l), skupni sladkorji kot glukoza in fruktoza (g/l), relativna gostota pri 20 ºC (-), skupne kisline (g vinske kisline/l), hlapne kisline (g ocetne kisline/l), prosta žveplasta kislina (mg/l).

Deželno vino PGO mora izpolnjevati zahteve evropskih uredb in slovenskih pravilnikov glede fizikalno-kemijskih parametrov in biti senzorično ocenjeno z najmanj 14,1 točke po modificirani Buxbaumovi 20-točkovni metodi.

Kakovostna in vrhunska vina z zaščitenim geografskim poreklom (KAKOVOSTNA in VRHUNSKA VINA ZGP)

Kakovostno in vrhunsko vino z zaščitenim geografskim poreklom se v prometu lahko nahaja le kot originalno polnjeno (stekleničeno). Izdana določba za promet je trajna, kar velja tako za mirna vina kot peneča vina.

ODVZEM VZORCA NA TERENU:

Za kakovostna in vrhunska vina ZGP je obvezen odvzem vzorca s strani našega pooblaščenca za odvzem vzorcev neposredno v kleti pridelovalca vina, ki se izvede po predhodnem dogovoru (tel. 01 280 52 42 ali dejan.bavcar@kis.sii). Pooblaščenec ob prisotnosti pridelovalca za vsak vzorec odvzame/preveri:

  • 6 steklenic po vsaj 0,75 l (od katerih 2 zapečateni pusti pridelovalcu),
  • identifikacijsko številko vina iz prijave pridelka,
  • količino vina, ki jo predstavlja vzorec,  
  • oznako posode, v kateri se vino nahaja,
  • kletarsko evidenco in
  • zapisnik o pregledu dozorelosti grozdja (samo za vrhunska vina).

OBVEZNE ANALIZE:

Fizikalno-kemijske analize za mirna vina: dejanski alkohol (vol.%), skupni suhi ekstrakt (g/l), ekstrakt brez sladkorja (g/l), skupni sladkorji kot glukoza in fruktoza (g/l), relativna gostota pri 20 ºC (-), pH (-), skupne kisline (g vinske kisline/l), hlapne kisline (g ocetne kisline/l), prosta žveplasta kislina (mg/l), skupna žveplasta kislina (mg/l) in pepel (g/l). Za peneča in biser vina se dodatno določa še fosfate (mg/l), citronsko kislino (g/l), saharozo (g/l) in tlak ogljikovega dioksida pri 20 ºC (bar).

Kakovostno vino ZGP mora izpolnjevati zahteve evropskih uredb in slovenskih pravilnikov glede fizikalno-kemijskih parametrov in biti senzorično ocenjeno z najmanj 16,1 točke po modificirani Buxbaumovi 20-točkovni metodi (vrhunsko vino ZGP pa z vsaj 18,1 točke).

Vina z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja (VINA PTP)

V Sloveniji smo z oznako priznanega tradicionalnega poimenovanja (PTP) na evropskem nivoju zaščitili vina: cviček PTP, teran PTP in izbrani teran PTP, belokranjec PTP, metliška črnina PTP, bizeljčan - beli PTP ter bizeljčan - rdeči PTP.

ODVZEM VZORCA NA TERENU:

Izvaja se enako kot za kakovostna vina ZGP, preko našega pooblaščenca za odvzem vzorcev organizacije v kleti pridelovalca (tel. 01 280 52 42 ali dejan.bavcar@kis.si).

OBVEZNE ANALIZE:

Fizikalno-kemijske analize sovpadajo z zahtevanimi za kakovostna vina ZGP,  le pri teranu PTP se dodatno določa še vsebnost mlečne kisline (g/l).

Vino z oznako PTP mora glede fizikalno-kemijskih parametrov izpolnjevati zahteve, ki so podane v PTP pravilnikih za posamezna vina. Po modificirani Buxbaumovi 20-točkovni metodi morajo biti vina senzorično ocenjena z vsaj 15,0 točke za cviček PTP, s 16,3 točke belokranjec PTP, s 16,5 točke metliška črnina PTP, s 16,3 točke bizeljčan PTP, s 16,5 točke teran PTP in z 18,1 točke izbrani teran PTP. Sočasno morajo biti potrjene tudi njihove posebne senzorične karakteristike.