Naslov projekta: Genomski pristop za rejo na izboljšano kakovost mesa pri lokalni pasmi krškopoljskega prašiča
Šifra/SICRIS: Z4-60178
Obdobje: 1. 1. 2025 - 31. 12. 2026
Nosilec: dr. Klavdija Poklukar Žnidaršič, Kmetijski inštitut Slovenije
Programska skupina: Trajnostno kmetijstvo
Financer: ARIS
Vsebina in cilj projekta
Krškopoljski prašič je edina slovenska avtohtona pasma prašiča. Pasma postaja vse bolj pomembna pri rejcih, znanstvenikih in v družbi nasploh zaradi večje ozaveščenosti o ohranjanju fenotipske in genotipske biotske raznovrstnosti, boljše prilagojenosti pasme na različne krmne vire in okoljske razmere ter prednosti za predelavo v visoko-kakovostne tradicionalne mesnine. Vseeno pa krškopoljski prašič (tako kot tudi druge lokalne pasme prašičev) še vedno ostaja premalo raziskan. Poleg ohranjanja raznolikosti pasme, pa rejce zanima tudi izboljšanje lastnosti kakovosti mesa. To spodbuja potrebo po novih znanjih in raziskavah, kar pa je možno s fenotipskimi, genotipskimi ter transkriptomskimi orodji. Genetski parametri lastnosti kakovosti mesa in maščobe pri krškopoljskem prašiču še niso bili ocenjeni, vendar so bistveni za razvoj rejskega programa. Izziv pri krškopoljskem prašiču predstavlja tudi visoka frekvenca neželenega alela na RYR1 genu, ki ima negativen vpliv na nekatere lastnosti kakovosti mesa. Pri lokalni pasmi je potrebno posebno skrb posvetiti ohranjanju genetske raznolikosti ter preprečevanju parjenja v sorodstvu. Tudi vpliv načina reje vpliva na genetske mehanizme odgovorne za različno kakovosti mesa in maščobe, kar prav tako še ni bilo raziskano pri pasmi krškopoljski prašič.
Da bi odgovorili na omenjene vrzeli v znanju, so v projektu zastavljeni naslednji cilji:
- ocenjevanje možnosti za vključitev lastnosti kakovosti mesa v rejski program,
- raziskati razlike v izražanju genov v različnih sistemih reje in z različno prehrano s transkriptomskim (RNA-sekvenciranjem) pristopom ter
- diseminacija in uporaba dobljenih rezultatov.
V prvem delu bomo s pomočjo fenotipskih in genotipskih podatkov ocenili genetske parametre (genetske korelacije med lastnostmi, heritabiliteta) različnih lastnosti in na ta način preverili potencial pasme za rejo na izboljšano kakovost mesa. Naredili bomo asociacijsko analizo na ravni celotnega genoma z namenom odkrivanja novih polimorfizmov povezanih z lastnostmi kakovosti mesa. Prav tako bomo izvedli pilotno študijo, ki bo preučevala kako razviti rejski program s pomočjo prilagojene metode selekcije optimalnega prispevka. V drugem delu se bomo osredotočili na identifikacijo diferencialno izraženih genov s pomočjo RNA-sekvenciranja glede na način reje in z različno prehrano (krma z nizko vsebnostjo proteinov vs. krma s standardno vsebnostjo proteinov). Rezultati projekta bodo v pomoč pri razvoju rejskega programa krškopoljskega prašiča v povezavi s kakovostjo mesa in bodo pomagali pri oceni potencialnih prednosti/slabosti različne prehrane in reje na lastnosti kakovosti mesa pri krškopoljskem prašiču.