Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 14° Ljubljana
      oblačno
      Vlaga: 65%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 12° Maribor - letališče
      oblačno
      Vlaga: 78%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 10° Celje

      Vlaga: 80%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 13° Murska Sobota
      oblačno
      Vlaga: 60%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 11° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 80%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 11° Postojna
      oblačno
      Vlaga: 85%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 10° Portorož - letališče

      Vlaga: 87%
      Hitrost vetra: 12km/h
    • 11° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 92%
      Hitrost vetra: 0km/h
    • 9° Rateče

      Vlaga: 83%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 12.05. 9°/19° pretežno oblačno, dež
Torek 13.05. 8°/18° delno oblačno
Sreda 14.05. 6°/19° pretežno jasno
Četrtek 15.05. 8°/21° delno oblačno
Petek 16.05. 7°/16° delno oblačno
  • 12.05. - 14.05.
  • 15.05. - 17.05.
Vir: ARSO

Akademija o teranu in kraških produktih

06.11.2024 ob 11:00

Grad Štanjel

Vabljeni na tradicionalno Akademijo o teranu in kraških produktih, kjer vam bodo partnerji projekta AGROTUR+ predstavili skrivnosti terana in ostalih edinstvenih izdelkov Krasa ter vas popeljali skozi bogato kulturno dediščino regije. Ne zamudite tudi vodene degustacijske delavnice »FOOD LAB«, kjer boste lahko raziskovali gastronomske zaklade Krasa.

Vabljeni na Grad Štanjel 6. novembra 2024 ob 11.00 uri.


PROGRAM

10.30 Registracija udeležencev

11.00 Uvodni pozdrav

12.10 VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO

  • Značilnosti letnika 2024 in monitoring bolezni in škodljivcev v vinogradih na čezmejnem Krasu (Giovanni Bigot, Luca Dellisanti, Perleuve)
  • Dozorevanje in polifenolni potencial grozdja sorte 'refošk' letnika 2024 (Klemen Lisjak, Kmetijski inštitut Slovenije)
  • Mlečnokislinske bakterije v vinu teran (Lorena Butinar; Univerza v Novi Gorici)
  • Vino in zdravje: Nova spoznanja o pozitivnem delovanju antocianinov na zdravstvene kazalnike (Sabina Passamonti, Univerza v Trstu)

11.50 KRAŠKI BRINJEVEC IN BRKINSKI SLIVOVEC

  • Določevanje hlapnih spojin v Kraškem brinjevcu (Dejan Bavčar, Kmetijski inštitut Slovenije)
  • Kraški brinjevec in Brkinski slivovec: stanje in izzivi za prihodnost (Franc Jelušič, Društvo proizvajalcev Kraškega brinjevca/Brkinskega slivovca)

12.15 KRAŠKI PRŠUT

  • Mnenje potrošnikov o Kraškem pršutu v primerjavi z inovativnimi produkti (glede na pasmo, obliko, obrez pršuta) (Meta Čandek Potokar, Kmetijski inštitut Slovenije)
  • Kraški pršut v luči pričakovanj sodobnega potrošnika (Tadej Kaltnekar, Kras)

12.45 Odmor

13.30 FOOD LAB 

15.00 Zaključek dogodka in mreženje


Število mest za »FOOD LAB« delavnico je omejeno, vstop prost z obvezno predhodno prijavo na info@visitkras.info

PROGRAM

IZJAVA ZA JAVNOST

AGROTUR+ Akademija terana

Projekt AGROTUR+ financira program Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.

 

Nazaj