Vabljeni na tradicionalno Akademijo o teranu in kraških produktih, kjer vam bodo partnerji projekta AGROTUR+ predstavili skrivnosti terana in ostalih edinstvenih izdelkov Krasa ter vas popeljali skozi bogato kulturno dediščino regije. Ne zamudite tudi vodene degustacijske delavnice »FOOD LAB«, kjer boste lahko raziskovali gastronomske zaklade Krasa.
Vabljeni na Grad Štanjel 6. novembra 2024 ob 11.00 uri.
PROGRAM
10.30 Registracija udeležencev
11.00 Uvodni pozdrav
12.10 VINOGRADNIŠTVO IN VINARSTVO
-
Značilnosti letnika 2024 in monitoring bolezni in škodljivcev v vinogradih na čezmejnem Krasu (Giovanni Bigot, Luca Dellisanti, Perleuve)
-
Dozorevanje in polifenolni potencial grozdja sorte 'refošk' letnika 2024 (Klemen Lisjak, Kmetijski inštitut Slovenije)
-
Mlečnokislinske bakterije v vinu teran (Lorena Butinar; Univerza v Novi Gorici)
-
Vino in zdravje: Nova spoznanja o pozitivnem delovanju antocianinov na zdravstvene kazalnike (Sabina Passamonti, Univerza v Trstu)
11.50 KRAŠKI BRINJEVEC IN BRKINSKI SLIVOVEC
-
Določevanje hlapnih spojin v Kraškem brinjevcu (Dejan Bavčar, Kmetijski inštitut Slovenije)
-
Kraški brinjevec in Brkinski slivovec: stanje in izzivi za prihodnost (Franc Jelušič, Društvo proizvajalcev Kraškega brinjevca/Brkinskega slivovca)
12.15 KRAŠKI PRŠUT
-
Mnenje potrošnikov o Kraškem pršutu v primerjavi z inovativnimi produkti (glede na pasmo, obliko, obrez pršuta) (Meta Čandek Potokar, Kmetijski inštitut Slovenije)
-
Kraški pršut v luči pričakovanj sodobnega potrošnika (Tadej Kaltnekar, Kras)
12.45 Odmor
13.30 FOOD LAB
15.00 Zaključek dogodka in mreženje
Število mest za »FOOD LAB« delavnico je omejeno, vstop prost z obvezno predhodno prijavo na info@visitkras.info
PROGRAM
IZJAVA ZA JAVNOST
Projekt AGROTUR+ financira program Interreg VI-A Italija-Slovenija 2021-2027.