Seneno meso in mleko

EIP projekt: Seneno meso in mleko

 

 

Projekt EIP (Evropsko partnerstvo za inovacije) Seneno meso in mleko se izvaja v okviru ukrepa M16: Sodelovanje iz Programa razvoja podeželja 2014-2020, podukrepa 16.2: Razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij.

Vodilni partner: Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije

 

Vodja projekta: Boštjan Kosec bostjan.kosec@kgzs.si

Projektni partnerji: Kontaktna oseba Elektronski naslov
Kmetijski inštitut Slovenije Jože Verbič tajnistvo@kis.si
P-ino d.o.o. Janez Benedičič info@p-ino.si
Mlekarna Celeia d.o.o. Alenka Ivanšek info@mlekarna-celeia.si
Anton Kukenberger Anton Kukenberger toni.kukenberger@gmail.com
Matej Zadravec Matej Zadravec matejzadravec7@gmail.com
Žiga Kršinar Žiga Kršinar vevercek@gmail.com
Peter Apat Peter Apat zaseka@gmail.com
Gregor Ovsenik Gregor Ovsenik kmetija.odems@gmail.com
IKC - Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM Andreja Kolar info@ikc-um.si

 

 

Povzetek vsebine projekta

 

Seneno mleko in meso pomenita alternativno možnost za ohranitev prireje mleka in mesa na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

Vzpostaviti želimo celotno proizvodno verigo in z sodobnimi prodajnimi pristopi zagotoviti dostojno ceno kmetijskih pridelkov in izdelkov.

 

Iščemo koristi za  kmetije, ki ne škodujejo ostalim deležnikom ali prostoru.

 

 

Projektne aktivnosti so razdeljene na 3 stebre:

1. strategija

- ustanovitev gospodarskega subjekta (npr. d.o.o. ali GIZ,...),

- ustanovitev neprofitne organizacije (npr. združenje),

- vzpostavitev enotnega sistema certificiranja (shema kakovosti) in jasnih pravil,

- priprava izhodišč za SKP po letu 2020 in argumentacija za vključitev senene pridelave/tehnologije,

- izdelava baze ponudnikov senenega mesa in mleka,

- izdelava modela oskrbe javnih zavodov, gostiln in družin,

- analiza možnih načinov financiranja po končanem projektu (npr: Horizon 2020,...);

 

2. marketing

- vzpostavitev kolektivne blagovne znamke in pravil glede CGP in uporabe blagovne znamke,

- izvedba promocij (degustacij, PR člankov, udeležba na Podeželje v mestu, Sejem Agra, Sejem narava zdravje, delavnica za otroke),

- postavitev spletne strani in profilov (Facebook, Youtube, Instagram),

- priprava gradiv za komuniciranje z različnimi ciljnimi skupinami,

- izvedba tržne raziskave,

- organizacija mednarodne konference,

- objave na nacionalni ali lokalni televiziji,

- objave na radijskih postajah,

- pošiljanje elektronske pošte,

- objave na online medijih,

- dnevi odprtih vrat na kmetijah;

 

3. podpora

- razviti 2 modela kolektivne predelave - sirarne (lastnik je 1 kmet, lastnik je skupina),

- razvoj 3 novih izdelkov (2x iz mleka, 1x iz mesa),

- optimizacija pridelave na travinju (popis travinja, analiza zemlje, določitev pridelka, energetska vrednost sveže trave, izdelava gnojilnih nasvetov, tehnično navodila za oskrbo travinja),

- spravilo, sušenje in skladiščenje sena (analiza krme pred sušenjem in po sušenju, določitev standardov kakovosti sena, tehnično navodilo za spravilo, sušenje in skladiščenje sena),

- specifike krmljenja s senom (analiza krmljenja s trakom, krmilno prikolico in ročno, priporočila za krmljenje),

- idejna zasnova sodobne sušilnice kot nezahtevnega objekta,

- svetovalno podjetje izvede predavanja za kmete,

- svetovalno podjetje izvede predavanja za svetovalce,

- raziskovalna inštitucija izvede poglobljeno predavanje o preizkusu,

- kmetije izvedejo demonstracijo,

- priprava priročnika za kmete in strokovno osebje,

- svetovalno podjetje izvede usposabljanje za kmete.

 

Splošni cilji projekta so:

  • zagotovitev obstoja in razvoja živinorejskih kmetij na HGO območjih,
  • povečati pridelavo senenega mleka za potrebe dopolnilnih dejavnosti na kmetiji, kot tudi industrijske predelave,
  • seneno meso in mleko narediti prepoznavno živilo, kot izdelek višje kakovosti.

Pričakovani rezultati:

  • vzpostavitev gospodarske družbe (partnerstva med kmeti, predelovalci in ostalimi deležniki), ki bo prevzela organiziranje in promocijo sektorja seneno meso in mleko,
  • enotna shema kakovosti in certificiranja za celotno Slovenijo,
  • vzpostavljena generična-kolektivna blagovna znamka, ki jo lahko vsi uporabljajo ob plačilu prispevka za promocijo in upoštevanju skupnih pravil,
  • vzpostavljena baza ponudnikov in ponudbe senenega mesa in mleka,
  • pri potrošniku dvigniti zavedanje o prednostih in boljšem okusu senenega mesa in mleka,
  • konstantna promocija (PR članki, socialna omrežja), ki jo po končanju projekta nadaljuje gospodarski subjekt,
  • podpora kmetovalcem pri pridelavi in predelavi senenega mesa in mleka (pisno gradivo, delavnice, predavanja, demonstracije,…),
  • demonstracijske kmetije za seneno meso in mleko, kamor si lahko drugi kmetje pridejo pogledat prirejo in predelavo senenega mesa in mleka.
     

Vaše pobude in vprašanja pošljite na seneno@kgzs.si

Začetek projekta:                           Konec projekta:              
19.12.2018                                         18.12.2021         

 

 

Povezava na spletno stran PRP:

 www.program-podezelja.si/

https://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020_sl

Prenos datotek


Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Kmetijski inštitut Slovenije