Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 12° Ljubljana
      oblačno
      Vlaga: 92%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 12° Maribor - letališče
      oblačno, rahel dež
      Vlaga: 95%
      Hitrost vetra: 14km/h
    • 12° Celje

      Vlaga: 96%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 13° Murska Sobota
      oblačno, dež
      Vlaga: 92%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 12° Novo mesto
      oblačno, dež
      Vlaga: 94%
      Hitrost vetra: 1km/h
    • 10° Postojna
      oblačno, dež
      Vlaga: 91%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 15° Portorož - letališče
      oblačno
      Vlaga: 70%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 13° Nova Gorica
      pretežno oblačno, rahel dež
      Vlaga: 89%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 9° Rateče
      , rahel dež
      Vlaga: 90%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 03.05. 10°/14° oblačno, plohe
Sobota 04.05. 11°/20° pretežno oblačno, dež
Nedelja 05.05. 9°/22° delno oblačno, plohe
Ponedeljek 06.05. 10°/22° delno oblačno, plohe
Torek 07.05. 10°/21° pretežno oblačno, plohe
  • 03.05. - 05.05.
  • 06.05. - 08.05.
Vir: ARSO

E-priročnik za učitelje o zelenjavi in sadju »Slastno, hrustljavo, zdravo«

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je v sodelovanju z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje pripravilo e-priročnik o zelenjavi in sadju, ki je namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju za izvajanje spremljevalnih izobraževalnih dejavnosti Šolske sheme EU »Slastno, hrustljavo, zdravo«.

Priročnik je plod sodelovanja mnogih strokovnjakov iz različnih inštitucij, med njimi sta bila tudi raziskovalca s Kmetijskega inštituta Slovenije dr. Kristina Ugrinović in Boštjan Godec.

Povezava na e-priročnik Slastno, hrustljavo, zdravo (.pdf)

V iztekajočem se letu 2021, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila za Mednarodno leto sadja in zelenjave, je bil v okviru Šolske sheme sadja, zelenjave in mleka pripravljen e-priročnik o zelenjavi in sadju, namenjen strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju za izvajanje spremljevalnih izobraževalnih dejavnosti Šolske sheme EU »Slastno, hrustljavo, zdravo«. Priročnik je nastal s finančno pomočjo Evropske unije v okviru Šolske sheme. Izdelal ga je Nacionalni inštitut za javno zdravje v sodelovanju s strokovnjaki priznanih inštitucij na področju kmetijstva, prehrane, kulture, zgodovine in izobraževanja.

Šolska shema je ukrep Skupne kmetijske politike EU. Njen namen je povečati porabo sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih in mladostnikih, ter s spremljevalnimi izobraževalnimi ukrepi na temo kmetijstva, zdravega prehranjevanja, kratkih verig, ekološkega kmetovanja, trajnostne pridelave in preprečevanja zavržkov hrane oziroma odpadne hrane izboljšati njihove prehranske navade.

Evropska komisija ob pregledu Šolske sheme EU kot del ukrepov v okviru strategije »od vil do vilic« ugotavlja, da je potrebno za boljše učinke sheme okrepiti izvajanje spremljevalnih izobraževalnih ukrepov, nastali e-priročnik »Slastno, hrustljavo, zdravo« pa je odgovor na to. V priročniku so združene kmetijske in prehranske vsebine, vezane na trajnostni odnos do okolja, pa tudi na dediščino sadja in zelenjave ter kulturo. V vse teme je vključen vzgojni vidik, zato je priročnik oblikovan za didaktično uporabo, kot so napotki za delo z učenci, predlogi za dodatno branje, okvirčki »Ali veste?«, in drugo.

Sodoben čas zahteva hiter tempo življenja in nas posledično oddaljuje od narave in družbe, kar še posebej občutijo otroci. Na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano si želimo, da bi učitelji s pomočjo tega priročnika v okviru Šolske sheme obogatili vsebino izobraževalnih dejavnosti v šolah in tako otrokom še bolj približali poklic kmeta ter razumevanje pomena zdrave prehrane.

Nazaj