Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • -2° Ljubljana
      pretežno oblačno
      Vlaga: 91%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • -4° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 95%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • -4° Celje

      Vlaga: 98%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • -4° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 95%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • -2° Novo mesto
      oblačno
      Vlaga: 93%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • -1° Postojna
      zmerno oblačno
      Vlaga: 74%
      Hitrost vetra: 11km/h
    • 7° Portorož - letališče
      zmerno oblačno
      Vlaga: 40%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 2° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 62%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • -8° Rateče

      Vlaga: 89%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 28.11. -3°/4° delno oblačno
Sobota 29.11. -3°/5° pretežno jasno
Nedelja 30.11. -4°/4° delno oblačno
Ponedeljek 01.12. 0°/4° oblačno, dež
Torek 02.12. 4°/8° pretežno oblačno
  • 28.11. - 30.11.
  • 01.12. - 03.12.
Vir: ARSO

Ob zaključku pilotnega projekta "Cider" - Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo je izšla publikacija z rezultati

Konec novembra 2023 zaključujemo s triletnim pilotnim projektom ''Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo'' (PSSJP). Projekt PSSJP je delo vodilnega partnerja Sadjarske kmetije Pečar (kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) ter dveh sodelujočih partnerjev: Kmetijskega inštituta Slovenije ter Ekološke kmetije Mahne (kmetijsko gospodarstvo Albin Mahne). V okviru projekta so bile na Sadjarski kmetiji Pečar iz Prešnice ter na Ekološki kmetiji Mahne iz Tater posajene 102 sadike različnih jablanovih sort. Zasadili smo tri nove sorte, ki se v svetovnem merilu kategorizirajo kot »cider« sorte jabolk in so namenjene za predelavo v jabolčna vina ter tri primerjalne sorte. Tekom projekta smo na obeh lokacijah spremljali osnovne fenološke lastnosti jablanovih sort. V času projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih »cider« sort v naših pedoklimatskih razmerah pridelovanja jabolk. Prvi rezultati o njihovih lastnostih so spodbudni ter nakazujejo na njihov potencial glede predelave v cider.

Več o rezultatih projekta v publikaciji projekta (.pdf)

O projektu

 

Nazaj