Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 10° Ljubljana
      pretežno oblačno
      Vlaga: 74%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 9° Maribor - letališče
      oblačno
      Vlaga: 76%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 8° Celje

      Vlaga: 90%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 8° Murska Sobota
      oblačno
      Vlaga: 77%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 9° Novo mesto
      oblačno
      Vlaga: 89%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 6° Postojna
      jasno
      Vlaga: 76%
      Hitrost vetra: 8km/h
    • 9° Portorož - letališče

      Vlaga: 83%
      Hitrost vetra: 8km/h
    • 12° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 53%
      Hitrost vetra: 9km/h
    • 5° Rateče

      Vlaga: 90%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 10.05. 7°/18° delno oblačno
Nedelja 11.05. 5°/20° delno oblačno
Ponedeljek 12.05. 8°/18° pretežno oblačno, dež
Torek 13.05. 9°/17° delno oblačno
Sreda 14.05. 7°/18° pretežno jasno
  • 10.05. - 12.05.
  • 13.05. - 15.05.
Vir: ARSO

Ob zaključku pilotnega projekta "Cider" - Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo je izšla publikacija z rezultati

Konec novembra 2023 zaključujemo s triletnim pilotnim projektom ''Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo'' (PSSJP). Projekt PSSJP je delo vodilnega partnerja Sadjarske kmetije Pečar (kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) ter dveh sodelujočih partnerjev: Kmetijskega inštituta Slovenije ter Ekološke kmetije Mahne (kmetijsko gospodarstvo Albin Mahne). V okviru projekta so bile na Sadjarski kmetiji Pečar iz Prešnice ter na Ekološki kmetiji Mahne iz Tater posajene 102 sadike različnih jablanovih sort. Zasadili smo tri nove sorte, ki se v svetovnem merilu kategorizirajo kot »cider« sorte jabolk in so namenjene za predelavo v jabolčna vina ter tri primerjalne sorte. Tekom projekta smo na obeh lokacijah spremljali osnovne fenološke lastnosti jablanovih sort. V času projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih »cider« sort v naših pedoklimatskih razmerah pridelovanja jabolk. Prvi rezultati o njihovih lastnostih so spodbudni ter nakazujejo na njihov potencial glede predelave v cider.

Več o rezultatih projekta v publikaciji projekta (.pdf)

O projektu

 

Nazaj