Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 16° Ljubljana
      jasno
      Vlaga: 80%
      Hitrost vetra: 8km/h
    • 17° Maribor - letališče
      pretežno oblačno
      Vlaga: 71%
      Hitrost vetra: 16km/h
    • 17° Celje

      Vlaga: 74%
      Hitrost vetra: 15km/h
    • 18° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 70%
      Hitrost vetra: 8km/h
    • 16° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 73%
      Hitrost vetra: 8km/h
    • 14° Postojna
      oblačno
      Vlaga: 91%
      Hitrost vetra: 10km/h
    • 17° Portorož - letališče
      oblačno
      Vlaga: 86%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 16° Nova Gorica
      oblačno
      Vlaga: 91%
      Hitrost vetra: 7km/h
    • 10° Rateče

      Vlaga: 87%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 01.11. 12°/19° delno oblačno, dež
Nedelja 02.11. 13°/18° pretežno oblačno, dež
Ponedeljek 03.11. 8°/15° delno oblačno, dež
Torek 04.11. 3°/13° pretežno jasno
Sreda 05.11. 2°/14° jasno
  • 01.11. - 03.11.
  • 04.11. - 06.11.
Vir: ARSO

Ob zaključku pilotnega projekta "Cider" - Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo je izšla publikacija z rezultati

Konec novembra 2023 zaključujemo s triletnim pilotnim projektom ''Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo'' (PSSJP). Projekt PSSJP je delo vodilnega partnerja Sadjarske kmetije Pečar (kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) ter dveh sodelujočih partnerjev: Kmetijskega inštituta Slovenije ter Ekološke kmetije Mahne (kmetijsko gospodarstvo Albin Mahne). V okviru projekta so bile na Sadjarski kmetiji Pečar iz Prešnice ter na Ekološki kmetiji Mahne iz Tater posajene 102 sadike različnih jablanovih sort. Zasadili smo tri nove sorte, ki se v svetovnem merilu kategorizirajo kot »cider« sorte jabolk in so namenjene za predelavo v jabolčna vina ter tri primerjalne sorte. Tekom projekta smo na obeh lokacijah spremljali osnovne fenološke lastnosti jablanovih sort. V času projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih »cider« sort v naših pedoklimatskih razmerah pridelovanja jabolk. Prvi rezultati o njihovih lastnostih so spodbudni ter nakazujejo na njihov potencial glede predelave v cider.

Več o rezultatih projekta v publikaciji projekta (.pdf)

O projektu

 

Nazaj