Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 21° Ljubljana
      jasno
      Vlaga: 60%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 22° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 60%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 21° Celje
      jasno
      Vlaga: 71%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 22° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 55%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 20° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 62%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 22° Postojna
      pretežno jasno
      Vlaga: 61%
      Hitrost vetra: 13km/h
    • 25° Portorož - letališče
      jasno
      Vlaga: 50%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 28° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 42%
      Hitrost vetra: 8km/h
    • 18° Rateče
      pretežno jasno
      Vlaga: 75%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 02.07. 17°/33° pretežno jasno
Četrtek 03.07. 17°/35° pretežno jasno
Petek 04.07. 20°/34° delno oblačno, plohe
Sobota 05.07. 20°/30° pretežno jasno
Nedelja 06.07. 20°/32° delno oblačno
  • 02.07. - 04.07.
  • 05.07. - 07.07.
Vir: ARSO

Ob zaključku pilotnega projekta "Cider" - Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo je izšla publikacija z rezultati

Konec novembra 2023 zaključujemo s triletnim pilotnim projektom ''Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo'' (PSSJP). Projekt PSSJP je delo vodilnega partnerja Sadjarske kmetije Pečar (kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) ter dveh sodelujočih partnerjev: Kmetijskega inštituta Slovenije ter Ekološke kmetije Mahne (kmetijsko gospodarstvo Albin Mahne). V okviru projekta so bile na Sadjarski kmetiji Pečar iz Prešnice ter na Ekološki kmetiji Mahne iz Tater posajene 102 sadike različnih jablanovih sort. Zasadili smo tri nove sorte, ki se v svetovnem merilu kategorizirajo kot »cider« sorte jabolk in so namenjene za predelavo v jabolčna vina ter tri primerjalne sorte. Tekom projekta smo na obeh lokacijah spremljali osnovne fenološke lastnosti jablanovih sort. V času projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih »cider« sort v naših pedoklimatskih razmerah pridelovanja jabolk. Prvi rezultati o njihovih lastnostih so spodbudni ter nakazujejo na njihov potencial glede predelave v cider.

Več o rezultatih projekta v publikaciji projekta (.pdf)

O projektu

 

Nazaj