Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 19° Ljubljana
      oblačno
      Vlaga: 63%
      Hitrost vetra: 12km/h
    • 16° Maribor - letališče
      oblačno, dež
      Vlaga: 87%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 16° Celje

      Vlaga: 92%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 16° Murska Sobota
      oblačno, rahel dež
      Vlaga: 94%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 17° Novo mesto
      oblačno
      Vlaga: 73%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 17° Postojna
      pretežno oblačno
      Vlaga: 67%
      Hitrost vetra: 23km/h
    • 22° Portorož - letališče
      zmerno oblačno
      Vlaga: 64%
      Hitrost vetra: 13km/h
    • 22° Nova Gorica
      pretežno oblačno
      Vlaga: 66%
      Hitrost vetra: 7km/h
    • 12° Rateče

      Vlaga: 94%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 09.06. 17°/29° delno oblačno, plohe
Torek 10.06. 15°/22° pretežno oblačno
Sreda 11.06. 11°/26° pretežno jasno
Četrtek 12.06. 13°/28° pretežno jasno
Petek 13.06. 16°/28° pretežno jasno
  • 09.06. - 11.06.
  • 12.06. - 14.06.
Vir: ARSO

Ob zaključku pilotnega projekta "Cider" - Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo je izšla publikacija z rezultati

Konec novembra 2023 zaključujemo s triletnim pilotnim projektom ''Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo'' (PSSJP). Projekt PSSJP je delo vodilnega partnerja Sadjarske kmetije Pečar (kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) ter dveh sodelujočih partnerjev: Kmetijskega inštituta Slovenije ter Ekološke kmetije Mahne (kmetijsko gospodarstvo Albin Mahne). V okviru projekta so bile na Sadjarski kmetiji Pečar iz Prešnice ter na Ekološki kmetiji Mahne iz Tater posajene 102 sadike različnih jablanovih sort. Zasadili smo tri nove sorte, ki se v svetovnem merilu kategorizirajo kot »cider« sorte jabolk in so namenjene za predelavo v jabolčna vina ter tri primerjalne sorte. Tekom projekta smo na obeh lokacijah spremljali osnovne fenološke lastnosti jablanovih sort. V času projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih »cider« sort v naših pedoklimatskih razmerah pridelovanja jabolk. Prvi rezultati o njihovih lastnostih so spodbudni ter nakazujejo na njihov potencial glede predelave v cider.

Več o rezultatih projekta v publikaciji projekta (.pdf)

O projektu

 

Nazaj