Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 13° Ljubljana
      pretežno oblačno
      Vlaga: 89%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 10° Maribor - letališče
      pretežno jasno
      Vlaga: 92%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 9° Celje

      Vlaga: 97%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 8° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 96%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 10° Novo mesto
      pretežno oblačno
      Vlaga: 94%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 11° Postojna
      jasno
      Vlaga: 85%
      Hitrost vetra: 10km/h
    • 13° Portorož - letališče
      jasno
      Vlaga: 94%
      Hitrost vetra: 10km/h
    • 11° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 96%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 6° Rateče

      Vlaga: 93%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 11.10. 10°/20° pretežno jasno
Nedelja 12.10. 9°/20° pretežno jasno
Ponedeljek 13.10. 7°/17° pretežno oblačno
Torek 14.10. 8°/15° pretežno oblačno
Sreda 15.10. 6°/14° delno oblačno
  • 11.10. - 13.10.
  • 14.10. - 16.10.
Vir: ARSO

Ob zaključku pilotnega projekta "Cider" - Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo je izšla publikacija z rezultati

Konec novembra 2023 zaključujemo s triletnim pilotnim projektom ''Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo'' (PSSJP). Projekt PSSJP je delo vodilnega partnerja Sadjarske kmetije Pečar (kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) ter dveh sodelujočih partnerjev: Kmetijskega inštituta Slovenije ter Ekološke kmetije Mahne (kmetijsko gospodarstvo Albin Mahne). V okviru projekta so bile na Sadjarski kmetiji Pečar iz Prešnice ter na Ekološki kmetiji Mahne iz Tater posajene 102 sadike različnih jablanovih sort. Zasadili smo tri nove sorte, ki se v svetovnem merilu kategorizirajo kot »cider« sorte jabolk in so namenjene za predelavo v jabolčna vina ter tri primerjalne sorte. Tekom projekta smo na obeh lokacijah spremljali osnovne fenološke lastnosti jablanovih sort. V času projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih »cider« sort v naših pedoklimatskih razmerah pridelovanja jabolk. Prvi rezultati o njihovih lastnostih so spodbudni ter nakazujejo na njihov potencial glede predelave v cider.

Več o rezultatih projekta v publikaciji projekta (.pdf)

O projektu

 

Nazaj