Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 18° Ljubljana
      zmerno oblačno
      Vlaga: 82%
      Hitrost vetra: 8km/h
    • 16° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 86%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 15° Celje

      Vlaga: 92%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 16° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 90%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 18° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 81%
      Hitrost vetra: 4km/h
    • 14° Postojna
      jasno
      Vlaga: 96%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 19° Portorož - letališče
      jasno
      Vlaga: 80%
      Hitrost vetra: 11km/h
    • 19° Nova Gorica
      zmerno oblačno
      Vlaga: 85%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 14° Rateče

      Vlaga: 90%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 01.08. 13°/26° pretežno jasno
Sobota 02.08. 13°/27° delno oblačno, plohe
Nedelja 03.08. 16°/23° pretežno oblačno, plohe
Ponedeljek 04.08. 15°/21° pretežno oblačno, dež
Torek 05.08. 13°/24° delno oblačno
  • 01.08. - 03.08.
  • 04.08. - 06.08.
Vir: ARSO

Ob zaključku pilotnega projekta "Cider" - Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo je izšla publikacija z rezultati

Konec novembra 2023 zaključujemo s triletnim pilotnim projektom ''Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo'' (PSSJP). Projekt PSSJP je delo vodilnega partnerja Sadjarske kmetije Pečar (kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) ter dveh sodelujočih partnerjev: Kmetijskega inštituta Slovenije ter Ekološke kmetije Mahne (kmetijsko gospodarstvo Albin Mahne). V okviru projekta so bile na Sadjarski kmetiji Pečar iz Prešnice ter na Ekološki kmetiji Mahne iz Tater posajene 102 sadike različnih jablanovih sort. Zasadili smo tri nove sorte, ki se v svetovnem merilu kategorizirajo kot »cider« sorte jabolk in so namenjene za predelavo v jabolčna vina ter tri primerjalne sorte. Tekom projekta smo na obeh lokacijah spremljali osnovne fenološke lastnosti jablanovih sort. V času projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih »cider« sort v naših pedoklimatskih razmerah pridelovanja jabolk. Prvi rezultati o njihovih lastnostih so spodbudni ter nakazujejo na njihov potencial glede predelave v cider.

Več o rezultatih projekta v publikaciji projekta (.pdf)

O projektu

 

Nazaj