Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 19° Ljubljana
      jasno
      Vlaga: 52%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 16° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 62%
      Hitrost vetra: 7km/h
    • 16° Celje

      Vlaga: 73%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 15° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 74%
      Hitrost vetra: 3km/h
    • 19° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 57%
      Hitrost vetra: 7km/h
    • 16° Postojna
      jasno
      Vlaga: 47%
      Hitrost vetra: 2km/h
    • 16° Portorož - letališče

      Vlaga: 68%
      Hitrost vetra: 10km/h
    • 17° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 63%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 13° Rateče

      Vlaga: 65%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 29.04. 6°/25° pretežno jasno
Torek 30.04. 9°/25° jasno
Sreda 01.05. 10°/22° delno oblačno, plohe
Četrtek 02.05. 11°/18° pretežno oblačno, plohe
Petek 03.05. 10°/18° oblačno, plohe
  • 29.04. - 01.05.
  • 02.05. - 04.05.
Vir: ARSO

Ob zaključku pilotnega projekta "Cider" - Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo je izšla publikacija z rezultati

Konec novembra 2023 zaključujemo s triletnim pilotnim projektom ''Preizkušanje specialnih sort jabolk za predelavo'' (PSSJP). Projekt PSSJP je delo vodilnega partnerja Sadjarske kmetije Pečar (kmetijsko gospodarstvo Boštjan Pečar) ter dveh sodelujočih partnerjev: Kmetijskega inštituta Slovenije ter Ekološke kmetije Mahne (kmetijsko gospodarstvo Albin Mahne). V okviru projekta so bile na Sadjarski kmetiji Pečar iz Prešnice ter na Ekološki kmetiji Mahne iz Tater posajene 102 sadike različnih jablanovih sort. Zasadili smo tri nove sorte, ki se v svetovnem merilu kategorizirajo kot »cider« sorte jabolk in so namenjene za predelavo v jabolčna vina ter tri primerjalne sorte. Tekom projekta smo na obeh lokacijah spremljali osnovne fenološke lastnosti jablanovih sort. V času projekta smo pridobili osnovne informacije o lastnostih »cider« sort v naših pedoklimatskih razmerah pridelovanja jabolk. Prvi rezultati o njihovih lastnostih so spodbudni ter nakazujejo na njihov potencial glede predelave v cider.

Več o rezultatih projekta v publikaciji projekta (.pdf)

O projektu

 

Nazaj