Agrometeorološka napoved

Trenutne razmere

  • Ljubljana
    • 30° Ljubljana
      jasno
      Vlaga: 34%
      Hitrost vetra: 7km/h
    • 30° Maribor - letališče
      jasno
      Vlaga: 30%
      Hitrost vetra: 10km/h
    • 31° Celje

      Vlaga: 37%
      Hitrost vetra: 10km/h
    • 30° Murska Sobota
      jasno
      Vlaga: 29%
      Hitrost vetra: 6km/h
    • 30° Novo mesto
      jasno
      Vlaga: 37%
      Hitrost vetra: 5km/h
    • 30° Postojna
      jasno
      Vlaga: 33%
      Hitrost vetra: 13km/h
    • 32° Portorož - letališče
      jasno
      Vlaga: 30%
      Hitrost vetra: 14km/h
    • 34° Nova Gorica
      jasno
      Vlaga: 24%
      Hitrost vetra: 18km/h
    • 29° Rateče

      Vlaga: 35%
      Hitrost vetra: 0km/h

Napoved za Slovenijo

danes 02.07. 17°/33° pretežno jasno
Četrtek 03.07. 17°/35° pretežno jasno
Petek 04.07. 20°/33° delno oblačno, plohe
Sobota 05.07. 20°/30° pretežno jasno
Nedelja 06.07. 20°/32° delno oblačno, plohe
  • 02.07. - 04.07.
  • 05.07. - 07.07.
Vir: ARSO

Pestrost genskih virov ajde, natančno opisana v novi publikaciji

Na Kmetijskem inštitutu Slovenije smo pripravili novo publikacijo, ki vsebuje kompleksen opis genskih virov ajde iz različnih genskih bank in geografskih izvorov, ki so bili identificirani v okviru evropskega projekta ECOBREED v okviru programa Obzorje 2020.

Za ovrednotenje zbirke genskih virov navadne (Fagopyrum esculentum) in tatarske ajde (Fagopyrum tataricum) smo uporabili različne deskriptorje za rastline. S predpisanimi deskriptorji (IPGRI, UPOV) za vrste Fagopyrum sp. in slikovnim gradivom smo prvič okarakterizirali ter opisali 239 genskih virov ajde.

Knjiga je namenjena širokemu krogu zainteresiranih bralcev, od kmetov in študentov, do žlahtniteljev ter raziskovalcev, ki se lahko  seznanijo z zbrano dednino ajde, shranjeno za bodoče rodove v evropskih genskih bankah. Publikacijo posvečamo vsem, ki so ali še delujejo na področju rastlinskih genskih virov, jih ohranjajo za zanamce in s tem skrbijo za ohranjanje naravne ter kulturne dediščine tako v Sloveniji kot po svetu.

Publikacija je dostopna v elektronski obliki, na povezavi https://www.kis.si/f/docs/Druge_publikacije/1_Catalogue_buckwheat_CIP.pdf

Nazaj